Με ταυτότητα κτιρίου και δηλωμένα τετραγωνικά οι δωρεάν γονικές παροχές Με ταυτότητα κτιρίου και δηλωμένα τετραγωνικά οι δωρεάν γονικές παροχές
«Εμπόδια» στην υποχρεωτική λειτουργία της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» από την 1η Οκτωβρίου 2021 και στην κλειστή πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που έχει ως αποτέλεσμα... Με ταυτότητα κτιρίου και δηλωμένα τετραγωνικά οι δωρεάν γονικές παροχές

«Εμπόδια» στην υποχρεωτική λειτουργία της «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου» από την 1η Οκτωβρίου 2021 και στην κλειστή πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, που έχει ως αποτέλεσμα όσοι δεν δήλωσαν να πληρώσουν, αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%, βρίσκει η ΠΟΜΙΔΑ στην εφαρμογή του νέου μέτρου για αφορολόγητες γονικές παροχές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση με ασφυκτική προθεσμία έως τις 31-12-2021.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τίτλο «Γονικές παροχές: Κίνητρα και εμπόδια…» σημειώνεται ότι:

Τι ισχύει για γονικές παροχές

-«Από τις ανακοινώσεις του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη νέα φορολογική πολιτική που αφορά τις γονικές παροχές, επιβεβαιώθηκε η ριζοσπαστικότητα του σημαντικού αυτού μέτρου, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Σε σχέση με το μέτρο αυτό, σε επικοινωνία της ΠΟΜΙΔΑ με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, διευκρινίστηκαν ειδικότερα τα εξής:

  1. Η σημαντική ελάφρυνση της γονικής παροχής έχει στόχο της να υπερτερεί ουσιωδώς σε σχέση με την φορολογική μεταχείριση της κληρονομικής διαδοχής.
  2. Το μέτρο αποβλέπει στο να διευκολύνει το πέρασμα των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής οικογένειας στη νέα γενιά, εν ζωή των γονέων αλλά και των παππούδων τους, ώστε οι νέοι να μπορούν να αναλάβουν έγκαιρα τη διαχείριση, αλλά και τις ευθύνες τους.
  3. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 € αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 €, ανά γονέα αλλά και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα περιουσία συνολικής αξίας έως και 1.600.000€ από τους δύο γονείς να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο.
  4. Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000€ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.
  5. Η ισχύς του νέου μέτρου αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2021, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

«Εμπόδια»

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Όμως η πρόθεση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών εντός της προθεσμίας της 31.12.2021 ώστε να επωφεληθούν από το διπλό αυτό κίνητρο που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών για το σύντομο αυτό διάστημα, προσκρούει σε δύο σημαντικά εμπόδια, που μας τα επισημαίνουν με έντονες διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα:

Στο ότι από 1.10.2021 αρχίζει η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», η οποία συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της, και

Στο ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους Δήμους της χώρας, οι οποίοι για όσους πολίτες διαπιστώνουν τώρα την ανάγκη δήλωσής τους, σύμφωνα με τα σήμερα ισχύοντα, ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%!». Και η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει αναφέροντας ότι:

Έκκληση

« Για το λόγο αυτό κάνουμε και πάλι έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ να επιλύσουν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα που αποτελούν ουσιαστικά και χωρίς λόγο εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στη ΔΕΘ, επιτρέποντας μέχρι την 31.12.2021 τη σύνταξη συμβολαίων με απλή «βεβαίωση μηχανικού» και ανοίγοντας άμεσα την πλατφόρμα αδήλωτων εμβαδών ακινήτων».

ecopress.gr

error: Content is protected !!