Χωρίς σχολικά γεύματα χιλιάδες μαθητές, εξαιτίας της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη Χωρίς σχολικά γεύματα χιλιάδες μαθητές, εξαιτίας της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα ... Χωρίς σχολικά γεύματα χιλιάδες μαθητές, εξαιτίας της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  51 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί σε μαθητές, γονείς και επιχειρήσεις επισιτισμού η μη υλοποίηση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» για το σχολικό έτος 2012-22, ένα πρόγραμμα που θεσμοθέτησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, επεκτείνοντάς το έως το 2019 σε 1.227 σχολικές μονάδες και 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα επισημαίνεται η κυβερνητική αβελτηρία να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους προμηθευτές, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα», ένα πρόγραμμα που η Ν.Δ. δεν υπερψήφισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δυσφημίζοντάς το μάλιστα με το χαρακτηρισμό του ως «συσσίτια», δεδομένου ότι στα δύο χρόνια με κυβέρνηση Ν. Δ. , το 2020 δε λειτούργησε για περίπου έξι μήνες, το 2021 ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και δε θέλει και δε μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, των ευάλωτων ομάδων ολόκληρης της χώρας και ειδικότερα της Α΄-Β΄ Πειραιά, μιας περιοχής που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διανέμονταν καθημερινά πάνω από 14.000 γεύματα, καλύπτοντας κατά προτεραιότητα το σύνολο των μαθητών των Ειδικών Σχολείων, στηρίζοντας τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την ανεργία, καταπολεμώντας τη σχολική διαρροή, ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση των μαθητών, καλλιεργώντας νέα διατροφικά πρότυπα μέσω της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ενώ παράλληλα στηρίζονταν οι επιχειρήσεις επισιτισμού( Catering ), αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας για τους νέους εργαζόμενους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
1.       την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
2.       τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης για την παροχή σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές, για τη λαϊκή οικογένεια, για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και για τις επιχειρήσεις  επισιτισμού (Catering)»

Το πρόγραμμα  «σχολικά γεύματα» θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Περάματος Αττικής , με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας.  

Το μενού του Προγράμματος αφορά στο σύνολο των μαθητών των σχολείων και τις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών,  στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.

Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει την ευθύνη, το συντονισμό και την εποπτεία  του προγράμματος «σχολικά γεύματα». Η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) (Υπουργική Απόφαση Δ14/ οικ.21446/488/11.04.2018 ΦΕΚ Β’ 1299).

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2017 τα «σχολικά γεύματα» επεκτάθηκαν σε περίπου τριάντα (30) Δήμους, εκατοντάδες Δημοτικά Σχολεία και δεκάδες χιλιάδες  μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.

Το 2018 επεκτάθηκαν περαιτέρω σε 954 Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα για 153.000 μαθητές, ενώ το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμο το πρόγραμμα στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ν.Δ. με την εκ νέου επέκτασή του σε 1.227 σχολεία και 185.000 μαθητές, ενώ η ίδια μέχρι τότε λοιδορούσε και καταψήφιζε στη Βουλή το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για συσσίτια.

Δύο χρόνια με κυβέρνηση τη  Ν.Δ., τον πρώτο χρόνο(2019-20) εφάρμοσε υποχρεωτικά το έτοιμο πρόγραμμα που παρέλαβε, το δεύτερο (2020-21) άφησε 185.311 μαθητές και 1.227 σχολικές μονάδες της χώρας χωρίς σχολικά γεύματα για έξι(6) μήνες, καθώς απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μη ολοκληρωμένο φάκελο για την υλοποίηση του προγράμματος, εν μέσω πανδημίας και της τεράστιας οικονομικής κρίσης των επιχειρήσεων του επισιτιστικού κλάδου ( Catering ).

Την ίδια ανικανότητα ή και αδιαφορία φαίνεται να επιδεικνύει και κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2021-22, αφού ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το μήνα Ιούλιο, ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί ο φάκελος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που μειοδότησαν και φυσικά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα σχολεία που συμμετέχουν.

 Επισημαίνεται, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διένειμε καθημερινά στους Δήμους της Α΄ και  Β΄ Πειραιά άνω των 14.000 σχολικών γευμάτων, καλύπτοντας κατά προτεραιότητα το σύνολο των μαθητών των Ειδικών Σχολείων. Ειδικότερα, διέθετε 3.600 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Πειραιά,  3.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας , 3.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη,  1.000 μερίδες στους μαθητές του  Δήμου Κορυδαλλού , 1.500 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Περάματος, και 2.000 μερίδες στους μαθητές του Δήμου Σαλαμίνας.

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και τα συναρμόδια Υπουργεία είτε δεν αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του προγράμματος που έτυχε μεγάλης αποδοχής από γονείς και μαθητές είτε συνεχίζει το σκληρό ταξικό της πολιτικό πρόγραμμα, αδιαφορώντας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες γονέων από τη Β΄ Πειραιά κάποια σχολεία πρόκειται να αφαιρεθούν από το εν λόγω πρόγραμμα, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις του επισιτισμού( Catering ) που γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας και του καθολικού αποκλεισμού λειτουργίας, αγωνιούν για τη βιωσιμότητά τους, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν σε σωρευμένα χρέη προς Τράπεζες και προμηθευτές. Φαίνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε αυτούς υπολογίζει, αφού θα μπορούσε, αλλά δεν το έπραξε, να έχει ήδη υπογράψει τις συμβάσεις και να ξεκινήσει η διάθεση των γευμάτων από την πρώτη μέρα των μαθημάτων.

Επειδή, η εφαρμογή του προγράμματος «σχολικά γεύματα» που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έτυχε μεγάλης αποδοχής από τη σχολική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

Επειδή, η οικονομική κρίση και η πανδημία έπληξαν τόσο τα ελληνικά νοικοκυριά των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όσο και τις επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου.

Επειδή, οι ωφέλειες του προγράμματος συντελούν στην  υγεία των μαθητών, στις διατροφικές τους συνήθειες, στην κοινωνικοποίησή τους,  στη σχολική τους επίδοση και στη μείωση της σχολικής διαρροής.

Επειδή, το σχολικό έτος 2021-22 έχει ήδη διανύσει  τον πρώτο του μήνα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει τα «σχολικά γεύματα».

Επειδή, έχουν δημιουργηθεί εύλογες ανησυχίες σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες για την τύχη του προγράμματος, με βάση και την περσινή αναστολή του για μήνες.

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

1.       Γιατί καθυστέρησε και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος «σχολικά γεύματα» για το σχολικό έτος 2021-22;
2.       Πόσους μαθητές θα καλύψει το πρόγραμμα για το 2021-22;
3.       Αληθεύουν οι καταγγελίες γονέων ότι σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν σχολικά γεύματα, φέτος δε θα πάρουν;
4.       Θα αυξηθούν οι μερίδες «σχολικών γευμάτων»  που αναλογούν  για τις σχολικές μονάδες της Α΄ και Β΄ Πειραιά, περιοχές με ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μεγάλη ανεργία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

error: Content is protected !!