Πετρέλαιο: Για κίνδυνο πολέμου τιμών προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας Πετρέλαιο: Για κίνδυνο πολέμου τιμών προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
«Η πιθανότητα μίας μάχης για μερίδια αγοράς, αν και είναι μακρινή, επικρέμαται πάνω από τις αγορές, όπως και η προοπτική οι υψηλές τιμές των... Πετρέλαιο: Για κίνδυνο πολέμου τιμών προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

«Η πιθανότητα μίας μάχης για μερίδια αγοράς, αν και είναι μακρινή, επικρέμαται πάνω από τις αγορές, όπως και η προοπτική οι υψηλές τιμές των καυσίμων να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε ο ΙΕΑ.

ο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών σχετικά με την αύξηση της προσφοράς τους μπορεί να μετατραπεί σε πόλεμο τιμών, την ώρα που εκτινάσσεται η ζήτηση για πετρέλαιο λόγω των εμβολίων, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Η πιθανότητα μίας μάχης για μερίδια αγοράς, αν και είναι μακρινή, επικρέμαται πάνω από τις αγορές, όπως και η προοπτική οι υψηλές τιμές των καυσίμων να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε 

«Το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+ (των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους, όπως της Ρωσίας) σημαίνει ότι, μέχρι να υπάρξει ένας συμβιβασμός, οι ποσοστώσεις παραγωγής θα διατηρηθούν στα επίπεδα του Ιουλίου. Στην περίπτωση αυτή, οι αγορές πετρελαίου θα γίνουν σημαντικά πιο σφιχτές καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει από την περυσινή βουτιά της λόγω του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Διαμάχη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανάγκασε τον ΟΠΕΚ+ να σταματήσει τις συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα για την αύξηση της παραγωγής μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων.

Αν και οι αυξήσεις των κρουσμάτων κορονοϊού σε ορισμένες χώρες παραμένουν ένας καθοδικός κίνδυνος, ο IEA ανέφερε ότι τα επίπεδα αποθεμάτων στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχουν μειωθεί πολύ κάτω από τα ιστορικά μέσα επίπεδά τους και οι μειώσεις τους φέτος το Φθινόπωρο αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες τουλάχιστον δεκαετίας.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητες έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση για την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Και η μεταβλητότητα δεν βοηθά να διασφαλιστεί συντεταγμένη και ασφαλής ενεργειακή μετάβαση ούτε είναι στο συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών», σημείωσε ο Οργανισμός.

Με πληροφορίες από Reuters

imerisia.gr

error: Content is protected !!