Ποδαρικό με F-16 Block 50 θα κάνει στη Βουλή ο αμυντικός σχεδιασμός: Και οι φρεγάτες θα πέσουν στο τραπέζι… Ποδαρικό με F-16 Block 50 θα κάνει στη Βουλή ο αμυντικός σχεδιασμός: Και οι φρεγάτες θα πέσουν στο τραπέζι…
Την στιγμή που το Επιτελείο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αύξησης και πίεσης μεταναστευτικών ροών στα σύνορα λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και σχεδιάζει την επόμενη... Ποδαρικό με F-16 Block 50 θα κάνει στη Βουλή ο αμυντικός σχεδιασμός: Και οι φρεγάτες θα πέσουν στο τραπέζι…

Την στιγμή που το Επιτελείο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αύξησης και πίεσης μεταναστευτικών ροών στα σύνορα λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και σχεδιάζει την επόμενη κίνησή του στην περίπτωση που απαιτηθεί, για την διασφάλιση των συνόρων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιμένει και το πράσινο φως για μια σειρά εξοπλιστικών, τα οποία δείχνουν να συσσωρεύονται, τόσο στη Λ. Μεσογείων, όσο και στη Βουλή.

Το Ελληνικό κοινοβούλιο ανοίγει το πρωί της Τετάρτης με συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων και το θέμα θα είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές, η διαχείριση για την καταπολέμησή τους, αλλά και τα γενναία μέτρα που ανακοινώθηκαν δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού.

Δεν αποκλείεται στην αίθουσα της ολομέλειας να τεθεί και το θέμα των ελικοπτέρων Chinook, όπως κι’ όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με φόντο τα υπέρ- πολύτιμα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού που προσέφεραν τα μέγιστα στον απαιτητικό τομέα της αεροπυρόσβεσης. Ωστόσο ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και στη Βουλή αναμένονται καυτά θέματα, όπως εκείνο της αναβάθμισης των F-16 Block 50.

  • Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θ’ αναλύσει διεξοδικά τους λόγους που οδηγούν την Πολεμική Αεροπορία στην απόφαση η αναβάθμιση αυτή να είναι «made in HAF», δηλαδή από τους μηχανικούς της Αγχιάλου κι όχι από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τέσσερα διαφορετικά προγράμματα κι όχι μόνο.

Στο πρόγραμμα αυτό συνυπάρχουν όπως έχουν επιβεβαιώσει πηγές από την Πολεμική Αεροπορία και σημαντικά προηγμένα όπλα για τα νέα αεροσκάφη F-16 VIPER, τα οποία το αεροπορικό Επιτελείο θέλει ν’ αποκτήσει εδώ και χρόνια για την ισχυροποίηση της φαρέτρας του αεροπορικού στόλου. Παράλληλα το πολύπαθο θέμα των C-130 βρίσκεται κι αυτό μέσα στους φακέλους που έχουν περάσει από το ΓΕΑ και έχουν εγκριθεί από το υπουργείο.

Ο Στρατός Ξηράς θέλει τα νέα αντιαρματικά από το Ισραήλ να περάσουν κι αυτά γρήγορα ώστε να δοθεί η εντολή στην ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει συζητήσεις.

  • Το μεγάλο ερωτηματικό όμως παραμένει εκείνο του μείζονος ζητήματος των φρεγατών.

Τι κι αν έτρεξε το ναυτικό Επιτελείο τον Ιούλιο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Οι φρεγάτες παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.

Σύμφωνα με πηγές μας ακόμη και στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ίσως δώσει ορισμένα στοιχεία, έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούν τα δεδομένα και σ’ αυτό το σημαντικό για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, αλλά δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για το ποιος τελικά κόβει το νήμα. Μακάρι να μην ισχύει αυτό και ν’ ακούσουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει και με τα Rafale, ποια φρεγάτα είναι αυτή με την οποία θα πορευτεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Υπάρχουν πάντως και φωνές που τοποθετούν την απόφαση για τις φρεγάτες στις αρχές του νέου έτους, γεγονός που θεωρείται ένα εφιαλτικό σενάριο για το Πολεμικό Ναυτικό κι αυτό διότι ήδη οι πάντες γνωρίζουν ότι τα πλοία που έχουμε χρειάζονται αντικατάσταση ενώ για να χτιστούν νέα απαιτούνται χρόνια.

Οι «μνηστήρες» πάντως δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στο πεδίο της ναυμαχίας. Η ανασύνταξή τους έχει να κάνει με επαφές σε πολλά επίπεδα, κι όχι μόνο με τους καθ’ ύλην αρμόδιους του ναυτικού Επιτελείου.

Το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται είναι πάρα πολλές κι αυτές μπορούν να τελειώσουν μόνο με έναν τρόπο ο οποίος είναι η τελική απόφαση, εφόσον οι Ναύαρχοι έχουν δείξει τις προτιμήσεις τους…

jellasjournal.com

error: Content is protected !!