Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, ιδιαιτέρως όταν αυτά πωλούνται σε τρίτους Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, ιδιαιτέρως όταν αυτά πωλούνται σε τρίτους
Τον πολύ σημαντικό ρόλο του FinTech στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την οικονομική επιστήμη, εξετάζει μελέτη που εκπονήθηκε από την επιστημονική επιτροπή... Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, ιδιαιτέρως όταν αυτά πωλούνται σε τρίτους

Τον πολύ σημαντικό ρόλο του FinTech στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την οικονομική επιστήμη, εξετάζει μελέτη που εκπονήθηκε από την επιστημονική επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

   Όπως αναφέρει ανακοίνωση, η μελέτη θέτει τους προβληματισμούς και επιχειρεί να απαντήσει σε σημαντικά θέματα και προκλήσεις, όπως οι επιδράσεις στην αγορά εργασίας και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μαζικών δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων.

   «Πώς θα στρέψουμε τις τεχνολογικές αυτές μεταβολές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των θέσεων εργασίας και των αμοιβών που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα θα προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;», διερωτώνται οι ερευνητές.

   Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, που μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις, τις οποίες θα επιφέρει ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας. Εξηγούν ότι, καθώς το κόστος παραγωγής μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα μειώνεται, είναι λογικό να περιμένουμε να αυξηθεί η ζήτηση εργασίας για τομείς οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

   Μια σημαντική επίσης πρόκληση, προκύπτει από τη χρήση μαζικών προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η καθημερινή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού, αφήνει ψηφιακά αποτυπώματα, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα και αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε κακόβουλες ενέργειες. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων είναι πάρα πολλές. Γι΄ αυτό και, όπως υποστηρίζεται στο σχετικό κείμενο, οι πολίτες/καταναλωτές θα πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των δεδομένων, ιδιαιτέρως όταν τα δεδομένα γίνονται αντικείμενο πώλησης σε τρίτους. 

   Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «η παρούσα μελέτη, μεταξύ άλλων, εμβαθύνει στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), εξετάζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί στα οικονομικά επαγγέλματα. Ο ρόλος του οικονομολόγου και του λογιστή αναβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Επιπροσθέτως, αναλύεται μεταξύ άλλων: ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις χρηματιστηριακές εφαρμογές και υπηρεσίες και στο επάγγελμα του λογιστή, η διαχείριση βάσεων δεδομένων στο επάγγελμα του λογιστή και χρηματοοικονομικού αναλυτή, καθώς και η πανεπιστημιακή και επαγγελματική εκπαίδευση στην εποχή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Μία ολιστική μελέτη που εμβαθύνει στις καινοτομίες που ακολουθούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις και τις προκλήσεις για την οικονομική επιστήμη. Οι θέσεις μας είναι επιστημονικά και οικονομικά τεκμηριωμένες και αποτυπώνουν τις σκέψεις των μελών της Επιστημονικής μας Επιτροπής, την οποία και ευχαριστώ θερμά για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί».

   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τη μελέτη στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!