«Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών» θέμα σημερινής ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής «Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών» θέμα σημερινής ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής
Το τριετές πρόγραμμα 2021-2023 αντιμετώπισης των Κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ξεκινά με τη δημιουργία παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό... «Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών» θέμα σημερινής ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής

Το τριετές πρόγραμμα 2021-2023 αντιμετώπισης των Κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ξεκινά με τη δημιουργία παρατηρητηρίου σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τους δήμους της Αττικής και τον ΕΟΔΥ αναπτύχθηκε σε ημερίδα με θέμα: «Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια.

Διεξοδική παρουσίαση των δράσεων έκαναν η ‘Αννα Μεγάλου, γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας – Συντονίστρια του Προγράμματος, ο Αντώνιος Μιχαηλάκης, διευθυντής ερευνών της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Μπενάκειου Ινστιτούτου και η Δανάη Περβανίδου, Ιατρός στη διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι υπάλληλοι εκπρόσωποι των Δήμων οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σχετικά, μέσω του Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης αφού ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει στους δήμους, χάρτες ενημέρωσης, εκπαίδευση και ενημερωτικό υλικό για διανομή επισήμανε ότι «βασικό όπλο για την υγεία του ανθρώπου, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική Πρόληψης από την Πολιτεία. Σημείωσε ότι από την έναρξη της θητείας της, η Διοίκηση της Περιφέρειας με ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και έγκαιρες παρεμβάσεις, περιόρισε θεαματικά τα κρούσματα. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τόνισε ότι προβλέπει στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες αλλά και κύκλο εφαρμογών Προνυμφοκτονίας με ψεκασμούς και εντομολογική παρακολούθηση.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, πως με την καμπάνια που θα ακολουθήσει και την εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων από το Ινστιτούτο θα επιτευχθεί η θωράκιση όλων των πληθυσμιακών ομάδων από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ.

Η κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση στην οποία προΐσταται θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα συνεργάζεται στενά με τους δήμους. Υπογράμμισε ότι πλέον η Περιφέρεια διαθέτει ένα διαρθρωμένο πρόγραμμα το οποίο με τη συντονισμένη συνεργασία των δήμων, του Ινστιτούτου και του ΕΟΔΥ αποδίδει καρπούς. «Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι ορατά, όπως είναι πλέον εμφανής και τα αποτελέσματα στην άμεση διαχείριση των προβλημάτων που εμφανίζονται στην Γεωγραφική Επικράτεια της Αττικής. Με τη σωστή επιμόρφωση, την έγκαιρη ενημέρωση και την εντομολογική παρακολούθηση, στοχεύουμε στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών στην Αττική και στη σωστή ενημέρωση των πολιτών», τόνισε η ίδια.

Ο κ. Μιχαηλάκης, επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την ορθή διαχείριση των κουνουπιών, είναι η εντομολογική επιτήρηση την οποία ήδη εκτελεί το Μπενάκειο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, όπως παρατήρησε, «εκτελούνται διάφορες ενέργειες με στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων επιστημονικών δεδομένων για την παρουσία και δραστηριότητα των κουνουπιών όπως: η χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής, η καταγραφή ειδών και πληθυσμών τους, η εκτίμηση των επιπέδων όχλησης και η παρουσία και διακύμανση των παθογόνων». Κλείνοντας πρόσθεσε πως η επιτήρηση σε μια περιοχή πρέπει να είναι συνεχής προκειμένου να παράγει αξιόπιστα και χρήσιμα δεδομένα τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση των κουνουπιών (πχ Περιφέρεια, Δήμοι, Διευθύνσεις Υγείας κτλ).

Τέλος η κ. Περβανίδου, χαρακτήρισε υπαρκτό τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων από κουνούπια αναφέροντας ότι «τα τελευταία έτη καταγράφονται -σε ετήσια σχεδόν βάση- περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες γειτονικές χώρες, και θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης». Τόνισε ότι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων είναι τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Λόγος για τον οποίο, κρίνεται αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενώ οι δράσεις πρόληψης αυτών των νοσημάτων «πρέπει να παραμένουν θέμα υψηλής προτεραιότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας και να ενισχύονται μέσω στενής διατομεακής συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών».

error: Content is protected !!