Γυμναστική – Αδυνάτισμα: Παίρνετε αντί να χάνετε κιλά; Τι λάθος κάνετε και πώς να το διορθώσετε Γυμναστική – Αδυνάτισμα: Παίρνετε αντί να χάνετε κιλά; Τι λάθος κάνετε και πώς να το διορθώσετε
Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ενώ γυμναζόμαστε, ο αριθμός στη ζυγαριά αντί να μικραίνει αυξάνεται; Ποιοι παράγοντες «σαμποτάρουν» την προσπάθεια σας... Γυμναστική – Αδυνάτισμα: Παίρνετε αντί να χάνετε κιλά; Τι λάθος κάνετε και πώς να το διορθώσετε

Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ενώ γυμναζόμαστε, ο αριθμός στη ζυγαριά αντί να μικραίνει αυξάνεται; Ποιοι παράγοντες «σαμποτάρουν» την προσπάθεια σας και τι συμβαίνει πραγματικά;

Συνήθως όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αυτό που προσμένουμε είναι μια αλλαγή στον αριθμό της ζυγαριάς… προς τα κάτω. Όταν όμως αυτό δε συμβαίνει ήδη από την αρχή αναρωτιόμαστε: Τι κάνουμε λάθος; Η απάντηση βέβαια δεν είναι απλή καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι μεγάλη. Τέτοιοι παράμετροι είναι η διατροφή, η φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί μετά την άσκηση καθώς και οι αλλαγές στη μυϊκή μάζα.

Αρχικά, σύμφωνα με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Ψηφιακής Υγείας Corinne Caillaud, δε θα πρέπει να απογοητευόμαστε, καθώς πρώτα θα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς τρεφόμαστε:

«Αν και η γυμναστική παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους, θα πρέπει να εστιάσουμε και στο τι τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι εάν αυξάνεται το βάρος σας, θα πρέπει να ελέγξετε τόσο τις ποσότητες της τροφής όσο και την ποιότητά της». Με άλλα λόγια, η γυμναστική από μόνη της δεν μπορεί να ισοσκελίσει μια μη ισορροπημένη διατροφή ή το σουβλάκι και την πίτσα που καταναλώσατε χτες το βράδυ.

Η διατροφή είναι ναι μεν ένας παράγοντας, όμως η αύξηση του βάρους μπορεί να παρατηρηθεί λόγω και διάφορων βιολογικών διεργασιών που πραγματοποιούνται στο σώμα μας. Εάν μάλιστα η γυμναστική δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς σας στο παρελθόν και εξακολουθείτε να προσλαμβάνετε πολλές θερμίδες, τότε η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να καταπονήσει τους μύες ακόμα περισσότερο.

Τι σημαίνει αυτό; Ο μυϊκός ιστός διαστέλλεται χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ένα αρνητικό φαινόμενο καθώς οι μύες πλημμυρίζουν από θρεπτικά συστατικά με στόχο την ανακούφιση από την καταπόνηση τους μετά την άσκηση σύμφωνα με στοιχεία από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Αυτός είναι και ο λόγος που πονάμε την επόμενη μέρα και νιώθουμε πιασμένο το σώμα μας και τους μυς.

H διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, μια αντίδραση που με τη σειρά της οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτή είναι άλλη μια εξήγηση για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση του βάρους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς στα υγρά εκτός από το νερό συμπεριλαμβάνονται και το πλάσμα του αίματος.

Εάν στο πρόγραμμα γυμναστικής σας έχετε συμπεριλάβει και ασκήσεις με βάρη ή ασκήσεις ενδυνάμωσης, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι θα αυξηθεί η μυϊκή μάζα του σώματός σας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί άλλη μια εξήγηση στην αύξηση του βάρους. Όμως, σύμφωνα με την Corinne Caillaud, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση που δίνει η Δρ Caillaud εστιάζει στην αύξηση της ροής του αίματος στο σώμα σας, ειδικότερα μέσω της αερόβιας άσκησης: «Όταν γυμναζόμαστε ακολουθώντας κάποιο αερόβιο πρόγραμμα, υπάρχει μια στιγμή κατά την οποία αυξάνεται ο όγκος του αίματος, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της αερόβιας ικανότητας».

Η αερόβια ικανότητα μετράει τις υψηλότερες ποσότητες του οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα όσο γυμναζόμαστε ή τρέχουμε. Όσο περισσότερο οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας, τόσο και αυξάνεται η αντοχή μας.

Εν τέλει όλες οι παραπάνω παράμετροι, δηλαδή οι μικρές αλλαγές στη διατροφήη φλεγμονήη αύξηση της μυϊκής μάζας και η υψηλή αερόβια ικανότητα μπορούν συνολικά να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, δεν μπορούν όμως μεμονωμένα να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, η κατακράτηση υγρών και η φλεγμονή των μυών είναι κάτι παροδικό.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν επιμείνετε και ακολουθήσετε συστηματικά ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το αποτέλεσμα θα είναι και το επιθυμητό: η καύση του λίπους και η απώλεια βάρους. Εξάλλου, όπως καταλήγει και η  Corinne Caillaud, το βάρος είναι απλά ένας αριθμός που ελάχιστα θα έπρεπε να μας απασχολεί και δε θα πρέπει να είναι ο αυτοσκοπός όταν ασκούμαστε:

«Μπορεί να παρατηρήσουμε μια μικρή αύξηση στο βάρος μας μετά την άσκηση λόγω των παραπάνω παραγόντων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποτύχαμε, καθώς μέσω της άσκησης βελτιώνουμε την υγεία μας εν γένει. Η άσκηση αποτελεί σίγουρα μια θετική αλλαγή στην καθημερινότητά μας με στόχο την ενδυνάμωση των μυών και την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας».

giatros-in.gr

error: Content is protected !!