ΤΕΕ: τέλος στις παρατάσεις βεβαίωσης μηχανικού-οι λύσεις για οικοδομικές άδειες ΤΕΕ: τέλος στις παρατάσεις βεβαίωσης μηχανικού-οι λύσεις για οικοδομικές άδειες
Να σταματήσει ο κύκλος των παρατάσεων βεβαιώσεων μηχανικού και να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με... ΤΕΕ: τέλος στις παρατάσεις βεβαίωσης μηχανικού-οι λύσεις για οικοδομικές άδειες

Να σταματήσει ο κύκλος των παρατάσεων βεβαιώσεων μηχανικού και να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με παρέμβαση του στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η βεβαίωση του μηχανικού, «τον μόνο που ευνοεί είναι κάποιον, που ενδεχομένως θέλει να κάνει ψευδή δήλωση».

Κατά την ομιλία του στη διαδικασία ακρόασης των φορέων της Επιτροπής της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει επίσης σειρά πολεοδομικών και χωροταξικών διατάξεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ διατύπωσε προτάσεις και παρατηρήσεις για τα θέματα των αποβλήτων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η νέα ρύθμιση που προβλέπει εγκατάσταση για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων σε όλα τα νέα κτίρια,  εάν δεν συμπληρωθεί και αποσαφηνιστεί κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί.

Παράλληλα ο Γ. Στασινός επισήμανε ότι καθυστερεί η έκδοση οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ σε ορισμένες περιπτώσεις έως και ένα χρόνο και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτάχυνση έκδοσης των αδειών και την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Βεβαιώσεις μηχανικού και ταυτότητα κτιρίου

Ειδικότερα ο κ Στασινός σχετικά με τις πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι:  «καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε μία εποχή, που όλα γίνονται ή θα γίνονται ηλεκτρονικά. Όσον αφορά τον κλάδο των μηχανικών, έχουμε εδώ και πολλά χρόνια το ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης των αυθαιρέτων, την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών εδώ και τρία χρόνια, έχουμε την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει και θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε παρατάσεις, καθότι απαιτεί τα ίδια έγγραφα που απαιτεί και τώρα η βεβαίωση μηχανικού και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και επειδή όλα τελικά γίνονται ψηφιακά. Επομένως η παράταση στην εφαρμογή της βεβαίωσης μηχανικού, τον μόνο που ευνοεί είναι κάποιον, που ενδεχομένως θέλει να κάνει ψευδή δήλωση».

Οικοδομικές άδειες

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ότι «έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, καθότι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αποφασίσει να υποστελεχώσουν τις ΥΔΟΜ και μεταφέρουν όλους τους υπαλλήλους τεχνικές υπηρεσίες», αναφέροντας σε αυτό το σημείο ότι χαρακτηριστικά είναι  τα σχετικά στοιχεία του προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Δημήτρη Πετρόπουλου. Kαι ο Γ. Στασινός συνέχισε λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι να αργούν οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών στις περισσότερες ΥΔΟΜ. Και μπορώ έχοντας στατιστικά στοιχεία από το σύστημα του ΤΕΕ να σας παραθέσω ορισμένα και να δείτε ότι υπάρχουν και οικοδομικές άδειες, που εκδίδονται σε περισσότερο από ένα χρόνο. Πράγμα απαράδεκτο».

Κεντρική Υπηρεσία ερμηνείας πολεοδομικής νομοθεσίας

Διατυπώνοντας προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι:

-«Χρειάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών. Χρειάζεται στελέχωση των ΥΔΟΜ και παράλληλα στελέχωση της Kεντρικής ΥΔΟΜ. Χρειάζεται να συνεχίσουμε, παρά το ότι ίσως δεν είναι το ορθό αλλά αναγκαζόμαστε λόγω του νομοθετικού πλαισίου μέχρι σήμερα, να προχωρούμε σε ερμηνευτικές διατάξεις για να ερμηνεύσουμε παλαιότερες διατάξεις, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες η διαφορετικές ερμηνείες από άλλες υπηρεσίες και το βλέπουμε θετικά ότι γίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Και τέλος θα πρέπει και το έχω πει πολλές φορές να δημιουργηθεί μία και μοναδική γνωμοδοτική επιτροπή ανεξάρτητη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ερμηνείας της πολεοδομικής νομοθεσίας, που θα υποχρεώνει όλους να την εφαρμόζουν και θα υπάρχει διαδικτυακά στον ιστοχώρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο “e- άδειες”»

Κάδοι στα νέα κτίρια

Αναφερόμενος στη ρύθμιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει σε όλα τα νέα κτίρια υποχρεωτικά να εξασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων σε κατάλληλους περιέκτες, ώστε να διευκολύνεται η χωριστή συλλογή, η εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετάω», αλλά και η μείωση των κάδων στον δρόμο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι:

