Κτηματολόγιο: χάνονται περιουσίες, λόγω «γκάφας» των ΕΛΤΑ Κτηματολόγιο: χάνονται περιουσίες, λόγω «γκάφας» των ΕΛΤΑ
Δεν έχει δηλωθεί περί το 35% των δικαιωμάτων και εκκρεμεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων, έχουν «πρασινίσει» αυθαιρέτως οι Δασικοί Χάρτες και οι πολίτες δεν μπορούν... Κτηματολόγιο: χάνονται περιουσίες, λόγω «γκάφας» των ΕΛΤΑ

Δεν έχει δηλωθεί περί το 35% των δικαιωμάτων και εκκρεμεί μεγάλος αριθμός δηλώσεων, έχουν «πρασινίσει» αυθαιρέτως οι Δασικοί Χάρτες και οι πολίτες δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους, κυρίως αγροτικές εκτάσεις, λόγω των συνεπειών της πανδημίας συνεχίζονται οι δυσλειτουργίες της διοίκησης ενώ υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών εσωτερικού και εξωτερικού. Τώρα προστίθεται και το «χαμένο» γράμμα των ΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα λήγει η προανάρτηση την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ενώ ο  ανάδοχος της κτηματογράφησης υποστηρίζει ότι κατέθεσε με αποδεικτικό τους φακέλους με το ενημερωτικό υλικό τον Μάρτιο για να λάβουν γνώση  έγκαιρα  οι πολίτες, κυρίως όσοι έχουν πρόβλημα,  είτε γιατί δεν εντοπίστηκε το ακίνητο, είτε γιατί είναι δασικό κλπ, οι πολίτες λαμβάνουν από τα ΕΛΤΑ τους φακέλους το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ ο Ταχυδρόμος τους πάει την επιστολή ακόμα και μέχρι σήμερα, τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας!

Το θέμα αναδεικνύει η Γραμματή Μπακλατσή, έμπειρη και αξιόπιστη τοπογράφος -πολεοδόμος μηχανικός, η οποία στέλνει μήνυμα προς όλους τους αρμοδίους στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην ελληνικό Κτηματολόγιο να εγκρίνουν άμεσα παράταση εύλογου χρόνου για να καταγραφεί σωστά η περιουσία των πολιτών στο Κτηματολόγιο.

Ουραγοί στις κτηματογραφήσεις

Συγκεκριμένα η Γραμματή Μπακλατση εξηγώντας «Πως με τη «βοήθεια» των ΕΛΤΑ και του Κτηματολογίου θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες» αναλυτικά αναφέρει ότι:

-«Η σύνταξη του κτηματολογίου αποτελεί  επιτακτική ανάγκη για την   λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, που θέλουμε να είναι η Ελλάδα. Δυστυχώς με ευθύνη των κυβερνόντων έχουμε μείνει ουραγοί και σε αυτό το θέμα στην Ευρώπη  και με πιέσεις των δανειστών, προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να τελειώσουμε τις κτηματογραφήσεις .

Όμως κάτω από αυτά τα στενά χρονικά περιθώρια, με την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω κορονοϊού και χωρίς να γίνεται καλή και ουσιαστική  καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, το κτηματολόγιο κινδυνεύει να γίνει «βραχνάς» για τον πολίτη, αντί του σκοπού του, που είναι η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας.

Συγκεκριμένα για την Μαγνησία

– βρισκόμαστε σήμερα στην ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν στις δηλώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιοχές που βρίσκονται στο Δήμο Βόλου ( πλην της πόλης του Βόλου ), δηλαδή της Νέα Ιωνία, Πορταριά, Άγιο Βλάσιο, Άγιο Λαυρέντιο, Αγριά, Άλλη Μεριά, Άνω Λεχώνια, Διμήνι, Δράκεια, Ιωλκός (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου), Κάτω Λεχώνια, Κατωχώρι, Μακρινίτσα και Σταγιάτες.

Η ανάρτηση ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2021 και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή για 4 μήνες.

Τα προβλήματα:

– Εκτός της πόλης της Νέας Ιωνίας, που σημειωτέον έχει κι αυτή  μεγάλη κτηματική περιφέρεια, οι υπόλοιπες περιοχές είναι αγροτικές και με μεγάλες εκτάσεις, που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές από τη Διεύθυνση Δασών και πολλά ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΔΑΣΙΚΑ.

