Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων
Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ο   Κ Ε Ν Τ Ρ Ο   Σ Α Λ Α Μ Ι Ν Α Σ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ... Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων

Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ο   Κ Ε Ν Τ Ρ Ο   Σ Α Λ Α Μ Ι Ν Α Σ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση

https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής απασχόληση

https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς τον χρόνο χορήγησης της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Με την διάταξη του άρθρου 61 του Ν. 4808/2021 επαναφέρθηκε η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Σε περίπτωση που παρέλθει και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική.

Επομένως η ετήσια άδεια για το έτος 2021 πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι η ετήσια άδεια χορηγείται συνεχόμενα και για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος ανάλογα με την προϋπηρεσία του.

Επιτρέπεται κατ’εξαίρεση η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει  λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία  και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανήλικους που εργάζονται νόμιμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 132 του Ν 4808/2021, επιχειρήσεις-εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, δύναται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, κατά τμήματα και έως τις 31.12.2022.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για την χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας.

Δεδομένης της σωρείας καταγγελιών που υπάρχουν σχετικά με την παραβίαση των διατάξεων για την χορήγηση της ετήσιας άδειας, επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απαιτούν έγγραφη ενημέρωση από τους εργοδότες σχετικά με τον ακριβή αριθμό ημερών αδείας που λαμβάνουν και να διευκρινίζεται το έτος στο οποίο αυτές αφορούν.

Τονίζεται ότι η ετήσια άδεια έτους 2021 πρέπει να χορηγηθεί εντός των προθεσμιών που θέτει ο Νόμος ανεξαρτήτως αν οφείλονται στους εργαζόμενους ημέρες αδείας για το έτος 2020.

error: Content is protected !!