Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης
15/10/2021       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης Η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» και αυτοδιοικητικά... Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης

15/10/2021      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης

Η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, με ψέματα και συκοφαντίες και με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα των δύο τελευταίων ημερών, προσπαθούν να πετύχουν πολιτικό συμψηφισμό για να ξεχαστούν οι δικές τους εγκληματικές παραλείψεις και  λάθη στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής και της πολιτικής προστασίας.

Τις τελευταίες ώρες στα ΜΜΕ, με αφορμή τις παρενέργειες που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Αττική και την υπόλοιπη χώρα, εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ισχυρισμοί τους αποδεικνύουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Όλα όσα υποστηρίζουν εδώ και δύο ημέρες  ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» επισημαίνονται τα εξής:

 • Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηματικά, εκτελώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής.
 • Το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελούνται ή βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, ξεπερνούν τα 150 με προϋπολογισμό περίπου 500 εκ. ευρώ.
 • Ειδικότερα  στην κατηγορία «Ιδία Χρηματοδότηση» συμπεριλαμβάνονται 124 έργα με συνολικό προϋπολογισμό προ δημοπράτησης (με ΦΠΑ) 372.727.093,97 ευρώ.
 • Μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, υλοποιούνται 26 αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 125.7 εκ. ευρώ,  από τα οποία τα 16 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα 10 είναι εκτελούμενα.
 • Σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό των φρεατίων, υδροσυλλογής ομβρίων η Περιφέρεια με εργολαβία που ξεκίνησε 5 Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε 5 Οκτωβρίου 2021 καθάρισε το σύνολο των φρεατίων του πρωτεύοντος αστικού οδικού δικτύου.
 • Παράλληλα, εντάχθηκε ο καθαρισμός δυόμισι χιλιάδων φρεατίων του πρωτεύοντος αστικού οδικού δικτύου σε δεύτερη εργολαβία προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπελαβίλα, επισημαίνουμε πως μιλά για φαινόμενα που σίγουρα δεν αφορούν και δεν συνδέονται με τα έργα που εκτελούνται στον Φαληρικό όρμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπελαβίλας:

 • Μέσα από την αγωνία του να κερδίσει δέκα λεπτά δημοσιότητας και να προσφέρει κομματικές υπηρεσίες στο ΣΥΡΙΖΑ,  μπέρδεψε τα έργα που εκτελούνται και ολοκληρώνονται στην Α΄ Φάση Ανάπλασης του Φαληρικού (Οδοποιία και αντιπλημμυρικό), με τα έργα της Β’ Φάσης του έργου (Ανάπλαση της επιδομής και δημιουργία Οικολογικού Πάρκου).
 • Επίσης είναι προφανές ότι αναφέρονταν σε κάποιο άλλο έργο ή ίσως και σε κανένα έργο, αφού ενέπλεξε την απορροή του Κηφισού (που βρίσκεται Δυτικά και εκτός έργου Φαληρικού Όρμου), με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε Ανατολικά, κάτω από τη γέφυρα της Εσπλανάδας στην «παλιά παραλιακή» (νυν οδός Εθνάρχου Μακαρίου).
 • Οι δε αναφορές του ότι τα χώματα που βρίσκονται εντός του Φαληρικού όρμου προκάλεσαν την έμφραξη των φρεατίων, εκτός εργοταξίου, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν, αφού στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας.
 • Η απορροή των υδάτων μέσω του Κηφισού ήταν απρόσκοπτη και πάντως δεν υπάρχει καμία σύνδεση της κατάστασης του Κηφισού, με το έργο που εκτελείται στον Φαληρικό Όρμο.
 • Στην πραγματικότητα και μέχρι σήμερα τα νερά αποχετεύονται μέσω του παλαιού παραλιακού συλλεκτήρα (και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που εκτελείται το νέο έργο).
 • Στο δυτικό τμήμα του έργου (περιοχή Μοσχάτου) η απορροή λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα.
 • Στο δε ανατολικό τμήμα (περιοχή Καλλιθέας) το πρόβλημα που παρουσιάστηκε οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του και συνεπώς, τα νερά που έρχονται από την περιοχή της Καλλιθέας, παροχετεύονται στον παλιό παραλιακό συλλεκτήρα, καταλήγοντας στον Ιλισό, όπως εξάλλου γίνεται τα τελευταία χρόνια, με τις ανεπάρκειες τα προβλήματα που υπάρχουν. Λόγω του πολύ υψηλού όγκου βροχής και του μεγάλου όγκου νερών, που παροχετεύτηκαν στον Ιλισό, ανέβηκε η στάθμη των υδάτων στην εκβολή του, λειτουργώντας ανασχετικά με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η απρόσκοπτη εκροή των υδάτων από τον παλιό συλλεκτήρα, και να προκληθεί υπερχείλιση στην περιοχή του έργου, εν συνεχεία στην περιοχή του τεχνικού του ΤΡΑΜ και της κάτω διάβασης της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.
 • Παρόλο που τα αντλιοστάσια της οδού και του τεχνικού του ΤΡΑΜ λειτούργησαν κανονικά, εντούτοις ο μεγάλος όγκος νερού δεν ήταν δυνατόν να παροχετευθεί με αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων στα τεχνικά έργα.
 • Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη των ήδη κατασκευασμένων τεχνικών αυτών έργων λειτούργησε σωστικά, ως λεκάνη ανάσχεσης, αποτρέποντας την πρόκληση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Καλλιθέα!
 • Με την ολοκλήρωση εντός του προσεχούς διμήνου και του ανατολικού τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου, θα υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!