Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
1/09/2021       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρεία σύσκεψη του Υφ. στον Πρωθυπουργό Χ. Τριαντόπουλου, του Αν. Υπ. Εσωτερικών Σ. Πέτσα, του Υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και... Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

1/09/2021      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρεία σύσκεψη του Υφ. στον Πρωθυπουργό Χ. Τριαντόπουλου, του Αν. Υπ. Εσωτερικών Σ. Πέτσα, του Υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για το συντονισμό δράσεων Πολιτείας-Αυτοδιοίκησης με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

Γ. Πατούλης: «Με τη συνδρομή της πολιτείας στο επίπεδο της διασφάλισης των πόρων και της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών, θα συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια με έργα και πέραν των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων μας, για την καλύτερη προστασία των πολιτών»

Ο συντονισμός των δράσεων Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης με στόχο τη δρομολόγηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη βέλτιστη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με ταχείες διαδικασίες, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης του Υφ. στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χ. Τριαντόπουλου, του Αν. Υπ. Εσωτερικών Σ. Πέτσα, του Υφ. Περιβάλλοντος Αμυρά και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τη συμμετοχή στελεχών των αρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη μετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφέρεια Αττικής, παράλληλα με τις δράσεις που ήδη υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς δύναται να αναλάβει, μέσω σχετικών προγραμματικών συμβάσεων με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την υλοποίηση έργων και πέραν αυτών που σχεδίασε και υλοποιεί ήδη, όπως είναι η εκπόνηση των μελετών και η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων και των έργων ορεινής υδρονομίας στις καμένες εκτάσεις, που είναι στην αρμοδιότητα των δασικών υπηρεσιών.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί επισήμαναν πως με δεδομένη την τεχνογνωσία της Περιφέρειας,  τα σχετικά έργα που απαιτούνται θα γίνουν με ταχύτερες διαδικασίες διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η πολιτεία θα συνδράμει την Περιφέρεια Αττικής στο επίπεδο της διασφάλισης των επιπλέον πόρων που απαιτούνται αλλά και της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες ανάθεσης των σχετικών μελετών και έργων, προϋποθέσεις που είχε θέσει εξαρχής και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους υπουργούς για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης που υλοποιούνται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής (120 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και 345 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας) και παρουσίασε το πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων εντός αστικού ιστού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε καθημερινή βάση. Σ΄αυτό το σημείο τόνισε πως μέσω του Παρατηρητηρίου Ρεμάτων που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια, υπάρχει καθημερινή απεικόνιση και καταγραφή όλων των παρεμβάσεων σε όλα τα ρέματα της Αττικής. Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υπουργοί εξήραν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει ως «πιλότος» και για άλλες δομές του κρατικού μηχανισμού.

Τέλος ο κ. Πατούλης παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν διενεργήσει το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο για λογαριασμό της Περιφέρειας στις καμένες περιοχές, τονίζοντας πως τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν απ΄όλους τους συναρμόδιους φορείς με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής:

«Με δεδομένη τη δέσμευση της πολιτείας όπως διατυπώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς ότι θα συνδράμει στο επίπεδο της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων αλλά και της σύντμησης του χρόνου των διαδικασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, με παρεμβάσεις και πέραν των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων της. 

Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την πολιτεία, προκειμένου όλοι μαζί να υλοποιήσουμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά, ένα πλέγμα δράσεων που θα οχυρώσουν την Αττική και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!