Πιθανό πρώιμο σημάδι Πολλαπλής Σκλήρυνσης αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε Πιθανό πρώιμο σημάδι Πολλαπλής Σκλήρυνσης αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε... Πιθανό πρώιμο σημάδι Πολλαπλής Σκλήρυνσης αν προσέξετε αυτό την ώρα που περπατάτε

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια.

Αν και ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά η πολλαπλή σκλήρυνση είναι κάπως απρόβλεπτος, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικά συμπτώματα που τείνουν να εμφανίζονται πρώτα.

Και ένα τέτοιο πρώιμο σημάδι μπορεί να εμφανιστεί όταν περπατάτε.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι εάν παρατηρήσετε απώλεια ισορροπίας, ζάλη ή μυρμήγκιασμα κατά το περπάτημα

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε για διάφορους λόγους, όπως δυσκολία εξισορρόπησης, ζάλη και μυρμήγκιασμα.

«Τα προβλήματα ισορροπίας και η ζάλη είναι κοινά σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στην πορεία της νόσου», λέει η δρ. Barbara Giesser,νευρολόγος και ειδικός ΠΣ στο Pacific Neuroscience Institute. Αυτά τα συμπτώματα «συχνά περιγράφονται ως αίσθημα σαν να είναι κάποιος μεθυσμένος, ή ότι περπατά πάνω σε βάρκα στο νερό«, εξηγεί.

Μερικές φορές η ζάλη θα εκδηλωθεί ως ίλιγγος. «Τα ζητήματα ισορροπίας μπορεί να επηρεάσουν το περπάτημα και να κάνουν το ανέβασμα ή το κατέβασμα σκαλοπατιών ιδιαίτερα δύσκολο», συνεχίζει η δρ. Giesser.

Ο δρ. David Beatty, γενικός ιατρός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι η έλλειψη συντονισμού έρχεται όταν επηρεάζεται η παρεγκεφαλίδα«Όταν τα πόδια και τα πέλματα δεν συντονίζονται καλά, αυτό κάνει το άτομο να περπατάει σαν να είναι πολύ μεθυσμένος.

Τα πόδια είναι πιο μακριά το ένα από το άλλο από το συνηθισμένο και υπάρχει μια περίεργη κίνηση εκτός ισορροπίας στο βάδισμα», λέει.

Ένα άλλο κοινό πρώιμο σημάδι της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι το «μυρμήγκιασμα» στα πόδια και τα πέλματα. Ένα αίσθημα σαν “καρφίτσες και βελόνες” στα πόδια είναι αποτέλεσμα προβλημάτων στα αισθητήρια νεύρα. Ο δρ. Beatty εξηγεί ότι το μυρμήγκιασμα μπορεί να κάνει το περπάτημα “άβολο, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τις αισθητηριακές πληροφορίες που χρειάζεται για να δώσει στην συνέχεια τις εντολές στα νεύρα του κινητήρα για το τι να κάνουν”.

Ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει δυσκολία στο περπάτημα λόγω μυϊκής σύσφιξης, διαταραχών της όρασης και άλλων συμπτωμάτων

Η απώλεια ισορροπίας, η ζάλη και το μυρμήγκιασμα δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της ΠΣ που μπορεί να δυσκολέψουν το περπάτημα. Η ικανότητα ενός ατόμου να περπατά μπορεί να επηρεαστεί από άλλα συμπτώματα, όπως σφίξιμο των μυών, έλλειψη συντονισμού, προβλήματα όρασης, κόπωση και αδυναμία.

Η δρ. Brittany Ferri, εργοθεραπεύτρια και ειδικός ψυχικής υγείας, λέει ότι το περπάτημα είναι συχνά μια από τις μεγαλύτερα προβλήματα για τους ανθρώπους που έχουν Πολλαπλή Σκλήρυνση.

«Μερικοί ασθενείς χρειάζονται βοηθήματα ή αναπηρικά καροτσάκια, όταν τα συμπτώματά τους γίνονται ιδιαίτερα άσχημα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς τα συμπτώματα εξαφανίζονται και μετά επιστρέφουν«, σημειώνει.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, τρόμο στους μυς και πόνο

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμπτωμάτων ΠΣ που πρέπει να γνωρίζετε. Η δρ. Giesser λέει ότι άλλα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν τρόμο (τρέμουλο) και οπτικές διαταραχές. Η δρ. Ferri σημειώνει ότι η υπερβολική κόπωση και οι αλλαγές στην κίνηση του εντέρου και της ουροδόχου κύστης (κυρίως ακράτεια) μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα της ΠΣ. Σύμφωνα με τον δρ. Beatty, η σεξουαλική δυσλειτουργία, ο πόνος και η γνωστική εξασθένηση είναι άλλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζουμε.

Όπως εξηγεί ο δρ. Beatty, «Δεν υπάρχει σαφές μοτίβο ως προς το ποιο νεύρο επηρεάζεται πρώτα. Η πλειοψηφία των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση θα εμφανίσει νευρολογικό επεισόδιο διάρκειας ημερών, εβδομάδων ή μερικών μηνών». Αυτό ακολουθείται γενικά από ύφεση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα συμπτώματα βελτιώνονται, μέχρι να ακολουθήσει μια επόμενη υποτροπή.

Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από προβλήματα στο νευρικό σύστημα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. «Η επικάλυψη μυελίνης των νευρικών ιστών καταστρέφεται, επηρεάζοντας την απόδοση και την λειτουργία αυτού του μέρους του εγκεφάλου ή του νεύρου», λέει ο δρ. Beatty.

«Μπορεί πρώτα να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το ποιο τμήμα του νευρικού συστήματος επηρεάζεται». Το νευρικό σύστημα ελέγχει πολλές από τις κύριες λειτουργίες του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της ΠΣ μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά και αδύνατο να προβλεφθούν.

iatropedia.gr

error: Content is protected !!