Τι είναι το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΛΑΜΙΣ” Τι είναι το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΛΑΜΙΣ”
Ίδρυµα είναι σύνολο περιουσίας αφιερωμένο σύμφωνα µε την ιδρυτική του πράξη στην εξυπηρέτηση ορισµένου σκοπού, το οποίο (σύνολο περιουσίας) έχει αποκτήσει νοµική προσωπικότητα. Γίνεται... Τι είναι το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΛΑΜΙΣ”

Ίδρυµα είναι σύνολο περιουσίας αφιερωμένο σύμφωνα µε την ιδρυτική του πράξη στην εξυπηρέτηση ορισµένου σκοπού, το οποίο (σύνολο περιουσίας) έχει αποκτήσει νοµική προσωπικότητα. Γίνεται εποµένως φανερό πως το ίδρυµα δεν αποτελεί ένωση προσώπων και άρα δεν έχει μέλη. Το ίδρυμα ρυθμίζεται από τις διατάξεις ΑΚ 108-121 και απαιτείται προεδρικό διάταγµα έγκρισης της συστατικής πράξης του.

Το φερόμενο ως διεθνές ίδρυμα “Σαλαμίς”, είναι στην πραγματικότητα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) με τίτλο: «Ίδρυμα Σαλαμίς – Διεθνές Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουριστικής Αναπτύξεως Σαλαμίνας (Μ.Κ.Ο.), έχει τρεις εταίρους και σαφέστατα ούτε πρόεδρο ούτε αντιπρόεδρο. Τώρα οι αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ή σε ιστοσελίδες αλλά και οι αναρτήσεις των μελών του που αυτοπροσδιορίζονται ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος και που το προβάλλουν ως ίδρυμα δεν είναι δική μας δουλειά να τις διευκρινίσουμε αλλά των αρμοδίων αρχών.

Πάντως σαφέστατα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΡΥΜΑ
Βασικές προτεραιότητες του όπως αναφέρεται στο καταστατικό της ΑΜΚΕ είναι η ενδυνάμωση των σχέσεών της με όλους τους μετόχους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η προώθηση της δικτύωσης, η συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών με σκοπό να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Σαλαμίνος και η σύγχρονη σκέψη να εμπνευστεί από το ελληνικό πνεύμα των Σαλαμινομάχων, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό για όλον τον κόσμο.

Ο σκοπός της εταιρείας είναι μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής κατά την έννοια του άρθρου 784 του Α.Κ και συνίσταται γενικά στα εξής:

Προστασία, προβολή και παγκόσμια ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της νήσου Σαλαμίνος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
Η Διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομίας της Σαλαμίνας,
Η Τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.

Αυτό ακριβώς είναι το φερόμενο ως Ίδρυμα και αυτά ακριβώς κάνει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτιστική διπλωματία ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και προσέγγισης των λαών. Η οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί συνεκτικό ιστό αναφορικά με την αναζήτηση κοινών καταβολών και ιστορικών δεσμών με άλλες χώρες.

Κάποια πράγματα λοιπόν δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν τα ασκούμε κατά το δοκούν, γιατί αλλιώς μπορούμε να πέσουμε θύματα απατεώνων όπως π.χ του περιβόητου διαδόχου του Μαυροβουνίου που αυτήν την στιγμή είναι τρόφιμος των ιταλικών φυλακών. Η πολιτιστική διπλωματία για τον ελληνισμό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και δεν επιτρέπει ερασιτεχνισμούς.

Νικόλας ο ψαράς
και για την αντιγραφή
Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!