Μήνυμα της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Μήνυμα της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας  Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους που φέτος συμπίπτει με την κορύφωση της πανδημίας του COVID-19, αναδεικνύει το ζήτημα... Μήνυμα της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας  Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους που φέτος συμπίπτει με την κορύφωση της πανδημίας του COVID-19, αναδεικνύει το ζήτημα της μεγαλύτερης απειλής των ατόμων με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες ή συμπεριφορές, εξαιτίας τόσο της γενικής κατάστασης της υγείας τους λόγω τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, όσο και με τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν» , αναφέρει στο μήνυμά της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Προσθέτει οτι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ναρκωτικών έσπευσαν να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα θεραπείας και μείωσης της βλάβης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ειδικές περιστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης (lockdown), με σκοπό την φροντίδα και την προστασία των χρηστών, καθώς επίσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. “Τα πρωτόκολλα περιελάμβαναν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες/δομές, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής. Η νέα ευελιξία που εμφανίζεται στα μοντέλα θεραπείας υποκατάστασης, καθώς και η δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών τηλε-ιατρικής αποτελούν παραδείγματα αλλαγών που είναι σκόπιμο να διατηρηθούν στη μετά-COVID-19 εποχή.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Yγείας στο τομέα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από  εξαρτησιογόνες ουσίες, η κ. Ράπτη επισημαίνει, μεταξύ άλλων  την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των  Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (2021-27),   το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζονται δράσεις για τον έλεγχο των εξαρτήσεων. Επίσης  την επανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, την εποπτεία και συντονισμό των επίσημων φορέων κατά  των Εξαρτήσεων , την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.         

“Ως Υπουργείο Υγείας, είμαστε διαρκώς κοντά στον εξαρτημένο Άνθρωπο (ενήλικο-έφηβο-παιδί), παρέχοντας  αποτελεσματικές ποιοτικές υπηρεσίες και παρεμβαίνοντας έγκαιρα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών”, καταλήγει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!