Πώς θα ρυθμιστούν κορονοχρέη 8,5 δισ. ευρώ νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Οδηγός επιβίωσης Πώς θα ρυθμιστούν κορονοχρέη 8,5 δισ. ευρώ νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Οδηγός επιβίωσης
Η «Ημερησία» παρουσιάζει, μέσα από 8 ερωτήσεις – απαντήσεις, το πώς μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022... Πώς θα ρυθμιστούν κορονοχρέη 8,5 δισ. ευρώ νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Οδηγός επιβίωσης

Η «Ημερησία» παρουσιάζει, μέσα από 8 ερωτήσεις – απαντήσεις, το πώς μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Xρέη 8,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, καλούνται να ρυθμίσουν όσοι βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις. Μόνο τα χρέη προς την εφορία που δημιούργησαν περίπου 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα ανέρχονται σε 2,26 δισ. ευρώ.

Περίπου 900.000 ευρώ είναι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κ.α., ενώ θα πρέπει να επιστραφεί ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

H «Ημερησία» με 8 ερωτήσεις – απαντήσεις παρουσιάζει πώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022, για να μη βρεθούν απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

1. Ποιες οφειλές εντάσσονται στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων;

Ολες οι αρρύθμιστες οφειλές για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση εφάπαξ καταβολής έως τις 31/12/2021, λόγω κορονοϊού, καθώς και όλες οι βεβαιωθείσες εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και παρέμειναν αρρύθμιστες μέχρι σήμερα, θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Ακόμα μπορούν να ρυθμιστούν φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, αλλά και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

2. Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης;

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). 
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
  • Ανεργοι εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

3. Προβλέπεται κούρεμα οφειλής;

Δεν προβλέπεται κανένα κούρεμα οφειλής. Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

4. Πότε θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις;

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη δόση για όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

5. Σε πόσες δόσεις μπορώ να επιστρέψω το κρατικό δάνειο που έλαβα μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών;

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, η αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού θα πραγματοποιηθεί σε 60 δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

6. Προβλέπεται κούρεμα του ποσού που πρέπει να επιστραφεί;

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τους 3 πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών παρέχεται η δυνατότητα «κουρέματος» του ποσού κατά 30% για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 15% έως 30% και κατά 50% για όσες έχουν μείωση τζίρου άνω του 30%. Για τους υπόλοιπους κύκλους 4, 5, 6 και 7 προβλέπεται κούρεμα κατά 50% του ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο.

7. Υπάρχει δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του ποσού;

Οσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στα τέλη του έτους, θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%.

8. Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν πιστωτικό κουπόνι;

Για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας παρέχεται η δυνατότητα οι δικαιούχοι να λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

imerisia.gr

error: Content is protected !!