Εδώ και 2 χρόνια ο κόσμος της Αττικής βλέπει τα αντιπλημμυρικά να έχουν σταματήσει Εδώ και 2 χρόνια ο κόσμος της Αττικής βλέπει τα αντιπλημμυρικά να έχουν σταματήσει
Δελτίο Τύπου (με βίντεο) Ρένα Δούρου:  Εδώ και 2 χρόνια ο κόσμος της Αττικής βλέπει τα αντιπλημμυρικά να έχουν σταματήσει Η Διοίκηση της Δύναμης... Εδώ και 2 χρόνια ο κόσμος της Αττικής βλέπει τα αντιπλημμυρικά να έχουν σταματήσει

Δελτίο Τύπου (με βίντεο)

Ρένα Δούρου:  Εδώ και 2 χρόνια ο κόσμος της Αττικής βλέπει τα αντιπλημμυρικά να έχουν σταματήσει

Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέλαβε μελέτες και παρέδωσε αντιπλημμυρικά έργα

Η Ρένα Δούρου, παρεμβαίνοντας σήμερα στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου”, στον κανάλι Kontra και τους δημοσιογράφους Σιαδήμα και Σκουρή, στηλίτευσε τη χυδαιότητα ορισμένων, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, να προχωρούν σε συγκρίσεις εθνικών τραγωδιών και απωλειών ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. “Ο κόσμος της Αττικής πρέπει να γνωρίζει ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέλαβε μελέτες και παρέδωσε αντιπλημμυρικά και εδώ και 2 χρόνια τώρα βλέπει τα αντιπλημμυρικά για τα οποία χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουν σταματήσει”, είπε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη περί πτώχευσης του αναδόχου του έργου του Φαληρικού, η ίδια παρατήρησε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται για μια χρηματιστηριακή είδηση, δεν την έχουμε δει πουθενά. Αφού λοιπόν για 2 χρόνια, ο κ. Περιφερειάρχης αρχικά μας είπε ότι δεν δώσαμε μελέτες, μετά τον διέψευσε το  Μελετητικό Γραφείο που δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες και οριστικά τεύχη δημοπράτησης, κατόπιν ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται έναν σύμβουλο, μετά ότι θα πρέπει να δει που θα το εντάξει το έργο αυτό. Και χθες έβγαλε την είδηση περί πτώχευσης του αναδόχου. Μέχρι σήμερα είχαμε το ‘φταίει η Δούρου’, τώρα έχουμε το ‘φταίει ο ανάδοχος’!

Η ίδια παρέθεσε τα εξής πραγματολογικά στοιχεία που περιγράφουν το ιστορικό των αντιπλημμυρικών έργων στη Μάνδρα, στη βάση τριών παρατηρήσεων. Συγκεκριμένα είπε:

Πρώτη παρατήρηση. Στην Μάνδρα είχαμε ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο όπως είπε ο καθηγητής Λέκκας,  ήταν το ραγδαιότερο μέχρι τότε, τα τελευταία 20 χρόνια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, έπεσαν πάνω από 250 τόνοι στο στρέμμα, όταν χθες στην Αττική έπεσαν το πολύ 130  τόνοι, δηλαδή τα μισά. Το δε σημαντικότερο είναι ότι στην Μάνδρα έπεσαν σε διάστημα τριών ωρών ενώ χθες σε διάστημα επτά ωρών. Είχαμε λοιπόν στην Μάνδρα τον διπλάσιο όγκο στον μισό χρόνο, από το χθεσινό, η δε καταστροφικότητα του, σύμφωνα με διαπρεπείς επιστήμονες, ήταν 20 φορές μεγαλύτερη απ την χθεσινή. Όπως λένε οι ειδικοί κανένα αντιπλημμυρικό τεχνικό έργο δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει, ούτε καν να το μετριάσει αισθητά. Επίσης δεν μπόρεσε η ΕΜΥ να το προβλέψει,ούτε καν την τελευταία στιγμή ενώ για την χθεσινή καταιγίδα όλοι γνωρίζαμε εδώ και μέρες.

Δεύτερη παρατήρηση. Ανεξάρτητα από το αν το έργο θα είχε περιορίσει τις ζημιές, εμείς τρέξαμε το έργο. Όμως στην κατάσταση που το παραλάβαμε ήταν αδύνατον να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα της τραγωδίας. Συγκεκριμένα είχε εξαφανιστεί η κοίτη ενός ρέματος από το 1980. Το 2003 εξαφάνισαν και ένα άλλο κομμάτι του ρέματος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 δεν είχαν κάνει τίποτα. Η πλήρης απραξία. Τότε ξεκίνησαν και χρειάστηκαν 19 μήνες για να βρουν μελετητή. Του έδωσαν 15 μήνες για να κάνει την μελέτη και μετά άλλες δύο παρατάσεις 10 μηνών, δηλαδή συνολικά 25 μήνες! 

Τρίτη παρατήρηση. Όταν αναλάβαμε εμείς την Διοίκηση της Περιφέρειας την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Τι υπήρχε για το συγκεκριμένο έργο; Μόνο η ΑΕΠΟ, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι. Η μελέτη ήταν ακόμα στα χέρια του μελετητή. Τι έπρεπε να γίνει; Να παραληφθεί προσωρινά, να σταλεί για επικύρωση των οριογραμμών, να παραληφθεί οριστικά, να μπει στα εκτελεστέα, να γίνουν οι απαλλοτριώσεις, να γίνει ο διαγωνισμός για τον κατασκευαστή και τελικά να κατασκευαστεί το έργο. Όλα αυτά απαιτούσαν πάνω από 5 χρόνια, αφού μόνο η κατασκευή του έργου, χρειαζόταν 2,5 χρόνια. Συνεπώς από τη στιγμή που αναλάβαμε, ήταν νομοτελειακά αδύνατον να είχε ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε τρία χρόνια. Όσο και να τρέχαμε, ό,τι και να κάναμε, δεν γινόταν να έχει ολοκληρωθεί το έργο την ημέρα της θεομηνίας. Δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον γιατί δεν πραγματοποίησε το αδύνατον”.

Επίσης ίδια παρατήρησε ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέλαβε 60 μελέτες, κόστους 57 εκατομμυρίων, και παρέδωσε 163 αντιπλημμυρικά, κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με διασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε ο επόμενος Περιφερειάρχης να τα χρησιμοποιήσει για τον συγκεκριμένο αυτόν σκοπό.

Τέλος, θύμισε ότι είχε ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελέα, για τη Μάνδρα, το Μάτι, για τα διπλώματα οδήγησης ύστερα από εξάρθρωση μιας μεγάλης σπείρας, για τις άδειες των πάγκων στις Λαϊκές Αγορές. “Δεν κρύφτηκα σε αντίθεση με τους περιφερειάρχες που όταν τους επισκέφθηκε η κλιματική κρίση και όχι η Ρένα Δούρου, όπως ξέραμε μέχρι να αναλάβει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σεβάστηκα πάντα την οδύνη των συγγενών των θυμάτων”.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.RenaDourouDynata.gr
www.RenaDourou.gr
www.DinamiZois.gr
Fb: www.facebook.com/renaperifereia/
Twitter: @RenaDourou
Instagram: @rena.dourou

Το Γραφείο Τύπου, 15 / 10 / 21

error: Content is protected !!