Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα
Η κατανάλωση καφέ -με ή χωρίς καφεΐνη- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων ηπατικών βλαβών, σύμφωνα με μια... Μειωμένος ο κίνδυνος χρόνιας ηπατοπάθειας για όσους πίνουν καφέ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Η κατανάλωση καφέ -με ή χωρίς καφεΐνη- σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων ηπατικών βλαβών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Σαουθάμπτον και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Όλιβερ Κένεντι του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 496.000 άτομα 40 έως 69 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών. Από αυτούς, το 78% έπιναν καφέ και το 22% όχι.

Στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, υπήρξαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατοπάθειας, που οδήγησαν σε 301 θανάτους. Ακόμη καταγράφηκαν 5.439 περιπτώσεις ηπατικής στεάτωσης (συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ) και 184 περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (συνήθους μορφής καρκίνου του ήπατος).

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους καφέ σχετιζόταν με 21% μειωμένη πιθανότητα διάγνωσης χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% μειωμένο κίνδυνο λιπώδους ήπατος (στεάτωσης) και 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω ηπατικής βλάβης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Το όφελος κορυφωνόταν στους τρεις έως τέσσερις αλεσμένους καφέδες τη μέρα. Αλλά και με το στιγμιαίο καφέ υπήρχε -αν και σε μικρότερο βαθμό- μείωση των κινδύνων για το ήπαρ.

«Τα οφέλη του καφέ που βρήκαμε στη μελέτη μας, δείχνουν ότι αυτός μπορεί να προσφέρει πιθανώς μια προληπτική θεραπεία για τη χρόνια ηπατική νόσο. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, με χειρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπου επίσης το βάρος της ηπατικής νόσου είναι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Κένεντι, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του καφέ και της ηπατοπάθειας.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7

ΠΔΡ – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!