Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης
Σαλαμίνα, 28.06.2021 Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των... Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Σαλαμίνα, 28.06.2021

Το νησί της Σαλαμίνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Την Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος στο κτίριο του Δημαρχείου, όπου μετά από σύντομη σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου και απονομή αναμνηστικού δώρου, μιας ασημένιας απεικόνισης αρχαίας τριήρους, μετέβησαν σε θερμότατο κλίμα στην αίθουσα  εκδηλώσεων του Μεγάρου. Μεταξύ εκλεκτών προσκεκλημένων, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας και η Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» παρουσίασαν σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Σαλαμίνας την πρόταση, για την οποία ο Δήμος Σαλαμίνας υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα ‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’ στο πλαίσιο της με Α.Π. 20003 Πρόσκλησης ΑΤ14 του κου Υπουργού Εσωτερικών με τίτλο “Η εκκλησιαστική κοινότητα της Σαλαμίνας ως ρυθμιστής της κοινωνικής συνοχής του νησιού”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε: “Η Σαλαμίνα είναι και συνεχίζει να είναι ένας τόπος ιερός. Βιώσαμε σήμερα τις αξίες της Ελληνικής Επανάστασης. Την αγάπη για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη θυσία, την αλληλεγγύη. Η συνεργασία, η συστράτευση με άλλους ανθρώπους που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και σήμερα”.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, τόνισε: «Εδώ, στα ιερά αυτά ύδατα κρίθηκε η τύχη της ανθρωπότητας πάνω στη θάλασσα. Γι’ αυτό και γινόμαστε ακόμα πιο ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες του υψηλού εθνικού φρονήματος. Εδώ, πονάμε τον αγώνα γιατί τον γνωρίζουμε καλά».

Ακολούθησαν κοινές τους δηλώσεις στην ΕΡΤ.

Λίγο αργότερα, μετέβησαν στο λαογραφικό μουσείο Σαλαμίνας όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση με έμφαση στην πλούσια παράδοση και κουλτούρα της Σαλαμίνας. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα της επαναστατικής περιόδου (παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, κ.α.), με πιο σημαντικό το κουμπί από το γιλέκο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενθύμιο από την εκταφή του. Εκτίθενται, επίσης, δύο ιστορικές και μοναδικές κάλπες από το 1864, από τις οποίες βγήκε η έκφραση «μαύρο δαγκωτό», ενώ στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει η πυξίδα του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Στο τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου, το «γιορντάνι», μέρος-κόσμημα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και το μετάλλιο με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Κατόπιν στον αύλειο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Η συμβολή της Σαλαμίνας στον Αγώνα του 1821” παρουσία της κας Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «ξέρουμε πολλά για τη Σαλαμίνα, αλλά υπάρχουν και πολλά που δεν ξέρουμε για τη Σαλαμίνα».

Στη μακρά ιστορία της, η Σαλαμίνα, πρόσθεσε η Πρόεδρος, υπήρξε καταφύγιο για Έλληνες και ξένους. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης δημιουργήθηκε πυρήνας Φιλικών, το 1823 εγκαταστάθηκε στο νησί η Προσωρινή Διοίκηση της επαναστατημένης Ελλάδας και το 1824 μεταφέρθηκε το τυπογραφείο στο οποίο εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας των Αθηνών», από τον Γ. Ψύλλα. «Εδώ φιλοξενήθηκαν αγωνιστές του 1821 όπως ο Μακρυγιάννης, ο Τζαβέλλας, ο Κριεζώτης, ο Δ. Υψηλάντης, ο Μαυροβουνιώτης και άλλοι. Και φυσικά ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επίλεκτο σώμα του οποίου αποτέλεσαν Σαλαμίνιοι Αγωνιστές.

Ο Καραϊσκάκης μια από τις εμβληματικότερες μορφές της Επανάστασης του ’21, επέλεξε τη Σαλαμίνα ως τόπο ταφής του. Αυτόν το σπουδαίο μαχητή τιμά ο Δήμος Σαλαμίνας με το θεσμό «Καραϊσκάκεια», σημείωσε.

Τα χειροκροτήματα δυνατά από όλους χαιρέτησαν την όλη πρωτοβουλία και συνεχάρηκαν τον Δήμαρχο Σαλαμίνας καθώς και την Πρόεδρο. Το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Β Πειραιά της Ν.Δ. κ.Δημήτρης Μαρκόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Γιάννης Ραγκούσης, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Μεγάρων & Σαλαμίνας, του Π.Ν. καθώς και φορέων και θεσμών της Σαλαμίνας και πλήθος κόσμου.

εχθές στην Σαλαμίνα η εκδήλωση-αφιέρωμα ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη ανταπόκριση κόσμου.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και μέσα από τα “Καραϊσκάκεια”, αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η ιστορία μας ενώ παράλληλα προβάλλεται και το πλούσιο πολιτισμικό υπόβαθρο του νησιού μας, τονίζει ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος, στον οποίο και απονεμήθηκε τιμητικός τίτλος από τον Σύλλογο Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας “Ο Καραϊσκάκης” εξαίρωντας το έργο της διατήρησης της μνήμης και της ανάδειξης του έργου και της προσωπικότητας του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, Αρχιστράτηγου Ρούμελης.

Ο Δήμος Σαλαμίνας και σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παλουκίων Σαλαμίνας “Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ” διοργάνωσε τα ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ, εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το εορταστικό πρόγραμμα τίμησε ως κύριος ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Θάνος Βερέμης με θέμα ομιλίας: “Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπόδειγμα αξιοκρατίας στον αγώνα του 1821”.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας με παραδοσιακές αμφιέσεις και χορευτικά αποσπάσματα.

Ο Δήμος Σαλαμίνας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και συνετέλεσαν στη πραγματοποίηση αυτής της εξαιρειτικής εκδήλωσης

Εκ του Γραφείου Τύπου

error: Content is protected !!