Η σωστή θέση του καθίσματος του οδηγού αποτρέπει πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και στα πόδια Η σωστή θέση του καθίσματος του οδηγού αποτρέπει πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και στα πόδια
Η σωστή ρύθμιση του καθίσματος πριν από την οδήγηση θεωρείται αυτονόητη. Όμως πολλοί οδηγοί δεν δίνουν καμία προσοχή στη ρύθμιση του καθίσματος κατά τη... Η σωστή θέση του καθίσματος του οδηγού αποτρέπει πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και στα πόδια

Η σωστή ρύθμιση του καθίσματος πριν από την οδήγηση θεωρείται αυτονόητη. Όμως πολλοί οδηγοί δεν δίνουν καμία προσοχή στη ρύθμιση του καθίσματος κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους μετακίνησης. Πολύ συχνά δεν τοποθετείται σωστά το σώμα, δεν γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν οι σωστές κλίσεις, ενώ δεν έχει τη σωστή θέση το προσκέφαλο, με αποτέλεσμα να μην οδηγούμε με απόλυτη ασφάλεια.

Η ρουτίνα της καθημερινής μετακίνησης, οι ατομικές συνήθειες ή η άγνοια κάνουν ακόμη και οδηγούς με μεγάλη εμπειρία να μη δίνουν μεγάλη προσοχή στη σωστή ρύθμιση του καθίσματος. Στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση παραπονιούνται για πόνους στον αυχένα, στην πλάτη ή στα πόδια. Φυσικά αυτό δεν είναι μόνο απόρροια των θεμάτων υγείας που ενδεχόμενα να αντιμετωπίζουν, αλλά και της λανθασμένης τοποθέτησης του σώματος στο κάθισμα του οδηγού. Εκτός από τη μείωση της διάθεσης, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση των αντιδράσεων, επιδείνωση της ορατότητας ή την αύξηση των ποσοστών πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Τι πρέπει να αποφύγουμε

Πρώτα από όλα θα πρέπει ένα κάθισμα αυτοκινήτου να σταθεροποιεί το σώμα και να επιτρέπει στον οδηγό να έχει την απόλυτη ελευθερία στο χώρο του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί το σώμα του οδηγού να είναι ούτε πολύ πίσω, ούτε πολύ κοντά στο ταμπλό. Ειδικά τα άτομα που αισθάνονται σίγουρα πίσω από το τιμόνι είναι πιθανό να μετακινήσουν το κάθισμα προς τα πίσω για να έχουν περισσότερο χώρο στα πόδια ή να λυγίσουν την πλάτη προς τα πίσω στην ημιπαθητική θέση. Ένα αρνητικό της συγκεκριμένης ρύθμισης του καθίσματος είναι ότι το πόδι μπορεί να γλιστρήσει κατά λάθος από το πεντάλ με άσχημα αποτελέσματα.

Η μετακίνηση του καθίσματος πολύ μακριά από το παρμπρίζ μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας. Οι οδηγοί που προτιμούν αυτή τη θέση είναι επίσης επιρρεπείς να κινούν το κεφάλι τους προς τα εμπρός, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα και τον αυχένα. Η μετακίνηση του καθίσματος κοντά στο ταμπλό έχει εξίσου αρνητικές συνέπειες. Σε αυτή την κατάσταση η ελευθερία κινήσεων του τιμονιού και οι κινήσεις των ποδιών στα πεντάλ είναι περιορισμένες και σε περίπτωση ατυχήματος ο οδηγός μπορεί να υποστεί πολύ πιο σοβαρούς τραυματισμούς που προκαλούνται από την έκρηξη του αερόσακου ή ακόμη και να χτυπήσει την κολώνα Α.

Βασικές αρχές

Παρ’ όλο που η σωστή ρύθμιση του καθίσματος του οδηγού είναι ατομική ευθύνη και εξαρτάται από τη διάταξη του αμαξώματος και τον σωματότυπο του οδηγού, εντούτοις υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται για να αποφευχθούν κακώσεις και προβλήματα υγείας, αυξάνοντας την ελευθερία κινήσεων, την ορατότητα, ακόμη και την τεχνική οδήγησης.

Το κάθισμα του αυτοκινήτου θα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε το αριστερό πόδι με το πόδι να ακουμπάει στον συμπλέκτη γεγονός που αφήνει μεγάλο περιθώριο κίνησης σε περίπτωση ανάγκης μέγιστης πίεσης στα πεντάλ. Αν βάζοντας τους καρπούς πάνω στο τιμόνι του η πλάτη μετακινηθεί από την πλάτη του καθίσματος, τότε σημαίνει ότι το κάθισμα είναι πίσω και θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση.

Το επόμενο σημαντικό στοιχείο, που ξεχνιέται από πολλούς οδηγούς, είναι η ρύθμιση του προσκέφαλου του καθίσματος αυτοκινήτου. Το κεντρικό τμήμα του θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το κέντρο του κεφαλιού του οδηγού. Αυτό θα επιτρέψει την αποφυγή τραυματισμών στον αυχένα σε περίπτωση ατυχήματος.

Η σταθεροποιητική επίδραση στη σπονδυλική στήλη που ασκεί το κάθισμα του αυτοκινήτου παίζει το σημαντικότερο ρόλο κατά τη διάρκεια της καθημερινής οδήγησης. Δονήσεις, κραδασμοί ή απότομες στροφές στο δρόμο, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές ικανότητες του σώματος για να αποφευχθούν τα φορτία της βαρύτητας παίρνοντας την όρθια θέση. Επίσης, για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό ο οδηγός να ρυθμίζει την πλάτη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λυγίζει πολύ μπροστά ή πίσω, αλλά και κάθεται όσο πιο κάθετα γίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ρύθμιση του ύψους του καθίσματος του αυτοκινήτου είναι επίσης πολύ σημαντική. Η θέση στην οποία ολόκληρη η πλάτη στηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος, επιτρέπει τον οδηγό να είναι απόλυτα ασφαλής και σίγουρος. Το κάθισμα θα πρέπει να σταθεροποιεί το σώμα ακόμη και στις απότομες στροφές και αυτός είναι ο λόγος που τα σπορ αυτοκίνητα έχουν βαθιά καθίσματα ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα του οδηγού. Επίσης, οι πλάτες θα πρέπει να είναι ευεργετικές για τη σπονδυλική στήλη, έχοντας την φυσική καμπυλότητα του οσφυϊκού τμήματος του σώματος.

Τέλος, ο βασικός σκελετός του καθίσματος θα πρέπει να παρέχει σταθερότητα και μηχανική αντοχή. Τα γεμίσματα αφρού παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Ο μαλακός αφρός βρίσκεται στο πάνω μέρος και επηρεάζει κυρίως την αίσθηση του αγγίγματος, ενώ όσο πάμε προς το κέντρο του καθίσματος, αυτά γίνονται σκληρότερα και πιο ανθεκτικά έχοντας μεγάλες σταθεροποιητικές βάσεις.

Κυριάκος Παρασίδης – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!