Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος στην Ελλάδα Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος στην Ελλάδα
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας για το 2021. Οι δείκτες των ρολογιών θα... Αλλαγή ώρας 2021: Τι θα γίνει φέτος στην Ελλάδα

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας για το 2021. Οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα νυχτώνει πια πολύ νωρίτερα. Φέτος, η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πέφτει στις 31 του μήνα.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και τον Μάρτιο του 2022. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας μέσα στο 2021, όμως το παραμένει σε στασιμότητα, αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει «παγώσει» ορισμένα ζητήματα σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αλλαγή ώρας έπρεπε να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού νωρίτερα τα κράτη-μέλη θα είχαν αποφασίσει ποια ώρα -θερινή ή χειμερινή- επιθυμούν να διατηρήσουν.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!