Η σοβαρή πολιτική ευθύνη για το συμβάν της ματαίωσης των αγώνων
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣΝΙΚΟΛΑΣ Ο ΨΑΡΑΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 8 Οκτωβρίου 2021 Nikos Giannopoulos
Τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες από το ατυχές συμβάν της 3ης Οκτωβρίου 2021, με την ματαίωση των διεθνών αγώνων ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ που είχε διοργανώσει ο ΓΝΟΣ είναι νομίζουμε καιρός, με καθαρό μυαλό, να πούμε ορισμένα πράγματα.
Η ευθιξία δείχνει ότι το πρόσωπο έχει την ευαισθησία ν’ αναγνωρίζει ότι ένα γεγονός έχει σχέση με υπηρεσία της οποίας είναι υπεύθυνος , έστω κι αν ο ίδιος δεν είχε σχέση ή ενημέρωση για το γεγονός. Πόσο μάλλον η πολιτική ευθιξία και το πολιτικό πρόσωπο. Η ευθιξία της αξιοπρέπειας εκδηλώνεται αστραπιαία και πάραυτα. Δεν χρειάζεται μέρες ή βδομάδες για να ωριμάσει. Αν η ευθιξία ωριμάσει, γίνεται κοροϊδία.
Ο Γραμματέας του ΓΝΟΣ είχε το σθένος να το κάνει και να υποβάλλει άμεσα την παραίτηση του. Μια παραίτηση όμως που δεν πρέπει να γίνει δεκτή για κανέναν λόγο, ώστε να δώσει τροφή στις γελοιότητες που ακούστηκαν για την επιλογή της τοποθεσίας του αγώνα. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε την σοβαρή πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη έχει σχέση με γνώση, λάθη, αποφάσεις, ενέργειες ή παραλείψεις, που φέρουν κάποιο άσχημο αποτέλεσμα. Είναι καταφανές ότι αυτή την σοβαρή πολιτική ευθύνη φέρουν όλες οι Δημοτικές Αρχές και Παρατάξεις του παρελθόντος και καλό επίσης θα ήταν, αντί να προσπαθούν να αντιπολιτευθούν την παρούσα Δημοτική Αρχή της οποίας της έτυχε το ατυχές συμβάν, να σκύψουν και εκείνες το κεφάλι και να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη εκεί που πρέπει να το ζητήσουν, αναλαμβάνοντας το πολύ μεγάλο μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που τους αναλογεί. Η δε Δημοτική Αρχή πρέπει πάραυτα να πράξει τα δέοντα και να αποζημιώσει όσους ζημιώθηκαν, πέρα φυσικά από το να πράξει τα δέοντα και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα. Με οποιοδήποτε κόστος οικονομικό η πολιτικό.
Επανερχόμενοι στην πολιτική ευθιξία θα πρέπει να πούμε ότι η πολιτική ευθιξία είναι κουλτούρα και νοοτροπία. Αφορά την αντίληψη που έχουν πολιτικοί για τους λόγους που εμπλέκονται στα κοινά. Είναι ασφαλώς και θέμα χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου χωριστά, των ευαισθησιών του και στο τέλος και της ανθρωπιάς του. Κάποιοι δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ώστε να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.
Έλεγε στις 3/3/2020 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Κόγιας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα kedenews.gr και στην Νατάσσα Βουδούρη μεταξύ των άλλων “Πρώτος στόχος για μας είναι να ολοκληρωθεί η αποχέτευση στο ανατολικό κομμάτι της Σαλαμίνας. Έχει κατασκευαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έργου, υπολείπεται ένα μικρό. Είχε διάφορες δυσκολίες, πιστεύουμε ότι μέσα στο 2020 θα τελειώσει και θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό, διότι αφορά την υγεία, την υγιεινή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ξεκινήσει και αποκόπτουμε τους αγωγούς που οδηγούν τα λύματα στη θάλασσα. Ήδη σε πέντε δρόμους στα Αλώνια έχουμε αποσυνδέσει το παλιό δίκτυο από τις οικίες, έχουμε κατασκευάσει αναμονές έξω από τις οικίες και είναι έτοιμες να συνδεθούν εκεί.”
