Οι αμοιβές μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ» και για την Ταυτότητα Κτιρίου Οι αμοιβές μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ» και για την Ταυτότητα Κτιρίου
Για «ικανοποιητικές αμοιβές» των μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ», που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών, μίλησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας... Οι αμοιβές μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ» και για την Ταυτότητα Κτιρίου

Για «ικανοποιητικές αμοιβές» των μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ», που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών, μίλησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας ότι τίθεται άμεσα σε διαβούλευση το σχέδιο Οδηγού, με χρονοδιάγραμμα να γίνει η προκήρυξη έως 15 Οκτωβρίου 2021,  να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές έως το τέλος του έτους, ώστε από τις αρχές του 2022  να «τρέξει» η υλοποίηση του νέου προγράμματος.  

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του νέου «Εξοικονομώ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις του ecopress,  για τις αμοιβές των μηχανικών στο νέο πρόγραμμα και ιδιαίτερα για το ύψος και τον τρόπο αμοιβής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, που επιδοτείται από το πρόγραμμα και είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή σε αυτό.

«… Να κάνω εγώ τη δουλεία αν δεν θέλουν»

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση, ότι με τις μέχρι τώρα αμοιβές στα προγράμματα «Εξοικονομώ», πολλοί μηχανικοί δεν βρίσκουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, σε σχέση με τις ευθύνες και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν, για να συμμετέχουν σε αυτά, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι:

-«Διαφωνώ, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα». Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία αμοιβή, η οποία για τις υπηρεσίες μηχανικού, την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και την υποβολή της αίτησης και του φακέλου,  μαζί με την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου «είναι περίπου ένα διχίλιαρο», ο Κώστας Σκρέκας σχολίασε ότι «δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό το πόσο» και πρόσθεσε χαριτολογώντας, ότι: «επειδή είμαι μηχανικός και γνωρίζω ποια είναι η δουλειά, να την κάνω εγώ αν δεν θέλουν».

Η αμοιβή για την Ταυτότητα Κτιρίου

Συγκεκριμένα για την αμοιβή της έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στο νέο «Εξοικονομώ», ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε ότι: «Η ταυτότητα κτιρίου είναι 250 ευρώ, συν 2 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δηλαδή για 100 τετραγωνικά είναι 450 ευρώ, για 200 τετραγωνικά βγάνει 650 ευρώ κ.οκ»

Σημειώνεται ότι η επιδότηση που θα προβλεφθεί  στο νέο «Εξοικονομώ» για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, μετά την παράλληλα τρίμηνη παράταση για τις βεβαιώσεις μηχανικών, που ισχύει έως τέλος Αυγούστου 2021,  θα είναι υποχρεωτική και αποκλειστική για το σύνολο των πολεοδομικών υποθέσεων που απαιτείται από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγορά εργασίας των μηχανικών και ευρύτερα την κτηματαγορά.  Το ύψος της αμοιβής θα είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενασχόλησης  ή μη των μηχανικών με το νέο «Εξοικονομώ». Παράλληλα,  η αμοιβή για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας στο νέο “Εξοικονομώ”, εξ αντικειμένου θα λειτουργήσει ως “δείκτης”, με τη “σφραγίδα” της πολιτείας,  για τη διαμόρφωση ευρύτερα της αμοιβής των μηχανικών για τη σχετική υπηρεσία, για την οποία  βεβαίως ισχύει η ελεύθερη διαμόρφωση της, με όρους αγοράς.

Εσωτερική αναδιανομή αμοιβών

Ο κ Σκρέκας απαντώντας στα ερωτήματα για τις αμοιβές των μηχανικών στο νέο «Εξοικονομώ» είπε ακόμη ότι:  «Για να είμαι απόλυτα δίκαιος, πρέπει να σας πω ότι με το Τεχνικό Επιμελητήριο συζητάμε, εντός της περιμέτρου της αμοιβής, βγαίνει αμοιβή συμβούλου μηχανικού συνολικά 2000 ευρώ μαζί με την ταυτότητα κτιρίου, μήπως αναδιανείμουμε εσωτερικά,  εντός αυτού του προϋπολογισμού των 2000 περίπου ευρώ, τις αμοιβές, ανάλογα με την βαρύτητα που έχει κάθε επιδοτούμενη εργασία. Δηλαδή να μετακινήσουμε ένα κομμάτι από τα ΠΕΑ και το πάμε στην επίβλεψη, ή στην μελέτη. Μία τέτοια κουβέντα γίνεται, η οποία δεν έχει καταλήξει», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτηριστικά συμπλήρωσε:

-«400 ευρώ για το ΠΕΑ 1, 400 ευρώ για το ΠΕΑ 2, 450 ευρώ για 100 τετραγωνικά για την ηλεκτρονική ταυτότητα και 250 ευρώ για την υποβολή του φακέλου. Δηλαδή περίπου στο διχίλιαρο. Δεν είναι λίγα λεφτά για τους μηχανικούς. Μια Χαρά είναι».

Οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΝ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών, στο οποίο θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την Επικράτεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%. Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις γιατην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων.

Το νέο «Εξοικονομώ» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Στασινό.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Την επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και για τον σκοπό αυτόν θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη με την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να κάνουμε δικαιότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και θεσπίζουμε ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Όπως έχουμε ξαναπεί, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί. Αποτελεί σταθερή μας δέσμευση, που κάνουμε και πράξη, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω καθώς οικοδομούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας».

ΗΓενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου,δήλωσε: «Το νέο Εξοικονομώ μπαίνει σήμερα στη γραμμή της αφετηρίας. Η ριζική ανανέωση του προγράμματος απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Συγχρόνως, ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις για πιο «έξυπνα» σπίτια (smarthomes), με την επιδότηση της εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, τα οποία συμβάλλουν στη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, αριθμός που ξεπερνά όλα τα προηγούμενα προγράμματα, το «Εξοικονομώ» συγκαταλέγεται μεταξύ των δράσεων με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα με άμεσο όφελος για τους πολίτες, αλλά και την απασχόληση, καθώς δημιουργεί άμεσα κύκλο εργασιών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να κινητοποιήσει πόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Το νέο πρόγραμμα για την αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών θα είναι πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά το βασικό κριτήριο θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κάθε κατοικίας και όχι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης που ίσχυε έως τώρα. Πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή την οποία είχε προτείνει το ΤΕΕ εδώ και καιρό. Παράλληλα, στο νέο «Εξοικονομώ» περιορίζεται η γραφειοκρατία, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα είναι πλέον υποχρεωτική με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι πολίτες. Με τον νέο τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων διασφαλίζεται η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων στο σύνολό τους διότι εκτός από τις αιτήσεις που θα αξιολογηθούν θετικά θα υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, οι οποίοι θα εντάσσονται στο πρόγραμμα όταν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι».

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα συνοψίζονται ως εξής:

 • Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.
 • Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
 • Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
 • Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
 • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.
 • Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιοενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.
 • Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.
 • Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
 • Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητοτο οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
 • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
 • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
 • Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.
 • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

Παραδείγματα

του Αργύρη Δεμερτζή – ecopress.gr

error: Content is protected !!