“Θα κρατήσουμε το νησί μας καθαρό και όμορφο” “Θα κρατήσουμε το νησί μας καθαρό και όμορφο”
Η “ΦΩΝΗ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ” συνάντησε τον εντεταλμένο Σύμβουλο για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα Θανάση Δουμένη ο οποίος μας μίλησε για αυτά. Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Πόσο μεγάλο... “Θα κρατήσουμε το νησί μας καθαρό και όμορφο”

Η “ΦΩΝΗ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ” συνάντησε τον εντεταλμένο Σύμβουλο για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα Θανάση Δουμένη ο οποίος μας μίλησε για αυτά.

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Πόσο μεγάλο ήταν και είναι το πρόβλημα και γιατί;
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα είναι μεγάλα και μεταδοτικά, (το έκανα εγώ το βλέπουν και άλλοι και κάνουν το ίδιο είναι η φιλοσοφία που επικρατεί) και αφορούν όχι μόνο τη δημόσια υγεία (εστίες σκουπιδιών και καταφύγιο τρωκτικών), αλλά δημιουργούν και προβλήματα στην κίνηση οχημάτων και πεζών, ενώ οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι, εφόσον παραδίδουν πινακίδες να φυλάσσουν τα οχήματα σε δικό τους ιδιόκτητο χώρο. Πρέπει να μας αρέσει το ωραίο και σωστό.

Πόσα αυτοκίνητα σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας είχουν εγκαταλειφθεί στο νησί;
Επειδή το πρόβλημα υπήρχε, έπρεπε αυτή η υπηρεσία (Ο.Τ.Κ.Ζ) να είναι ενεργοποιημένη και σεεπικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου συνεχή λειτουργία, γιατί ως σήμερα έχουμε επικολλήσει τα ειδικά αυτοκόλλητα σε 200 αυτοκίνητα με αύξοντα αριθμό (277). Το πρώτο αυτοκόλλητο που κολλήσαμε σε όχημα ήταν το Νο 77, στις 14 Ιουνίου 2021 και συνεχίζουμε. Κατά τον έλεγχο που κάνουμε κατά διαστήματα έχουν απομακρυνθεί από τους ιδιοκτήτες τους πάνω από 60 οχήματα ως τώρα.

Τι ενέργειες είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.
Η υπηρεσία αυτή λειτούργησε το 2012 και σε διάρκεια 9 μηνών είχαν αποσυρθεί 74 οχήματα. Επαναλειτούργησε το 2016 και απομακρύνθηκαν 2 οχήματα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;
Εντοπίζεται από την Υπηρεσία το εγκαταλελειμμένο όχημα που βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς πινακίδες, γίνεται η επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου με αύξοντα αριθμό και ημερομηνία, φωτογραφίζουμε το όχημα σε τρία διαφορετικά σημεία και μετά το πέρας της προθεσμίας το μαζεύουμε.

Θα μπορούσε ο Δήμος με κάποιο τρόπο να κρατήσει κάποια αυτοκίνητα και αφού τα επισκευάσει να χρησιμοποιηθούν για τις δικές του ανάγκες; π.χ Πολιτική Προστασία, Κοινωνικές Υπηρεσίες;
Ως επί των πλείστον τα οχήματα είναι σε κακή κατάσταση και πολυετή ακινησία οπότε η επισκευή τους είναι ασύμφορη.

Πότε υπολογίζετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο;
Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του έργου. Πάντα θα υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οχήματα σε διάφορα σημεία. Π.χ έχουμε μετακινήσει όχημα σε δασική περιοχή, έπειτα από αίτημα των κατοίκων με τον φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς και σε άλλη περίπτωση από ιδιοκτήτη οικοπέδου που ήθελε να το οριοθετήσει και μέσα σε αυτό υπήρχαν ένα και δύο οχήματα εγκαταλελειμμένα τα οποία δεν ήταν δικά του.

Θα μας πείτε κάποιες παράξενες περιπτώσεις που αντιμετωπίσατε;
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου α) κάποιος μετακινεί το όχημά του σε άλλη οδό και άλλη περιοχή, β) το καλύπτει με κουκούλα και το μεταφέρει σε άλλη περιοχή γ) ξεκολλούν το ειδικό αυτοκόλλητο και όταν έρχεται η στιγμή να το πάρουμε μας ζητούν περισσότερο χρόνο επειδή τάχα δεν το είδαν.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές απέναντί μας. Υπάρχουν όμως και άλλες που μας παραδίδουν και τα κλειδιά.

Αν κάποιος πολίτης αντιληφθεί ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο τι πρέπει να κάνει;
Έχουμε δημοσιοποιήσει το τηλέφωνο επικοινωνίας με το αρμόδιο γραφείο του Δήμου μας το οποίο είναι 213027303, όπου οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν την περιοχή που βρίσκεται το όχημα καθώς και την οδό και τα χαρακτηριστικά του οχήματος (χρώμα και τύπο αυτοκινήτου εάν γνωρίζουν) και εν συνεχεία η υπηρεσία προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες. Θα μου επιτρέψετε και κάτι τελευταίο. Έχουμε σαν δημοτική Αρχή την επιθυμία και την διάθεση να κρατήσουμε το νησί μας καθαρό και όμορφο και θα συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια.

συνέντευξη στην έντυπη μορφή “Η Φωνή της Σαλαμίνας”

error: Content is protected !!