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα 1,5 χρόνο μετά και 2 συνολικά από την ανάληψη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, μας το λέει ο ίδιος ο Δήμαρχος στο πρόσφατο δελτίο τύπου του “Κατά την διάρκεια της θητείας της Δημοτικής μας Αρχής έχουμε ήδη καταργήσει τους παλαιούς αγωγούς ομβρίων που εντοπίστηκαν στις οδούς:
Κρήτης, Μ. Αλεξάνδρου ως και την πλατεία Γ. Παπασίδερη στα Αλώνια (6 οδοί), Αγ. Δημητρίου, Ηροδότου(τμήμα), Πλαταιών, Π. Φουρίκη και Μ. Κριτσίκη (γωνία), Μ. Βιλιώτη, Πάροδος Τελαμώνος, Ναυάρχου Σπ. Αυγέρη, στη περιοχή κοντά στο Καρνάγιο στον Αγ.Νικόλαο, Λ. Φανερωμένης πριν την πλατεία Μπόσκου, Γ. Λουκά, Ολύμπου.”
Και συνεχίζει “αδειάζοντας” εμμέσως πλην σαφώς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και αναπληρωτή του δείχνοντας ότι έχει ολιγωρήσει σαφέστατα και καταφανέστατα στο πολύ σοβαρό θέμα της ρίψης βοθρολυμάτων στο Βουρκάρι και επιρρίπτοντας του την πολιτική ευθύνη, τουλάχιστον.
“Ήδη συνεχίζουμε την διαδικασία εντοπισμού και άλλων παλαιών αγωγών στο κέντρο της Σαλαμίνας, οι οποίοι και θα καταργούνται επί τόπου.
Συγκεκριμένα στις επόμενες 60 ημέρες θα καταργηθούν όσοι παλαιοί αγωγοί ανευρεθούν στις παρακάτω 60 οδούς:
Λ. Καραμανλή, Λ. Σαλαμίνος, Γρ. Παπανικολάου, Ιθάκης, Βορείου Ηπείρου, Αχιλλέως, Ναυαρίνου, Μυκηνών, Αριστοτέλους, Αγησιλάου, Σοφοκλέους, Μαιάνδρου, Ευαγγέλου Μίχα, Πάρνηθος, Θησέως, Κρήτης, Παναγιωτέζα, Πολ.Βιλλιώτη, Μητρομάρα, Ροδόπης, Αριστείδου, Φαιστού, Μενελάου, Ρόδου, Ιάσωνος, Ταϋγέτου, Ι. Μεταξά, Περικλή Χατζή, Ευ. Παπανικολάου, Ν. Παπανικολάου, Γ.Λουκά, Π. Φουρίκη, Μπόγρη, Ευ.Λουκά Κουταλιανού, Π.Λιαπάκη, Ελπίδος, Κριτσίκη, Θουκιδίδου, Αφροδίτης, Βιέννα, Νεφέλης,Ηροδότου (τμήμα), Πολ. Λεμπέση, Αφροδίτης, Γεωργάκη, Ακτή Καραισκάκη, Αγ. Νικολάου (Από την εκκλησία ως την παιδική χαρά), Μαραθώνος, Ευρυσάκη, Ποσειδώνος, Μουσών, Ερμού, Τεύκρου, Φιλίππου, Κομνηνών, Αιγίνης.”
