Οι «μνηστήρες» με τις φρεγάτες τα παίζουν όλα στην DEFEA: Οι «μνηστήρες» με τις φρεγάτες τα παίζουν όλα στην DEFEA:
Tο ερωτηματολόγιο που πρέπει ν’ απαντήσουν για να πάρουν την πρόκριση… Η ευκαιρία της DEFEA, που έχει φέρει στην Αθήνα τα κορυφαία στελέχη των... Οι «μνηστήρες» με τις φρεγάτες τα παίζουν όλα στην DEFEA:

Tο ερωτηματολόγιο που πρέπει ν’ απαντήσουν για να πάρουν την πρόκριση…

Η ευκαιρία της DEFEA, που έχει φέρει στην Αθήνα τα κορυφαία στελέχη των εταιριών- «μνηστήρων», για το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων νέων φρεγατών, δεν θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για τετ α τετ τόσο με Ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και με στελέχη του πολιτικού Επιτελείου που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Και μάλιστα μέσα από αυτές τις συζητήσεις που ξεκίνησαν ήδη από την Δευτέρα, μια ημέρα πριν ανοίγει τις πύλες της η αμυντική έκθεση, το Ελληνικό Επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να πάρει εδώ και τώρα τελικές απαντήσεις που έχουν να κάνουν με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις η Ελληνική πλευρά, έχει ζητήσει από «μνηστήρες» να ρίξουν την τιμή των πλοίων, ενώ σε κάποιους άλλους τέθηκε σαφές ερωτηματολόγιο στο οποίο πρέπει άμεσα να δοθούν κρίσιμες απαντήσεις. Η τιμή κάθε μονάδας και η διάθεση των μνηστήρων να «πέσουν» ακόμη περισσότερο απ’ εκεί που έχουν βάλει τον πήχη ,το αυστηρό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, η άμεση εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο οπλισμός και ιδιαίτερα ξεκάθαρες απαντήσεις γι’ αυτόν, είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα που θέλει στρατιωτικό και πολιτικό Επιτελείο της Λ. Μεσογείων να γίνουν γνωστά.

  • Πάντως όλες οι εταιρείες- κολοσσοί της ναυπηγικής βιομηχανίας περίμεναν αμέσως μετά τα εγκαίνια από το Νίκο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία, να περάσουν από τα δικά τους περίπτερα και να φωτογραφηθούν μαζί τους, μπροστά από το ομοίωμα της δικής τους φρεγάτας.

Και μπορεί από τους υπουργούς που προέρχονται από χώρες- μνηστήρες, στην DEFEA να βρέθηκε μόνο ο Ιταλός με τον οποίο συναντήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά τα ανώτατα στελέχη των εταιριών περνούσαν τόσο από το περίπτερο του υπουργείου, όσο κι από εκείνο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και επενδύσεων.

Οι «μνηστήρες» και οι λύσεις όχι μόνο για τις φρεγάτες

Πάντως πριν το κόψιμο της κορδέλας στην έκθεση, οι Γάλλοι είχαν ακόμη μια ενημέρωση προς τον Ελληνικό Τύπο, δείχνοντάς τους την τελική διαμόρφωση που προτείνουν για την δική τους φρεγάτα FDI – Belh@ra.

Τα στελέχη της Group Naval επισήμαναν γι’ ακόμη μια φορά την ύπαρξη του ραντάρ AESA, το φορτίο των αντιαεροπορικών πυραύλων με τους Aster 30 ή τον συνδυασμό Aster & Mica ώστε να πέσει η τιμή των όπλων και επέμειναν στα δυο sonar και τις τορπίλες, μιας και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Belh@ra “Hellenique” που προτείνουν οι Γάλλοι, όπως την παρουσίασαν σήμερα στον Ελληνικό Τύπο. Πηγή: Group Naval

Και είναι σαφές ότι το παράλληλο πλασάρισμα των κορβετών Gowind, αν και δεν το έχουν πει επισήμως οι Γάλλοι, είναι μια απάντηση της εταιρίας προς την Ελληνική πλευρά, η οποία έχει δηλώσει πως η ενδιάμεση λύση του Παρισιού δεν ικανοποιεί καθόλου το Πολεμικό Ναυτικό.

  • Άλλωστε οι «μνηστήρες» έχουν καιρό διαβάσει την πρόθεση και τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες δεν περιορίζονται στις τέσσερις φρεγάτες. Εκτός των τεσσάρων νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων ΜΕΚΟ, το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται κι άλλες φρεγάτες κι όχι μόνο. Ο σχεδιασμός της νέας δομής δυνάμεων έχει φέρει και τις μικρότερου εκτοπίσματος κορβέτες.

Ο «άσσος» των Γάλλων φαίνεται πως είναι η Gowind, ενώ και οι Αμερικανοί, πέραν της Lockheed Martin, ομιλούν για μικρότερα των φρεγατών πλοία, επιλογής μέσα από τον στόλο του Αμερικανικού Ναυτικού. Αλλά και οι Ολλανδοί εκτός των τεσσάρων Sigma έχουν φέρει την πρότασή τους για «κορβετοφρεγάτα», ένα πλοίο μικρότερο των νέων φρεγατών αλλά ιδιαίτερα εξοπλισμένο. Η Μ. Βρετανία που προτείνει την πολύ καλά εξοπλισμένη Arrowhead 140 ως ενδιάμεσο πλοίο έχει την Type 23.

Οι έξι «μνηστήρες» συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα και στο πλαίσιο της DEFEA, με στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν πως η έκθεση είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες να ειπωθούν πολλές αλήθειες για το μέλλον του Ελληνικού στόλου.

hellasjournal.com

error: Content is protected !!