Πώς τα παιδιά μαθαίνουν για τη φυλή μέσα από το TikTok Πώς τα παιδιά μαθαίνουν για τη φυλή μέσα από το TikTok
Για μερικούς, η κριτική φυλετική θεωρία είναι σημαντική αστική εκπαίδευση. Για άλλους είναι «Πολιτική συνηγορία» και «Αντιαμερικανική Θεωρία». Για πολλούς μαθητές, όμως, είναι απλώς μάθημα ιστορίας. Η... Πώς τα παιδιά μαθαίνουν για τη φυλή μέσα από το TikTok

Για μερικούς, η κριτική φυλετική θεωρία είναι σημαντική αστική εκπαίδευση. Για άλλους είναι «Πολιτική συνηγορία» και «Αντιαμερικανική Θεωρία». Για πολλούς μαθητές, όμως, είναι απλώς μάθημα ιστορίας. Η θεωρία αυτή έχει αρχίσει να διδάσκεται στα σχολεία και δεν βρίσκει τη πλειοψηφία των συντηρητικών ακτιβιστών σύμφωνους , κάτι που έχει προκαλέσει πολυετείς συζητήσεις για το πως τα σχολικά προγράμματα καλύπτουν τη φυλή και την αμερικανική κοινωνία και ιστορία. Λόγω της αύξησης της διαδικτυακής κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια του COVID-19 και του όλο και πιο πολιτικοποιημένου κλίματος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης γενικότερα, οι μαθητές δομούν τη κοινωνική τους ταυτότητα μέσα από πλατφόρμες όπως το TikTok, πολύ μακριά από τους ακαδημαϊκούς περιορισμούς.

Η Emily Glankler, μια καθηγήτρια ιστορίας στο Texas, ανεβάζοντας βίντεο στο Youtube  και στο Instagram σχετικά με την ιστορία των έγχρωμων και των ιθαγενών για να βοηθήσει τους μαθητές της στη μελέτη, απέκτησε 100,000 νέους ακολούθους μέσα σε μια εβδομάδα. Η Ilene Valencia, μια νοσοκόμα από το Texas, ξεκίνησε να ανεβάζει στη σελίδα της στο TikTok βίντεο που κατέρριπταν δημοφιλείς μύθους για τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλα παρόμοια ενημερωτικά ιστορικά βίντεο. Με τον τρόπο αυτό έφτασε στους 13,000 ακολούθους, μετατρέποντας το Tiktok σε αίθουσα μάθησης.

Ωστόσο, επικρατούν κίνδυνοι στη χρήση του Tiktok ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η σελίδα “For You” συχνά προβάλει στους χρήστες βίντεο από προφίλ που δεν ακολουθούν ή για τα οποία γνωρίζουν πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπληροφόρηση. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η ανωνυμία των συγγραφέων, το οποίο αποτρέπει τους χρήστες από το να επιβεβαιώνουν αυτά που βλέπουν και ακούνε. Φυσικά, το μέρος όπου οι νέοι πρέπει να καταφεύγουν για την εξακρίβωση των πληροφοριών είναι το σχολείο.          

Η πολιτική διαμάχη που επικρατεί στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς έχει υπάρξει και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη φορά το κίνημα ενάντια στη κριτική φυλετική θεωρία είναι διαφορετικό καθώς δεν είναι ενταγμένο σε κανένα σχεδόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημοσίου σχολείου.

Παραδόξως, οι πρόσφατες απαγορεύσεις που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα μαθημάτων ίσως να στρέψει τα βλέμματα σε σελίδες του TikTok, όπως της Glanker’s και της Valencia’s. Υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν οι μαθητές της Glanker είχαν ακουστά τον όρο. Τώρα θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ωθήσεις έναν έφηβο στο να κάνει κάτι είναι να του πεις ότι δεν μπορεί να το κάνει», λέει. 

csii.gr

error: Content is protected !!