Η Προστασία των Δασών Είναι Υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Η Προστασία των Δασών Είναι Υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Η χώρα μας στο σύνολο της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί... Η Προστασία των Δασών Είναι Υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Η χώρα μας στο σύνολο της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Οι  πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας  κατά την αντιπυρικοί περίοδο η οποία αρχίζει την 1 Μαΐου και τελειώνει την 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ιδιαίτερα για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε ή διερχόμαστε από δάσος.
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
  • Αποφεύγουμε της υπαίθριες θερμές εργασίες πού ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Δεν αφήνoυμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Δεν σταθμεύουμε τα οχήματα  μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Εάν αντιληφθούμε μία πυρκαγιά τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την θέση που την βλέπουμε . Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από κινητό όσο και από σταθερό.

 Εύχομαι σε όλους ένα καλό και ήσυχο καλοκαίρι.

Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαλαμίνας
Πυραγός Κουρκούτης Β. Κωνσταντίνος 

error: Content is protected !!