ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Επιτροπή «Ελλάδα 2021» – Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σαλαμίνα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Επιτροπή «Ελλάδα 2021» – Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σαλαμίνα
Οι διακόσιοι, λόγω των μέτρων της πανδημίας, προσκεκλημένοι του Δήμου Σαλαμίνας, συγκεντρώθηκαν παρά τον καύσωνα, το Σάββατο, 26 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου,... ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Επιτροπή «Ελλάδα 2021» – Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σαλαμίνα

Οι διακόσιοι, λόγω των μέτρων της πανδημίας, προσκεκλημένοι του Δήμου Σαλαμίνας, συγκεντρώθηκαν παρά τον καύσωνα, το Σάββατο, 26 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, για την ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της Σαλαμίνας στον Αγώνα του 1821». Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλο, με την Φιλαρμονική του δήμου να παίζει τον Θούριο.   

«Άκουγα τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και είπα: να μια θαυμάσια εισαγωγή για να συζητήσουμε σήμερα», είπε η κυρία Αγγελοπούλου, στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον κ. Παναγόπουλο, βουλευτές και φορείς του νησιού. «Για να ξαναθυμηθούν όσοι ξέρουν και για να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν την σπουδαία Ιστορία της Σαλαμίνας. Ειδικά τη συνεισφορά της στον Αγώνα του 1821. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης είναι ένα εμβληματικό και διαχρονικό σημείο αναφοράς της Επανάστασης. Πόσοι ξέρουν, όμως, ότι στη μακρά της ιστορία, υπήρξε καταφύγιο για Έλληνες και ξένους, από το 1687 ως και το 1821. Και επειδή από την αρχαιότητα η Σαλαμίνα ήταν γνωστή και ως Κούλουρη, βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη;», διερωτήθηκε.   

Η παρουσίαση της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δημήτρης Μπόγρης», του Δημαρχιακού μεγάρου, όπου υπάρχει έκθεση ζωγραφικής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Αφορά την ανάδειξη της «Εκκλησιαστικής Κοινότητας της Σαλαμίνας, ως ρυθμιστή της κοινωνικής συνοχής του νησιού». Συγκεκριμένα, ο Δήμος σχεδιάζει να φτιάξει ένα ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό για την εκκλησιαστική κοινότητα, και ειδικά για την Ιερά Μονή της Φανερωμένης. Το μουσείο θα στεγάζεται σε χώρο κατάλληλο να φιλοξενεί εκθέσεις. Στόχος του Δήμου είναι να τονωθεί η τουριστική κίνηση στο νησί, μέσω της ανάδειξης της μακράς και σημαντικής ιστορίας του.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τη δυνατότητα που έδωσε στους Δήμους «να αναδείξουν την επέτειο, μέσω έργων και δράσεων στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 200 ετών μετά την Επανάσταση». «Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων, στοχεύουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ενισχύσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η κυρία Αγγελοπούλου, επισήμανε ότι οι παρευρισκόμενοι αποτελούν τον κοινωνικό ιστό του νησιού, και ότι ο καθένας χωριστά  φροντίζει να γίνει ότι καλύτερο για τον τόπο.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, ευχαρίστησε τη Φιλαρμονική του Δήμου «και τον επικεφαλής της, για την καταπληκτική υποδοχή».

«Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος ψάχνει, ακούει, θέλει να μάθει για άγνωστες μάχες, τοπόσημα, αγωνιστές, που έδωσαν πολλά στη διάρκεια της Επανάστασης. Εμείς, όμως, δεν μιλάμε μόνο για το 1821, αλλά για όλη τη διαδρομή των 200 ετών. Αυτή ήταν μια βασική επιλογής της Επιτροπής. Να δούμε ξανά τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος, και το πιο σημαντικό: Τι θα κρατήσουμε για το μέλλον; Μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, από εμάς εξαρτάται αν θα μπούμε με το δεξί, αν θα πάμε με ούριο άνεμο, μια και μιλάω από αυτό το νησί. Πώς θα πορευτούμε, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής, ενωμένοι και συνεργαζόμενοι για να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην πρόταση του Δήμου, η οποία όπως είπε αναδεικνύει την ιστορία της Σαλαμίνας και συγχρόνως, αυξάνει την πολιτισμική και τουριστική της αξία. «Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης του νησιού σας και βλέποντας σας όλους εδώ σήμερα, νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα», τόνισε.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, έδωσε στην κυρία Αγγελοπούλου ένα αντίγραφο αρχαίας τριήρους, και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και Ναυτικό Μουσείο στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα της επαναστατικής περιόδου (παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, κ.α.), με πιο σημαντικό το κουμπί από το γιλέκο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενθύμιο από την εκταφή του. Εκτίθενται, επίσης, δύο ιστορικές και μοναδικές κάλπες από το 1864, από τις οποίες βγήκε η έκφραση «μαύρο δαγκωτό», ενώ στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει η πυξίδα του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Στο τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου, το «γιορντάνι», μέρος-κόσμημα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και το μετάλλιο με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Κατόπιν, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης για τα «Καραϊσκάκεια 2021».

Στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «ξέρουμε πολλά για τη Σαλαμίνα, αλλά υπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα».

Στη μακρά της ιστορία, πρόσθεσε, υπήρξε καταφύγιο για Έλληνες και ξένους. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης δημιουργήθηκε πυρήνας Φιλικών, το 1823 εγκαταστάθηκε στο νησί η Προσωρινή Διοίκηση της επαναστατημένης Ελλάδας και το 1824 μεταφέρθηκε το τυπογραφείο στο οποίο εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Αθηνών», από τον Γ. Ψύλλα. «Εδώ φιλοξενήθηκαν αγωνιστές του 1821 όπως ο Μακρυγιάννης, ο Τζαβέλλας, ο Κριεζώτης, ο Δ. Υψηλάντης, ο Μαυροβουνιώτης και άλλοι. Και φυσικά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επίλεκτο σώμα του οποίου αποτέλεσαν Σαλαμίνιοι Αγωνιστές. Ο Καραϊσκάκης μια από τις εμβληματικότερες μορφές της Επανάστασης του ’21, επέλεξε τη Σαλαμίνα ως τόπο ταφής του. Αυτόν το σπουδαίο μαχητή τιμά ο Δήμος Σαλαμίνας με το θεσμό «Καραϊσκάκεια», σημείωσε.

«Η εφετινή χρονιά δίνει σε όλους την ευκαιρία να αναδείξουν ότι καλύτερο έχει ο τόπος τους, κάτι που να έχει διάρκεια και στο μέλλον, να μείνει για τις επόμενες γενιές. Είναι μία ευκαιρία να μπούμε στον επόμενο αιώνα με διαφορετική νοοτροπία», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

error: Content is protected !!