Στο επίκεντρο οι νεότερες ηλικίες – Νέα μέτρα για τις κατασκηνώσεις Στο επίκεντρο οι νεότερες ηλικίες – Νέα μέτρα για τις κατασκηνώσεις
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού απαιτεί ένα υψηλότερο τείχος ανοσίας έως και 80%, οι νεότερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί θεωρείται πλέον ότι «οδηγούν» την πανδημία και βρίσκονται στο επίκεντρο... Στο επίκεντρο οι νεότερες ηλικίες – Νέα μέτρα για τις κατασκηνώσεις

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού απαιτεί ένα υψηλότερο τείχος ανοσίας έως και 80%, οι νεότερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί θεωρείται πλέον ότι «οδηγούν» την πανδημία και βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων σχεδιασμών. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένη θεωρείται η αυστηροποίηση των μέτρων για τις κατασκηνώσεις στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα και από τα αυξημένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες παιδικές κατασκηνώσεις ανά τη χώρα.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι η είσοδος των παιδιών και των εργαζομένων στις κατασκηνώσεις θα γίνεται πλέον με PCR ή Rapid τεστ και όχι με self τεστ όπως γίνεται έως σήμερα, ενώ τακτικοί έλεγχοι θα γίνονται και κατά την παραμονή σε αυτές. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

  • Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών, όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πλατφόρμα κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα οι έφηβοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

Και ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι, έντονος προβληματισμός επικρατεί ήδη για το φθινόπωρο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δύσκολο Σεπτέμβρη, αφού σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, εξαιτίας της πιο μεταδοτικής νέας μετάλλαξης.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε, πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής, θέτοντας και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία» τόνισε.

Σημειώνεται ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών μπορεί να κλειστεί από τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με τη χρήση των κωδικών taxisnet, καθώς και μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείου με την προσκόμιση στοιχείων ταυτοποίησης του γονέα/κηδεμόνα και του παιδιού.

Στην παρούσα φάση η πλατφόρμα «ανοίγει» για τα παιδιά που είναι γεννημένα έως 31/12/2005.

Ωστόσο, σε προσεχείς συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόκειται να εξεταστεί και η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού στα παιδιά από 12 ετών, όπως προανήγγειλε ο κ.Θεμιστοκλέους.

cnn.gr

error: Content is protected !!