Δηλαδή μας λέει ο Δήμαρχος ότι σε 365+365 ημέρες ήτοι σε 730 ημέρες περίπου καταργήθηκαν οι παλιοί αγωγοί ομβρίων σε 17 δρόμους και σε 60 ημέρες θα καταργείται ένας αγωγός την ημέρα. Αυτό αν δεν συνιστά την επιτομή της ολιγωρίας , τουλάχιστον του αρμόδιου αντιδήμαρχου, απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα αν δεν είναι φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος που θα φέρει το ξεβόλεμα κάποιων δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να είναι. Όπως επίσης δεν ξέρουμε τι θα γινόταν, αν δεν συνέβαινε το ατυχές συμβάν κατά την διάρκεια των διεθνών αγώνων του ΓΝΟΣ και το διεθνές ρεζιλίκι, ώστε να πυροδοτηθεί η άμεση ομολογουμένως αντίδραση του Δημάρχου για την άμεση λύση, μια και καλή, του προβλήματος που ταλανίζει το νησί για δεκαετίες.
“ Για τα αλλάξουμε όλα, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε σε αυτόν τον τόπο να κάνουμε ρήξεις. Να κάνουμε ρήξεις και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται στη Σαλαμίνα και ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι δύο λέξεις που όλοι τις φοβούνται και τις τρέμουν. Είναι το πολιτικό κόστος. Τα μεταφράζουμε όλα σε ψήφους να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας με κανέναν. Να μην γίνουμε δυσάρεστοι, με αποτέλεσμα να μένει το νησί σε αυτά τα χάλια που είναι”
Σοφές κουβέντες ειπωμένες από τον νυν Δήμαρχο κατά την παρουσίαση του συνδυασμού του στις 19/2/2019.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
Και ναι μεν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή λένε σε όλους τους τόνους ότι δεν τους ενδιαφέρει το όποιο πολιτικό κόστος αλλά οι πράξεις και οι ενέργειές τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ποιος λοιπόν ευθύνεται για την μεταστροφή και την υποταγή στον φόβο του πολιτικού κόστους της Δημοτικής Αρχής που συζητιέται σε ολόκληρο το νησί; Μήπως ο ουσιαστικός λόγος της απομάκρυνσης από την θέση του τεχνοκράτη Γενικού Γραμματέα του Δήμου, ήταν αυτός ακριβώς; Και τέλος ποιος αλήθεια αντιδήμαρχος πανηγύριζε για την απομάκρυνσή του και για ποιον λόγο;
Τελειώνοντας ας αναφερθούμε και στο σημερινό δελτίο τύπου της 8/10/2021 που ομολογουμένως πρέπει να γράφτηκε εν θερμώ τουλάχιστον, ώστε να μην προσεχθεί ότι αναφέρεται για δήθεν λήμματα που πέφτουν στην θάλασσα από το ίδιο σημείο που έπεσαν την Κυριακή 9/10/2021 (ασχολίαστο). Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα λοιπόν που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος, απαιτείται να επιδείξει πρώτα ο Δήμος και ιδιαίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του την πρέπουσα σοβαρότητα. Οπότε καλό θα ήταν να αφήσουν κάποιοι και μάλιστα εν τη απουσία του Δημάρχου, κατά μέρους τις παραινέσεις προς τους πολίτες και τον τύπο και πριν τους κατηγορήσουν για έλλειψη σοβαρότητας και προσοχής στην διάδοση των πληροφοριών, να διαβεβαιώσουν συνημμένα στο δελτίο του Γραφείου Τύπου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή από άλλο φορέα ιδιωτικό ή μη, ότι δεν υπάρχει πλέον καμία παράνομη σύνδεση στον συγκεκριμένο αγωγό που δημιούργησε το πρόβλημα. Το ίδιο πρέπει φυσικά να γίνει και για τους υπόλοιπους, τις επόμενες 60 ημέρες. Τις λύσεις της δίνει η τεχνολογία και την χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αποφράξεων. Λέγεται ρομποτική κάμερα. Πάντως μέχρι να υπάρξει επίσημη έγγραφη διαβεβαίωση προς τους πολίτες του νησιού για το αντίθετο, λογικό είναι ο συγκεκριμένος να βγάζει, όπως άλλωστε έβγαζε, έστω αραιωμένα λόγω της βροχής, και βοθρολύματα μαζί με το βρόχινο νερό.
Νικόλας ο ψαράς
και για την αντιγραφή
Νίκος Γιαννόπουλος