Βραβεύτηκε πατέντα του ΑΠΘ για συσκευή ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας Βραβεύτηκε πατέντα του ΑΠΘ για συσκευή ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας
Μια καινοτόμος συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων σχεδιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα, που έχει... Βραβεύτηκε πατέντα του ΑΠΘ για συσκευή ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας

Μια καινοτόμος συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων σχεδιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα, που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, στηρίζεται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος, το οποίο αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας. Μάλιστα, η πατέντα βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

   Ειδικότερα, το ένα από τα δύο βραβεία της κατηγορίας «εφεύρεση στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου» και το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό» και συγκεκριμένα στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.

   «Η διαδρομή από την ιδέα στο χαρτί, ως τη νεοφυή επιχείρηση»

   Ο σχεδιασμός του Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα ξεκίνησε ως μία ιδέα σε ένα χαρτί και σύμφωνα με τον αν. καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο αυτό «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου».

   «Με τη λήξη του έργου, είχαμε πλέον καταφέρει να αναπτύξουμε πειραματικά στο ΑΠΘ ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας», εξήγησε.

   Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώθηκε οδήγησε τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos, Δρ. Δημήτρη Τσιώκο, στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης Βialoom με αποστολή να λύσει το πρόβλημα της ταχείας αλλά αξιόπιστης διάγνωσης οξέων λοιμώξεων στο σημείο φροντίδας.

   «Είμαι πολύ περήφανος για τους διδακτορικούς φοιτητές μου και τα μέλη της ερευνητικής μας ομάδας, που η δουλειά τους οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία υπογραμμίζουν την ποιότητα της έρευνας που μπορεί να υπάρξει στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στο ΑΠΘ, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας», επισήμανε ο κ. Πλέρος.

   Η νεοφυής (start-up) επιχείρηση Βialoom αναπτύσσει μία καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας, η οποία έχει ήδη προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον επενδυτών και επιδιώκει την είσοδο στην αγορά των ιατρικών και παραϊατρικών συσκευών. «Η διάκριση αυτή είναι άκρως τιμητική για εμάς. Έρχεται ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς ετών στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως αναγνώριση της ανάγκης για την αξιοποίηση της εφεύρεσης», επισήμανε ο κ. Τσιώκος.

   Την ομάδα συνεχάρησαν για τη διάκρισή της οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ με τη διαβεβαίωση πως «διαρκής μέριμνά μας είναι η προβολή του έργου και των επιτευγμάτων των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας».

   Σ.Α. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!