-«Σχετικά με τα χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης είναι σημαντική η εγγυοδοσία για κάθε είδος, που χρειάζεται ανακύκλωση. Εξίσου σημαντική υπό την προϋπόθεση του εξοπλισμού κάθε Δήμου είναι η χωριστή συλλογή ανά ρεύμα. Ωστόσο η γενικότητα της διάταξης για την υποχρεωτική ύπαρξη χώρου για τους κάδους τεσσάρων ρεύματος στα νέα κτίρια θα κάνει ανεφάρμοστη τη νομοθεσία. Σε σχέση με προηγούμενες διατυπώσεις ότι δεν αναφέρεται αν η ευθύνη είναι του ιδιοκτήτη του ακινήτου ή του δήμου δημιουργεί ένα πρόβλημα, καθώς ο κάδος σε χώρο πολυκατοικίας θα δημιουργεί το αντίστοιχο πρόβλημα. Δεν θα γνωρίζουμε αν η ευθύνη είναι στους ιδιοκτήτες που θα πρέπει να βγάζουν τους κάδους στο δρόμο συγκεκριμένες μέρες ή θα προβλέπει ο νόμος ρητά την πρόσβαση σε δημοτικούς υπαλλήλους τα σημεία των κάδων. Kαι παράλληλα θα πρέπει να χαρακτηριστούν αυτοί οι χώροι ως κοινόχρηστοι, ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοτικούς υπαλλήλους».

Τέλος ταφής και «πληρώνω όσο πετάω».

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.  Παράλληλα με σκοπό την αποτροπή της ταφής, εφαρμόζεται τέλος ταφής από την 1η Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, από την 1η Ιανουαρίου 2026 σε 45 ευρώ/t, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, το οποίο αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε στη Βουλή ότι  «σχετικά με το τέλος ταφής, η εισαγωγή ενός συστήματος προοδευτικής αύξησης του τέλους ταφής είναι σημαντική για την εφαρμογή επιτέλους ενός συστήματος «πληρώνω όσο πετάω». Αυτή τη φορά ελπίζουμε να μην μείνουμε στα λόγια και να εφαρμοστεί από τη στιγμή που φαίνεται ότι όλες οι περιοχές θα έχουν σε λίγα χρόνια μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα κάνει ορατό στον απλό πολίτη μέσα από τα δημοτικά τέλη όσο και από το τέλος ταφής για κάθε δήμο, πόσο πετυχημένη διαχείριση κάνει κάθε δήμους.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας και επικοινωνίας στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε στη Βουλή ότι «είναι σημαντικό ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και την επανάχρηση που θα λειτουργεί ως κώδικας. Όμως υπάρχει καθυστέρηση της πολιτείας και αναφέρομαι και στην σημερινή και στην προηγούμενη κυβέρνηση να ενσωματώσει δύο πολύ σημαντικές οδηγίες του 2018, τρία χρόνια μετά, με ημερομηνία εφαρμογής για πολλές διατάξεις πολλά χρόνια αργότερα». Επισήμανε ωστόσο ότι «η επανάχρηση είναι σημαντική η πρόβλεψη για κέντρα δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών όμως είναι σοβαρός ο κίνδυνος να καταντήσουν σε κάποιες περιπτώσεις είτε μικρά πράσινα σημεία είτε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών είτε ακόμα χειρότερα σε μικρές χωματερές, με πρόσχημα την επαναχρησιμοποίηση», προσθέτοντας ότι «επίσης είναι σημαντικός ο κίνδυνος να ανταγωνίζονται οι Δήμοι πετυχημένες ιδιωτικές η κοινωνικές πρωτοβουλίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τα διασφαλίσει η Πολιτεία».

Συμμετοχή του ΤΕΕ

-«Σχετικά με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι σημαντική η ανάλυση και καταγραφή της αυξημένης ευθύνης του παραγωγού. Η παρούσα όμως κυβέρνηση δεν διορθώνει ένα λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης και εξαιρεί πάλι το Τεχνικό Επιμελητήριο, από τα όργανα διαβούλευσης και γνωμοδότησης σχετικά με θέματα κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων» είπε ο Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας ότι:  «Υπενθυμίζω ότι οι υπόλοιποι φορείς που εμπλέκονται συμμετέχουν και προωθούν ίδια συμφέροντα, ενώ το ΤΕΕ συνήθως ή πάντα τοποθετείται με βάση το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και μόνο. Άρα θα έλεγα ότι το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει τη συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και γνωρίζουμε ότι έχουμε μια καλή συνεργασίες σε πολλά άλλα θέματα, άρα θα πρέπει να δει και αυτό».

Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων

-Σχετικά με τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «οι αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης τα μπάζα είναι πολύ σημαντικές και αναγκαίες. Χρειάζεται όμως συνεχής παρακολούθηση και συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, καθώς επίσης με τους παραγωγούς αποβλήτων, τις εγκαταστάσεις διαχείρισης, τους αποδεκτές προϊόντων ανακύκλωσης».

ΕΟΑΝ

Για τον ΕΟΑΝ, είπε ο κ. Στασινός ότι «ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ενίσχυση και καλώς της εποπτείας και της διαφάνειας στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) δεν φαίνεται κάτι αντίστοιχο να υπάρχει με τον ΕΟΑΝ. Κάτι που θα πρέπει να γίνει, γνωρίζοντας ότι εν τέλει ελέγχει και διαχειρίζεται την πλειοψηφία των πόρων της ανακύκλωσης της χώρας. Άρα θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση να υπάρχει μεγαλύτερη αυξημένη κοινωνική λογοδοσία».

Του Αργύρη Δεμερτζή – ecopress.gr

error: Content is protected !!