ΥΠΕΝ: από το 2023 τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων ΥΠΕΝ: από το 2023 τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων
Από το 2023 θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων. Όσο για τη μειωμένη δόμηση σε οικόπεδο... ΥΠΕΝ: από το 2023 τέλος η εκτός σχεδίου δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων

Από το 2023 θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων. Όσο για τη μειωμένη δόμηση σε οικόπεδο έως και 750 τετραγωνικών ισχύει κανονικά η μεταβατική διετία, που θεσπίστηκε με το νόμο 4759/2020. Ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα με τις νέες διορθωτικές ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, ως προσθήκες στο νόμο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση.

Αυτά προκύπτουν από άρθρο του υφυπουργού ΠΕΝ Νίκου Ταγαρά στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τίτλο «τι ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση». Με το άρθρο του ο κ Ταγαράς δίνει αναλυτικές εξηγήσεις για τις  πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση, που ενταχθηκαν στο νόμο για την ανακύκλωση. 

Παράλληλα ο κ Ταγαράς, με το άρθρο του, εμμέσως αλλά σαφώς απαντά και αντικρούει τα όσο υποστήριξε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση για την εκτός σχεδίου δόμηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στο ΤΕΕ χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νόμο της ανακύκλωσης, ως «μια φαύλη και κοντόφθαλμη πολεοδομική ρύθμιση».

Ασφαλείς πληροφορίες του  ecopress αναφέρουν ότι απορρίπτουν τις καταγγελίες του κ Μάνου και ευθυγραμμίζονται με τη νέα τροπολογία του ΥΠΕΝ και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της θεσμικής παρέμβασης του νόμου 4759/2020 για τους οποίους ο κ Μάνος υποστήριξε ότι για να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «μετακίνησε τον Κωστή Χατζηδάκη σε άλλο υπουργείο και απομάκρυνε τον Δημήτρη Οικονόμου».

«Tι ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς στο άρθρο του με τίτλο «τι ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση» αναλυτικά σημειώνει ότι:

Σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω:

Α. Με τον Ν. 4759/2020 δόθηκε μεταβατική περίοδος 2 ετών για την ισχύ των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση για οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των 2 ετών θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων. Ως προς τα παραπάνω δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτα.

Β. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατά παρέκκλιση αρτιότητα στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα 750 τ.μ., αυτή ισχύει από το 1962 (ΒΔ/2410-1962 ΦΕΚ 142Δ), δηλαδή 59 χρόνια. Με τον Ν. 4759/2020 δόθηκε μεταβατική περίοδος 2 ετών ακόμη για την ισχύ της κατά παρέκκλιση αρτιότητας. Ως προς την ισχύ της κατά παρέκκλιση αρτιότητας των 750 τ.μ. δεν αλλάξαμε απολύτως τίποτα.

Γ. Για τα οικόπεδα από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. η συνολική επιφάνεια δόμησης για κατοικία ορίστηκε σε 186 τ.μ. (Ν. 4759/2020, μείωση 14 τ.μ. σε σχέση με τα 200 τ.μ. που επιτρεπόταν πριν).

Για τα οικόπεδα 750 τ.μ. κανονιστικά και μόνο ορίζεται με τον νέο νόμο η επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία κατ’ αναλογία στα 86 τ.μ. (μείωση 14 τ.μ. σε σχέση με τα 100 τ.μ. που επιτρεπόταν πριν). Κατ’ αναλογία με μαθηματικό τύπο ορίζονται για τα οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 2.000 τ.μ.

Δ. Να προσθέσω ότι δεν μπορείς κάτι που ισχύει για 60 χρόνια και επηρεάζει αξίες γης να το στερείς ξαφνικά. Γι’ αυτό και ο Ν.4759/2020 έδωσε την παράταση ισχύος των παρεκκλίσεων κάτω των 4 στρεμμάτων για 2 χρόνια, διάταξη που εξακολουθεί και ισχύει και μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου την Τρίτη στη Βουλή.

ecopress.gr

error: Content is protected !!