Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που καταγράφεται και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που καταγράφεται και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110
2/10/2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που καταγράφεται και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη... Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που καταγράφεται και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110

2/10/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και η έξαρση που καταγράφεται και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής και το Επιχειρησιακό Κέντρο που έχει συστήσει με τον ΙΣΑ, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ασπίδας προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας»

Η έξαρση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί και από τα στατιστικά στοιχεία του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς βρέθηκαν  στο επίκεντρο της   συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός  Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Η. Κανελλοπουλος, ο Συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου και η Φ. Βρύνα επικεφαλής ισότητας της ΕΝΠΕ και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Οικογενειακής Πολιτικής, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και αναφέρθηκε σε δράσεις όπως η χρηματοδότηση δομών στήριξης γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση. Επίσης υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα δίκτυο συνεργασίας όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Πολιτικής Προστασίας, Υγείας κ.λ.π.) προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και να αναπτυχθούν ειδικές δομές που θα χρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Περιφέρειας.

«Η Περιφέρεια Αττικής και τα στελέχη της σήμερα πραγματοποιήσαμε μια συγκεκριμένη συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους συνεργάτες του. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και με την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προστασίας των θυμάτων βίας. Οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου να αναπτυχθεί ένα σύστημα  διαλειτουργικό όλων των δομών. Στο σύστημα αυτό η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να συνεργαστεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς και να έχει  ένα συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση δράσεων προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αύξηση των δολοφονιών γυναικών και μάλιστα με δράστες πολλές φορές μέλη της οικογένειας. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οφείλουμε να δείξουμε την έμπρακτη υποστήριξή της προς τις γυναίκες, αλλά και κάθε μέλος της οικογένειας που μπορεί να υποστεί ενδοοικογενειακή βία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη και τόνισε ότι το Υπουργείο του με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει έχει αποδείξει την ευαισθησία του για το θέμα. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια συνεργασία με την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συναρμόδιων Υπουργείων και Περιφέρειας.

Καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία στο τηλεφωνικό κέντρο 1110

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις περιπτώσεις καταγγελιών στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας και του ΙΣΑ 1110. Αν και ο κύριος λόγος σύστασης της γραμμής ήταν η αντιμετώπιση των επιπτώσεων Ιατρικών και ψυχολογικών της λοίμωξης COVID – 19 η επιστημονική ομάδα κλήθηκε να ανταποκριθεί και  να διαχειριστεί καταγγελίες και αναφορές ενδοοικογενειακής βίας. Όπως επισημάνθηκε από τον δρ. Ευσταθίου κατά την περίοδο του κατ’ οίκον εγκλεισμού των πολιτών λόγω της πανδημίας, από το σύνολο των κλήσεων που δέχθηκε το κέντρο  από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, το 2,3% αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Πώς μπορεί να συμβάλει το Κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας και του ΙΣΑ

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μπορεί να αναλάβει δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης  βίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων προτάθηκε:

  • H ανάπτυξη και αναβάθμιση υπηρεσιών πολύπλευρης στήριξης των γυναικών (24ωρη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής SOS)
  • H ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αρμόδιων κρατικών και άλλων φορέων.
  • Η σύνταξη και κοινοποίηση ενημερωτικού υλικού από ειδικούς ψυχικής υγείας
  • Η πρόληψη του προβλήματος της οικογενειακής βίας προς τα παιδιά.
  • Διασύνδεση της Περιφέρειας Αττικής μέσω της Γραμμής 1110 με τα Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, και λοιπών δομών.
  • Η δικτύωση μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας -επίσημων φορέων και ΜΚΟ- αποτελεί δομικό στοιχείο της λειτουργίας κάθε φορέα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!