Μηχανικοί και επαγγέλματα οικοδομής σε νέο ψηφιακό φορολογικό «κλοιό» Μηχανικοί και επαγγέλματα οικοδομής σε νέο ψηφιακό φορολογικό «κλοιό»
Τα επαγγέλματα των μηχανικών και εργολάβων, που σχετίζονται με μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κυριαρχούν μεταξύ των συνολικά 18 ειδικοτήτων ελευθέρων επαγγελματιών... Μηχανικοί και επαγγέλματα οικοδομής σε νέο ψηφιακό φορολογικό «κλοιό»

Τα επαγγέλματα των μηχανικών και εργολάβων, που σχετίζονται με μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κυριαρχούν μεταξύ των συνολικά 18 ειδικοτήτων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, που μπαίνουν στο «στόχαστρο» νέας ρύθμισης, που δίνει γενναία κίνητρα στους φορολογούμενους, για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μαζί τους,  στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

kompiouter

Συγκεκριμένα πρόσθετες εκπτώσεις φόρου, που θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ, θα εξασφαλίζουν οι φορολογούμενοι, που θα εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές για παροχή υπηρεσιών σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, εργολάβουσ μεταλλικών κατασκευών, αλουμινίου και σκυροδέματος, κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων κ.α.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης, στην «Ναυτεμπορική» η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση  η οποία προβλέπει ότι το 30% του συνολικού ποσού ετήσιας δαπάνης κάθε φυσικού προσώπου προς αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον θα έχει καταβληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω webbanking, θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του. Το ποσό της έκπτωσης από το εισόδημα δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ.

Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, με στόχο την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόσο γενικά όσο και σε κλάδους επαγγελματιών που η εφορία θεωρεί ότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά κείμενα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

-“Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια”

 Οι 18 κατηγορίες των επαγγελματιών

Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

  1. Δικηγόροι.
  2. Αρχιτέκτονες μηχανικοί
  3. Ιδιωτικοί ερευνητές.
  4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
  5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
  6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες αποκλεισπκές.
  7.  Ξυλουργοί.
  8. Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
  9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
  10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
  11. Ταξιτζήδες.
  12. Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
  13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
  14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
  15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
  16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  17. Φωτογράφοι.
  18. Εργολάβοι σκυροδέματος.

Κληρώσεις

Στα σχέδια του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι επίσης η αλλαγή της διαδικασίας των μηνιαίων κληρώσεων στις οποίες συμμετέχουν αυτόματα όσοι πραγματοποιούν e-πληρωμές, με την καθιέρωση μεγαλύτερων χρηματικών επάθλων από το ποσό των 1.000 ευρώ (σε χίλιους τυχερούς ανά μήνα) που κληρώνεται μέχρι τώρα».

ecopress.gr/

error: Content is protected !!