Η ευκαιρία της Σαλαμίνας, του νησιού μας, είναι τώρα. Aρκεί… Η ευκαιρία της Σαλαμίνας, του νησιού μας, είναι τώρα. Aρκεί…
«Αν μισούνται ανάμεσα τους,δεν τους πρέπει η λευτεριά»… Με αυτούς τους στίχους ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός περιγράφει στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν»,... Η ευκαιρία της Σαλαμίνας, του νησιού μας, είναι τώρα. Aρκεί…

«Αν μισούνται ανάμεσα τους,
δεν τους πρέπει η λευτεριά»…

Με αυτούς τους στίχους ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός περιγράφει στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», τον εθνικό μας ύμνο, την διχόνοια, το μεγαλύτερο ελάττωμα της φυλής μας

Πού οφείλεται όμως η εμφύλια διχόνοια των Ελλήνων; Είναι προϊόν ατομικής θεώρησης ή μήπως αποτέλεσμα εγωιστικής τάσης; Είναι απόρροια της εύκολης απόρριψης της αξίας του διπλανού μας; Είναι, δηλαδή, ο υπερφίαλος εγωϊσμός μας και η έμφυτη ροπή μας να νομίζουμε, ότι γνωρίζουμε τα πάντα και ότι είμαστε ανώτεροι από τον διπλανό μας; Μήπως φταίει η πλεονεξία, ο «εξυπνακισμός» ή η εριστική διάθεσή μας να επιβάλουμε το συμφέρον μας σαν απαράβατο δίκιο, που πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους;

Ή μήπως, είναι προϊόν φθόνου και ζήλιας;
Μήπως γιγαντώνοντας υπέρμετρα τον εγωϊσμό, την ζηλοφθονία, την φιλαυτία και την αρχομανία, πυροδοτούμε πολλές φορές πάθη και μίση τα οποία μας στερούν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε σπουδαία κατορθώματα για το καλό του τόπου μας;

Το σίγουρο είναι πως η διχόνοια των Ελλήνων υπάρχει παντού! Σε φορείς, οργανώσεις, σωματεία και ιδρύματα, στον τομέα της Υγείας, της Δημόσιας διοίκησης, του εργασιακού Συνδικαλισμού, της κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και γενικά όπου μπορεί κανείς να φανταστεί!
Εκδηλώνεται τώρα ακόμη και μέσα στα ηλεκτρονικά φόρουμ και τις διάφορες ιστοσελίδες και τα λεγόμενα «μπλόγκς».

Η ηλεκτρονική κουκούλα της ανωνυμίας διευκολύνει τα μέγιστα όλους τους εμπαθείς να διοχετεύσουν την χολή τους εναντίον εκείνων, που δεν «γουστάρουν». Έτσι η διαφορετικότητα στην ελληνική κοινωνία άρχισε να αντιμετωπίζεται μέσω του διαδικτύου με καχυποψία, χλευασμό, μίσος και χυδαιότητα από ανώνυμους και θρασύδειλους ομοεθνείς μας.

Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται ούτε καν πολιτική αντιπαλότητα αλλά απόλυτη συνεργασία για το καλό του τόπου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των διαφόρων ψιθυριστών που ορμώμενοι από τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα προσπαθούν να την δημιουργήσουν, είτε λόγω εμπάθειας, είτε λόγο προσωπικής εμμονής αλλά κυρίως λόγω προσωπικού κοντόφθαλμου συμφέροντος.
Το νησί μας βρίσκεται μπροστά σε μια ευκαιρία μοναδική.

Μια ευκαιρία που αν την αφήσουμε να χαθεί θα είμαστε άξιοι της όποιας κακής μοίρας μας. Η Δημοτική Αρχή είναι ταγμένη στο δόγμα της εξωστρέφειας και παρά τα κάποια (απόλυτα φυσιολογικά) λάθη που γίνονται και που μπορούν εύκολα στο μέλλον να διορθωθούν οδηγεί τον τόπο ώστε να αποβάλλει την μιζέρια που τον διακατέχει. Στο αμέσως ανώτερο επίπεδο της αυτοδιοίκησης έχουμε την μεγάλη τύχη να βρίσκεται ένας δικός μας άνθρωπος.

Η αντιπεριφερειάρχης έχει δείξει ότι γνωρίζει απόλυτα τα προβλήματα του νησιού αφού άλλωστε είναι κάτοικός του και τα βιώνει καθημερινά. Από το δικό της μετερίζι βοηθάει και τον τόπο της τα μάλα. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί και θα φανούν περισσότερο στο μέλλον. Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και αυτό φτάνει και στο νησί μας. Και θα συνεχίσει να μεταμορφώνεται και τα επόμενα χρόνια. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως στην διοίκηση του πιο εύρωστου Νομικού προσώπου του Δήμου βρίσκεται ένας άνθρωπος με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος για προσφορά στον τόπο.

Με τεράστια εμπειρία διοίκησης και υψηλές διασυνδέσεις λόγω των θέσεων που έχει υπηρετήσει. Δεν θα προχωρήσω αναλυτικά παρακάτω, παρά μόνο θα πω ότι και τα Νομικά Πρόσωπα και αρκετοί φορείς έχουν την τύχη να διοικούνται από ανθρώπους με ευρύτητα πνεύματος, συνεργάσιμους μα πάνω από όλα από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν για τον τόπο τους. Όλα αυτά την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά ταυτόχρονα.

Η Σαλαμίνα, το νησί μας βρίσκεται να βιώνει αντικειμενικά την καλύτερή της ώρα. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Ενωμένοι και ομονοούντες μπορούμε να μεγαλουργήσουμε. Αρκεί να το θελήσουμε και να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με όλες μας τις δυνάμεις, ασκώντας φυσικά καλοπροαίρετη κριτική στα λάθη ώστε να διορθωθούν. Κανείς άλλωστε δεν τα ξέρει όλα.

Ας κλείσουμε, όμως τα αυτιά μας στους ψιθυριστές και τους διασπορείς διχόνοιας.

Η ευκαιρία της Σαλαμίνας, του νησιού μας είναι τώρα. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί παρασυρόμενοι από τα ελαττώματα της φυλής μας.

Νικόλας ο ψαράς
και για την αντιγραφή
Νίκος Γιαννόπουλος .

error: Content is protected !!