Φόρο-μπονους έως 2.200 ευρώ για 18 κατηγορίες επαγγελματιών Φόρο-μπονους έως 2.200 ευρώ για 18 κατηγορίες επαγγελματιών
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν το χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ αν πληρώνουν συγκεκριμένους επαγγελματίες. Eκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν... Φόρο-μπονους έως 2.200 ευρώ για 18 κατηγορίες επαγγελματιών

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν το χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ αν πληρώνουν συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Eκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν όσοι πολίτες πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. 

Συγκεκριμένα, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό  σχεδιάζει να δελεάσει τους πολίτες με οικονομικά κίνητρα. 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν το χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ αν πληρώνουν συγκεκριμένους επαγγελματίες μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων. Προϋπόθεση είναι να εξαντλούν το ποσό των 5.000 ευρώ.

 Επίσης, θα «μετράνε» διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά περιγραφικά κείμενα των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στο διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση συμφώνησαν να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

Α. Την αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Η λίστα

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

  1. Δικηγόροι
  2. Αρχιτέκτονες
  3. Ιδιωτικοί ερευνητές
  4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
  5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
  6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
  7. Ξυλουργοί
  8. Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
  9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
  10. Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
  11. Ταξιτζήδες.
  12. Αλουμινάδες
  13. Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
  14. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
  15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
  16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  17. Φωτογράφοι.
  18. Εργολάβοι σκυροδέματος.

 Β. Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους  θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας. Το κίνητρο αυτό, όπως αναφέρεται Αυτό το κίνητρο, όπως αναφέρεται στα κείμενα αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών ενώ θα διευκολύνει τους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας να φθάσουν στο απαιτούμενο όριο 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο  συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με το κίνητρο που δίνεται εκτιμάται ότι το όφελος που θα έχει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις  ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες θα μετράνε διπλά για το όριο του 30% εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα. 

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
  • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
  • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
  • έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

imerisia.gr

error: Content is protected !!