Προϊόν πολιτιστικής άυλης κληρονομιάς της UNESCO το φιστίκι Αιγίνης Προϊόν πολιτιστικής άυλης κληρονομιάς της UNESCO το φιστίκι Αιγίνης
Το φιστίκι Αιγίνης, ο καρπός του δένδρου της φιστικιάς αποκτά τοπωνύμιο λόγω της πολυδιάστατης σύνδεσής του με το ομώνυμο νησί από τον 19ο αιώνα.... Προϊόν πολιτιστικής άυλης κληρονομιάς της UNESCO το φιστίκι Αιγίνης

Το φιστίκι Αιγίνης, ο καρπός του δένδρου της φιστικιάς αποκτά τοπωνύμιο λόγω της πολυδιάστατης σύνδεσής του με το ομώνυμο νησί από τον 19ο αιώνα. Το φιστίκι Αιγίνης, ως πρακτική και τεχνογνωσία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής ποικίλων παραδοσιακών προϊόντων και παραγώγων είναι αναπόσπαστο στοιχείο πολιτισμού όπως προβάλλεται από το ετήσιο φεστιβάλ.

Η διαφύλαξη του προϊόντος της πολιτιστικής άυλης κληρονομιάς εξασφαλίζεται με τις παρακάτω ενέργειες : α) έρευνα και τεκμηρίωση β) ενίσχυση των διαδικασιών και συνθηκών μεταβίβασης στις νεότερες γενιές, π.χ. μέσω της τυπικής και μη εκπαίδευσης, γ) ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την αξία του προϊόντος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, δ) ανάδειξή της σημασίας του στο εγχώριο και διεθνές κοινό.

Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς στην σύνταξη της πρότασης, την επιτυχή κατάληξη της και την πρόκριση στο Β΄ στάδιο διαδικασίας εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας 2021.

Το φιστίκι Αιγίνης αποκτά πολιτιστική ταυτότητα και ανοίγουν μπροστά του νέοι ορίζοντες αναπτυξιακοί.

 Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης πρωτοστατεί σε ενέργειες που ισχυροποιούν την διεθνή παρουσία του αττικού προϊόντος. Ταυτότητα Φορέα:

1. Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας

2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών

3. Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Σύνταξη Πρότασης :
1. Γεωργιάδου Μαρία, Γεωπόνος
2. Αλυφαντής Νικόλαος, Πρόεδρος Αγρ. Συλλόγου, Παραγωγός Φιστικιού Αιγίνης
3. Θεοδωρακοπούλου Βασιλική, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων

error: Content is protected !!