“Βόμβα” Καλλιάνου! Οι πέντε αλήθειες για τον επερχόμενο καύσωνα “Βόμβα” Καλλιάνου! Οι πέντε αλήθειες για τον επερχόμενο καύσωνα
Καύσωνα διαρκείας, έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας βλέπει ο μετεωρολόγος και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος, που εκτιμά ότι ακόμη κι αν η θερμοκρασία... “Βόμβα” Καλλιάνου! Οι πέντε αλήθειες για τον επερχόμενο καύσωνα

Καύσωνα διαρκείας, έως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας βλέπει ο μετεωρολόγος και βουλευτής Γιάννης Καλλιάνος, που εκτιμά ότι ακόμη κι αν η θερμοκρασία πέσει πρόσκαιρα τη Δευτέρα, οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να εγκατασταθούν για πολλές ημέρες.

Σε κάποιες περιοχές, το θερμόμετρο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης δεν αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, κάτι που αναμένεται ως προς το τέλος της εδομάδας, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται 3-5 βαθμούς χαμηλότερο έναντι των πιο απομακρυσμένων από την ακτή περιοχών.

Αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει:

Σήμερα, 1η μέρα της θερμής εισβολής, και ήδη, στη Φθιώτιδα, η θερμοκρασία έφτασε τους 40°C ενώ στη Λακωνία και τη Βοιωτία τους 39°C. Καλό όμως είναι να γνωρίζετε και την απόλυτη αλήθεια για τις ημέρες που έρχονται :

Αλήθεια 1η :

Ο καύσωνας που έρχεται ΔΕΝ θα τελειώσει την Κυριακή. Φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Άρα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ημέρες. Ίσως πέσει πρόσκαιρα πολύ λίγο η θερμοκρασία τη Δευτέρα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην “τάση” που θέλει να εγκαθίστανται για πολλές ημέρες οι πολύ θερμές αέριες μάζες.

Αλήθεια 2η :

Τις επόμενες ημέρες και ειδικά προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, ο υδράργυρος στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα εκτοξευτεί και πάνω από τους 42°C. Δηλαδή σε τοπικό επίπεδο θα φτάσει και τους 43°C (και ίσως με ευνοϊκό άνεμο τους 44°C αλλά αυτό δεν το γνωρίζει κανείς αν τελικά γίνει)

Που ενδέχεται να συμβεί αυτό; Στις ακόλουθες περιοχές :

– Σε κλειστές πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Κιλκίς, στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στο νομό Σερρών και στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας)

– Σε περιοχές της Θεσσαλίας (νομοί Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας)

– Στην Ήπειρο (νομοί Άρτας και Πρέβεζας)

– Στη δυτική Στερεά (νομός Αιτ/νίας)

– Στην κεντρική Στερεά (νομός Φθιώτιδας)

– Στην ανατολική Στερεά (Κωπαίδα Βοιωτίας)

– Στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στο νομό Μεσσηνίας)

– Στην ανατολική Πελοπόννησο (νομοί Λακωνίας και Αργολίδας)

 Αλήθεια 3η :

Παρόλο που θα επικρατήσει ζέστη και στην Αθήνα, εκτιμώ ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης είναι δύσκολο να ξεπεράσει τους 39-40°C και αυτό προς τα τέλη της εβδομάδας. Από την ερχόμενη εβδομάδα ίσως υπάρξουν αλλαγές ως προς τις μέγιστες αλλά αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Αλήθεια 4η :

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λόγω της θαλάσσιας αύρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5°C χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες απομακρυσμένες από τις ακτές περιοχές.

Αλήθεια 5η :

Οι πιο ζεστές θάλασσες αυτή την εποχή είναι αυτές των δυτικών Κυκλάδων αλλά και των Σποράδων με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25-26°C

ΥΓ : Οπλιστείτε με υπομονή. Παρόλα αυτά έχουν έρθει σαφώς και χειρότεροι καύσωνες…

Για τον επικείμενο καύσωνα προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε.

www.aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!