ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ & ΤΟΛΜΗκε ΔΗΜΑΡΧΕ!!!! Με προσοχή ακούσαμε στις 28 /9/2021 παρέμβαση Δημάρχου Σαλαμίνας κου Παναγόπουλου μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της... ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ & ΤΟΛΜΗ
κε ΔΗΜΑΡΧΕ!!!!

Με προσοχή ακούσαμε στις 28 /9/2021 παρέμβαση Δημάρχου Σαλαμίνας κου Παναγόπουλου μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στο θέμα σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Κύρωση συμφωνίας τροποποίησης της από 24.6.2016 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Προτού ο κ. Δήμαρχος καλείται να μιλήσει δημόσια καλό θα είναι να ενημερώνεται γιατί εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Ο κ. Δήμαρχος είπε « Διαχρονικά το αίτημα του Δήμου ξεκάθαρα είναι, η προστασία του Αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας , όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ενώ συνεχίζοντας ανέφερε « Στις 24/5/2019 με απόφαση του τμήματος Ιστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων δεν εγκρίνεται η χρήση της περιοχής Ι 2 ως 1 7ως ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη…….».

Αισθανόμαστε την ανάγκη να απαντήσουμε στον κ. Δήμαρχο για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Πρώτο σημείο.
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν έγινε γύρω από την Κυνόσουρα μόνο κύριε Δήμαρχε.
Σαφή απάντηση δίδεται στην απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη με το ΦΕΚ 305 Β 1982 η οποία αναφέρει « Κηρύχτηκε Αρχαιολογικός χώρος και Ιστορικός ο Όρμος Αμπελακίων με ολόκληρη την Χερσόνησο της Κυνόσουρας , την Χερσόνησο των Αμπελακίων « όπου και η Αρχαία πόλη της Σαλαμίνας , ο όρμος των Σεληνίων , καθώς και η θαλάσσια περιοχή των νησίδων Αγ. Γεωργίου και Ψυτάλειας «Επειδή στο χώρο αυτό έγινε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δεύτερο σημείο
Η απόφαση της Διεύθυνσης Ιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις 24/5/2019 η οποία αναφέρεται ο κ. Δήμαρχος δεν είναι απόφαση Διεύθυνσης, είναι Υπουργική απόφαση (ΑΔΑ: 789Φ4653Π4-81Ι και εκδόθηκε κατά της 6ης έκδοσης του Master plan.
Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος παρ όλο ότι σήμερα επικαλείται αυτή την απόφαση, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 δηλαδή τέσσερις μήνες μετά την απόφαση της Υπουργού, πήγε στην 80η Συνεδρίαση της ΕΣΑΛ όπου και δέχτηκε χωρίς να εκφράσει την αντίθεσή του.

1.Οι υφιστάμενες μονάδες Χρήση Ναυπηγείο παραμένουν και λειτουργούν των συμβατικών υποχρεώσεων της Ελληνικής πολιτείας

  1. Οι χρήσεις γης των εκτάσεων Ι5 και Ι 6 καθορίζονται ως αγροτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης της αλιείας.
    Δεχτήκατε κε Δήμαρχε χωρίς να εκφράσετε την αντίθεσή σας κατασκευές και ναύδετα στην Νότια Κυνόσουρα και πολλά άλλα . Μνημειώδης θα μείνει η αναφορά σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει
    Γιατί κύριε Δήμαρχε , όταν παρευρεθήκατε στη ΕΣΑΛ στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 δεν επικαλεστήκατε την απόφαση Υπουργού ( και όχι Διεύθυνσης) της 24/5/2019;
    Όταν εμείς φωνάζαμε, τότε σεις πανηγυρίζατε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με δελτία τύπου. Ακόμη και σήμερα 2 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας δεν έχετε ενημερωθεί σωστά για να μπορείτε δημοσίως να υπερασπιστείτε τους Αρχαιολογικούς χώρους.
    Τελειώνοντας εκφράζουμε την λύπη μας γιατί σε όλες τις εκδηλώσεις των Σαλαμινίων δεν βρήκατε μία λέξη να πείτε για την άδεια Διαλυτηρίου και να καταγγείλετε την κα Μενδώνη , η οποία είναι ηθικός αυτουργός του Διαλυτηρίου. Αποφεύγετε επίσης να αναφερθείτε δημοσίως για την ύβρη της κας Υπουργού Πολιτισμού όταν αποκαλούσε τον Τύμβο «Λεγόμενο»
    Θέλει Τόλμη η αρετή κε Δήμαρχε και δυστυχώς δεν την έχετε!!!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ
ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι πολίτες της Σαλαμίνας έδωσαν το παρόν τους στο κάλεσμα της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών χώρων και είπαν όχι στην υποβάθμιση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι πολίτες της Σαλαμίνας με την δυναμική τους παρουσία έδωσαν το μήνυμα , ότι δεν μπορούμε να γιορτάζουμε να καταθέτουμε στεφάνια και να πανηγυρίζουμε με συναυλίες , στον Ιερό χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων , όταν λίγα μέτρα πιο πέρα δόθηκε άδεια λειτουργίας Διαλυτηρίου πλοίων από το Υπουργείου Περιβάλλοντος με ευθύνη της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη η οποία υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων ενώ η ίδια ονόμασε τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων «ΛΕΓΟΜΕΝΟ»


Δεν είναι δυνατόν μερικές δεκάδες μέτρα από την κατάθεση Στεφάνων να υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια, αρκετά πλοία χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή από τον ΟΛΕ (Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας) να «φιλοξενούνται» στον Αρχαιολογικό χώρο και η Δημοτική αρχή , η Περιφέρεια και άλλοι φορείς να μην αντιδρούν.Θα θέλαμε επίσης να καταδικάσουμε ότι για …….ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο Δήμο μας με αντιδημοκρατική συμπεριφορά που ούτε βάρβαροι θα το έκαναν, απέσυραν βίαια το πανό καλέσματος της ειρηνικής μας διαμαρτυρίας, παρ όλο που είχαμε πάρει άδεια από τον αρμόδιο φορέα.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που έδωσαν το παρόν τους και ιδιαίτερα την Βουλευτή του Σύριζα κα Νίνα Κασιμάτη, την τ. Βουλευτή κα Εύη Καρακώστα, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Χατζηπέρο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αιαντείου κ. Μπάμπη Γαβριήλ , τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βασίλη Αλαϊσκα, την κα Βήνη Δήμητρα από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής , εκπροσώπους από τις Κομματικές Οργανώσεις Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία , ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ.

Τελειώνοντας δηλώνουμε ότι αυτό ήταν η αρχή από μία σειρά κινητοποιήσεων γιατί θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε όλοι μαζί την Πολιτιστική μας κληρονομιά και να εναντιωθούμε σε όλους αυτούς που ανέχονται την παρανομία στον Αρχαιολογικό χώρο που έγινε η ένδοξη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

error: Content is protected !!