Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων
18/09/2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  «Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων» κεντρικό θέμα στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής... Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων

18/09/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων» κεντρικό θέμα στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών – Ομιλία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: «Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις ουσίας και αναπτυξιακή επανεκκίνηση με βάση την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αρχή της επικουρικότητας»

Στον κομβικό ρόλο των Περιφερειών στη διαμόρφωση της Ευρώπης της επόμενης ημέρας και στην ανάγκη η Ευρώπη να είναι πιο κοντά στους πολίτες, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ-Helexpo. Κεντρικό θέμα ήταν η «Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ-Helexpo. Κεντρικό θέμα ήταν η «Ευρώπη της επόμενης ημέρας και ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις ουσίας και αναπτυξιακή επανεκκίνηση με βάση την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αρχή της επικουρικότητας. «Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των Ευρωπαίων και των κοινών θεσμικών οργάνων τους, υπό την προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Επόμενη ημέρα σημαίνει αναπτυξιακή επανεκκίνηση, με ισχυρές κι ανεξάρτητες οικονομικά Περιφέρειες, με επαρκείς και θεσμοθετημένους πόρους, για να εκτελούν τα αναγκαία έργα.  Επόμενη ημέρα σημαίνει Περιφέρειες με μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει – εκτός από τις υπηρεσίες με τις αρμοδιότητές τους που θα μεταφερθούν – το προσωπικό τους, την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό τους, αλλά κυρίως τους πόρους που απαιτούνται για να λειτουργούν», τόνισε ο Γ. Πατούλης, και συμπλήρωσε: 

«Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες εκ της φύσεως τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το επίπεδο. Με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας. Είμαι σίγουρος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο γόνιμος διάλογος που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση, θα μας οδηγήσει σύντομα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία άλλωστε αυτό αποδεικνύει και υποδεικνύει. Το μέλλον είναι μπροστά μας αρκεί να το κατακτήσουμε». Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε επίσης και στις δυνατότητες που έχουν οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται, τόσο με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία.  

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας: Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων», ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρεμβάσεις πραγματοποιήσαν επίσης, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, οι Ευρωπαίες Επίτροποι ΣυνοχήςκαιΜεταρρυθμίσεων ElisaFerreira και Ενέργειας Kadri Simson, οι Περιφερειάρχες  Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Παρόν στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τ. Τζήκας, ο  Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.του ΕΟΑΝ, ο Γιώργος Βλάχος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής, κ.α.  


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!