Nέο «Εξοικονομώ»: οι «χτυπητές» διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα Nέο «Εξοικονομώ»: οι «χτυπητές» διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα
Σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης, όρια δαπανών, λιγότερες κατηγορίες παρεμβάσεων και πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που αναμένεται να προκηρυχθεί τον... Nέο «Εξοικονομώ»: οι «χτυπητές» διαφορές από τα προηγούμενα προγράμματα

Σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης, όρια δαπανών, λιγότερες κατηγορίες παρεμβάσεων και πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που αναμένεται να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο, σε σχέση με το προηγούμενο που «έτρεξε» στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Στόχος των αλλαγών, είναι να ενταχθούν περισσότερες κατοικίες (50.000 έναντι 40.000 στο προηγούμενο πρόγραμμα) με μικρότερο προϋπολογισμό (632 εκατ. το νέο πρόγραμμα σε όρους δημόσιας δαπάνης έναντι 871 εκατ. το προηγούμενο).

Πέρα από τις αλλαγές που έχουν ήδη επισημανθεί, όπως η αντικατάσταση της σειράς προτεραιότητας από «μοριοδότηση» των αιτήσεων, η εισαγωγή κοινωνικών και κλιματικών κριτηρίων, η σύγκριση των Οδηγών εφαρμογής των δύο προγραμμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα πως το νέο «Εξοικονομώ» είναι αρκετά πιο «σφιχτό» από το προηγούμενο. Ενδεικτικά:

-Τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο πρόγραμμα φθάνουν κατ΄ ανώτατο όριο στις 50.000 ευρώ προκειμένου για ατομικό εισόδημα (ήταν 90.000 ευρώ) και τις 60.000 ευρώ οικογενειακό (αντί για 120.000).

-Δεν υφίσταται το «μπόνους» 10 % στα ποσοστά επιδότησης για τους Δήμους σε περιοχές απολιγνιτοποίησης.

-Τα ποσοστά επιδότησης των ωφελούμενων κλιμακώνονται, ανάλογα με το εισόδημα, από 40 – 75 %. Στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν 35-65 %, αλλά μαζί με το «μπόνους» λόγω κορονοϊού, το ενεργειακό μπόνους για τις κατοικίες που εξασφάλιζαν σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση και την προσαύξηση για τις λιγνιτικές περιοχές, έφθαναν μέχρι 95 %.

-Καταργούνται οι αιτήσεις για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

-Δεν περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, συστημάτων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταρίας, καθώς και η αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

-Τα ανώτατα όρια δαπανών ανά κατηγορία παρεμβάσεων παραμένουν τα ίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Μειώνεται όμως σημαντικά ο ανώτατος προϋπολογισμός ανά αίτηση και διαμορφώνεται σε 28.000 ευρώ για μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα ενώ ήταν 50.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό για διάστημα ενός μήνα ενώ το προηγούμενο (λόγω του συστήματος προτεραιότητας που ίσχυε, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού), «άνοιγε» διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια.

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Για το νέο «Εξοικονομώ», ύψους 630 εκατ ευρώ  ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας  στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1  είπε ότι είναι «πιο αποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο κοινωνικό. Ευελπιστούμε να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες. Δεν θα υπάρχει χρονική προτεραιότητα, ανάλογα με την υποβολή των αιτήσεων, όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα προγράμματα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή και την σειρά προτεραιότητας για την διάθεση των ποσών. Μέσα σε αυτά τα κριτήρια προτεραιοποίησης, υπάρχει μοριοδότηση για οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή μέριμνα και πρόγραμμα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Όπως σημείωσε ο yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειες, «σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει σημαντική επιδότηση και συμμετοχή του ιδιοκτήτη ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση. Το ποσό που θα υπολείπεται για τις εργασίες, πέρα από το ποσό της επιδότησης, θα μπορεί να βρεθεί μέσω άτοκου δανεισμού από τις τράπεζες και με εγγύηση του Δημοσίου».

Ο Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια, από την εξοικονόμηση λόγω της αναβάθμισης, θα υπάρχει μεγάλο όφελος για τα νοικοκυριά και «απόσβεση» των όποιων εξόδων τους, ενώ επεσήμανε ότι η εγγύηση του Δημοσίου θα υπάρχει δεδομένα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και κατά περίπτωση για άλλες περιπτώσεις, εφόσον προκύψει ανάγκη για παρεμβάσεις.

ecopress.gr

error: Content is protected !!