Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαλαμίνας και η ΕΝΩΣΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με εκλεκτούς ομιλητές, μεταξύ αυτών την Α.Ε. τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαλαμίνας και η ΕΝΩΣΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με εκλεκτούς ομιλητές, μεταξύ αυτών την Α.Ε. τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο
Σαλαμίνα, 29.09.2021 Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή εκατοντάδων κόσμου ολοκληρώθηκε χτες Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαλαμίνας... Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαλαμίνας και η ΕΝΩΣΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με εκλεκτούς ομιλητές, μεταξύ αυτών την Α.Ε. τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο

Σαλαμίνα, 29.09.2021

Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή εκατοντάδων κόσμου ολοκληρώθηκε χτες Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαλαμίνας και η ΕΝΩΣΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Δημαρχιακό Μέγαρο με ομιλητές την Α.Ε. τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τον πρ. Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καθηγητή κ. Γεώργιο Γεωργή.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασάββας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γεώργιος Συλλούρης, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του  εισήγαγε την έννοια της ιστορικής συγκυρίας, η οποία, με τον τρόπο αυτό, μας οδηγεί 2.500 χρόνια πριν, οπως χαρακτηριστικά ανέφερε και προσθέτειγια την Ναυμαχία τον όρο «επική» αναλύοντας το μέγεθος των δεδομένων που την προκάλεσαν δηλαδή την σύγκρουση μεταξύ της Αρχαίας Ελλάδας -και συγκεκριμένα ορισμένων από τις Πόλεις-Κράτη, οι οποίες την συνέθεταν- και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο επιτύμβιο ρητό του Μαραθωνομάχου Αισχύλου, την σύγκρουση στην οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι, στο «Μαραθώνιον Άλσος», ο Ελεύθερος Έλληνας και ο δεσποτικός «βαθυχαιτήεις Μήδος».

Εν συνεχεία τόνισε τους ιστορικούς άξονες της «βαρύτητας» της Ναυμαχίας καθώς και την αποτίμηση που επήλθε και επέφερε την υπεράσπιση του Ελληνικού Πολιτισμού. Εν κατακλείδι, καταλήγει: «Οι «δρόμοι Ελευθερίας»  τους οποίους, κατά τα προλεχθέντα, άνοιξε και διήνυσε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα στην πορεία προς την κορύφωση της δημιουργίας του -που διαμόρφωσε και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη του για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- οδήγησαν και στην τελική σύνθεση της πεμπτουσίας της Ελευθερίας, περίπου όπως την προσλαμβάνουμε σήμερα».

Ο κ. Γεωργής με την σειρά τουαναφέρθηκε στην συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.

Την εκδήλωση πλαισίωσε ο ηθοποιός κ. Σταύρος Ζαλμάς που απήγγειλε με μοναδικό τρόπο τα ποιήματα ‘ΣΑΛΑΜΙΝΑ’ του Γιώργου Σεφέρη και ‘9η Ιουλίου’ του Β. Μιχαηλίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την χορωδία του 1ου Γυμνασίου Σαλαμίνας και χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Εκ του Γραφείου Τύπου

error: Content is protected !!