Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν «σειρά» για τα αναδρομικά Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν «σειρά» για τα αναδρομικά
Μόνιμες αυξήσεις από τέλος Οκτωβρίου για τους παλαιούς συνταξιούχους Νέες εκκρεμότητες παίρνουν σειρά στον ΕΦΚΑ, έπειτα και από την καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από... Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν «σειρά» για τα αναδρομικά

Μόνιμες αυξήσεις από τέλος Οκτωβρίου για τους παλαιούς συνταξιούχους

Νέες εκκρεμότητες παίρνουν σειρά στον ΕΦΚΑ, έπειτα και από την καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, εφόσον τηρούσαν μικρή ή και μηδενική  προσωπική διαφορά.

Στο τέλος Οκτωβρίου, οι παλαιοί συνταξιούχοι αναμένεται να δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η πληρωμή των αυξήσεων, πάντως, για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε 5 δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις που αφορούν το 2020 και το 2021 θα ενσωματωθούν στις συντάξεις Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις.

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένονται και τα αναδρομικά για τις περίπου 2.600 περιπτώσεις κληρονόμων που ήδη υποβάλλουν αυτό το διάστημα την αίτηση τους στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Μετά τον επανέλεγχό τους και εφόσον οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. 

Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνει ο επαναϋπολογισμός δύσκολων περιπτώσεων παλαιών συνταξιούχων. Αφορά περίπου 215.000 περιπτώσεις. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, τα οποία αναμένεται να πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Έως το τέλος Οκτωβρίου, γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν και οι 29.000 δύσκολες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά.

Τέλος, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έχει ήδη δικαστεί η προσφυγή συνταξιούχων του Δημοσίου. Βέβαια, νέα απόφαση αναμένεται και από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περικοπές των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των Μνημονίων.

Η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του εντεκαμήνου Ιούνιου 2015 – Μαΐου 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το 2012, τα δώρα των κύριων συντάξεων που καταργήθηκαν ήταν 800 ευρώ για κάθε συνταξιούχο. Υπάρχουν, όμως, αγρότες που λάμβαναν συντάξεις κάτω των 400 ευρώ τον μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δώρα ανέρχονταν στο ποσό των 660 ευρώ ετησίως, που είναι και η τωρινή διεκδίκηση γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων. Τον Οκτώβριο του 2020, επεστράφησαν από την κυβέρνηση τα αναδρομικά που αφορούσαν μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις για το επίμαχο εντεκάμηνο, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι να προσφύγουν εκ νέου. 

moneyreview.gr

error: Content is protected !!