– Μέχρι στιγμής δηλώθηκε περίπου το 65% των δικαιωμάτων που έχουν υπολογισθεί από το Κτηματολόγιο και υπολείπεται μεγάλος αριθμός ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

– Η ανάρτηση γίνεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά και πρέπει οι πολίτες να μπουν με τους κωδικούς taxis για να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα της καταγραφής των ακινήτων. Όλοι γνωρίζουμε ότι τους κωδικούς τους έχει ο λογιστής και οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών δεν γνωρίζουν από υπολογιστές.

– Οι περισσότεροι πολίτες για λόγους οικονομίας δεν κατέθεσαν τοπογραφικό και δεν ξέρουν πως αποτυπώθηκε τελικά το ακίνητο από την κτηματογράφηση και έτσι θα εκτοπιστούν από την ιδιοκτησία τους.

– Δειγματοληπτικά από έλεγχο στα αναρτημένα στοιχεία πολλών ακινήτων προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος από τον τίτλο ιδιοκτησίας εμβαδό κι από αυτό που κατέγραψε ο μελετητής και άρα θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο μέλλον  να διορθώσουν με δικά τους έξοδα οι πολίτες τα εμβαδά τους για να μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν

– Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με χρησικτησία, που είναι σε μεγάλο αριθμό στο Πήλιο γιατί μεταβιβάζονταν δια λόγου από τους γονείς, θα πρέπει να στείλουν έγγραφη ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομικών για να συναινέσει το κράτος ότι δεν είναι «καταπατητής».

-Το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε χιλιάδες ιδιοκτησίες, διότι εμφανίζονται ως δασικές στον δασικό χάρτη.

-Οι Έλληνες του εξωτερικού καθώς και χιλιάδες Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί και Άγγλοι κλπ που έχουν εξοχικά στο Πήλιο,  δεν γνωρίζουν καν ότι έγινε ανάρτηση , αφού οι περισσότεροι έχουν κοντά δύο  χρόνια να επισκεφτούν τη χώρα λόγω κορονοιού.

-Η κυβέρνηση ψήφισε παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ιδιοκτήτες όμως χάνουν το δικαίωμα μετά τη λήξη της ανάρτησης, να φέρουν επιπλέον στοιχεία επιπλέον σε περίπτωση  που το ακίνητο τους διεκδικείται από το δημόσιο ή τρίτους ή εκτοπίζονται σε κάποιο τμήμα της ιδιοκτησίας.

-Το «κερασακι» στην τούρτα !!!!!! είναι και οι καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ. Έτσι ενώ ο  ανάδοχος υποστηρίζει ότι κατέθεσε με αποδεικτικό τους φακέλους με το ενημερωτικό υλικό τον Μάρτιο για να λάβουν γνώση  ΕΓΚΑΙΡΑ  οι πολίτες, κυρίως όσοι έχουν πρόβλημα,  είτε γιατί δεν εντοπίστηκε το ακίνητο, είτε γιατί είναι δασικό κλπ, οι πολίτες λαμβάνουν τους φακέλους το τελευταίο εικοσαήμερο. Ακόμα και τώρα τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί ιδιοκτήτες να κάνουν ενστάσεις και να χαθούν περιουσίες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να οδηγηθούν σε δικαστήρια και επιπλέον έξοδα. Αυτό όφειλε το κτηματολόγιο να το πληροφορηθεί και να συντονιστούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες.

ΑΓΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Επομένως αν θέλουμε να καταγράψουμε σωστά την περιουσία του κόσμου και όχι να την «αρπάξουμε» θα πρέπει να δώσει άμεσα το Κτηματολόγιο παράταση, όχι μόνο αυτή της μιας βδομάδας που δίνει  με χαρτάκι εμπρόθεσμης προσέλευσης, αλλά σωστής και ολοκληρωμένης τουλάχιστον για διάστημα  δύο μηνών.  Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, Βουλευτές,  Περιφέρεια,  Δήμος Βόλου, Δικηγορικός Σύλλογος και ΤΕΕ για  να βοηθηθεί ο κόσμος να δηλώσει και να ελέγξει την περιουσία του.

Γραμματή Μπακλατσή , Τοπογράφος –Πολεοδόμος Μηχανικός».

ecopress.gr

error: Content is protected !!