ΥΠΕΝ: μέσω Δήμων δωρεάν ρεύμα σε 30.000 νοικοκυριά από φωτοβολταϊκά στέγης ΥΠΕΝ: μέσω Δήμων δωρεάν ρεύμα σε 30.000 νοικοκυριά από φωτοβολταϊκά στέγης
Φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και άλλων, ως επί το πλείστον κοινόχρηστων κτιρίων ή και ελεύθερων χώρων, που ανήκουν στους Δήμους, θα τροφοδοτούν... ΥΠΕΝ: μέσω Δήμων δωρεάν ρεύμα σε 30.000 νοικοκυριά από φωτοβολταϊκά στέγης

Φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και άλλων, ως επί το πλείστον κοινόχρηστων κτιρίων ή και ελεύθερων χώρων, που ανήκουν στους Δήμους, θα τροφοδοτούν με φθηνή ή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα, μέσω του συμψηφισμού.

Εντός του φθινοπώρου όπως ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προκηρύσσεται πρόγραμμα για επιδότηση των Δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ποσοστό έως 100%, προκειμένου να συστήσουν Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες θα υλοποιήσουν τις σχετικές επενδύσεις, που θα εξασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλή, συμβολική ή και μηδενική τιμή στους πλέον ευάλωτους δημότες.

Το ύψος του επιδοτούμενου προγράμματος θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες από Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ θα καλύψει περί τα 30.000 νοικοκυριά.

-«Ολοκληρώνουμε σε λίγο την μελέτη και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε μία πρόσκληση για Δήμους, ώστε να τους επιδοτήσουμε και να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά, με τα οποία θα παρέχουν δωρεάν ενέργεια ή σχεδόν δωρεάν ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του συμψηφισμού» απάντησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου, εξειδίκευσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. 

Μέτρα στήριξης

Η σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους Δήμους για την προστασία των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα εντάσσεται στο «πακέτο» των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας για την αντιστάθμιση των αυξήσεων στο ρεύμα που ενέσκηψαν λόγω διεθνούς κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο το βασικό «όπλο» είναι η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα η οποία θα δοθεί σε όλους τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από τη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επαγγελματίες, ανεξαρτήτως παρόχου. Από εκεί και πέρα η ΔΕΗ θα εφαρμόσει πρόσθετες εκπτώσεις στο τμήμα της κατανάλωσης από 300 έως 600 κιλοβατώρες.

Πάντως τα μηνύματα από την αγορά για αύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021  είναι ιδιαίτερα δυσμενή τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τιμή της ενέργειας για αύριο στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 172,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η μέγιστη φθάνει στα… 209,66 ευρώ), στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία και ελαφρώς χαμηλότερα από την Ιταλία όπου η τιμή αύριο φθάνει στα 174,58 ευρώ. Το θέμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

ecopress.gr

error: Content is protected !!