Η ταχεία μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Ψηφιακή εποχή αναδείχθηκε μέσα από τη δυναμική παρουσία που είχε με το περίπτερό της στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0 στη ΔΕΘ Η ταχεία μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Ψηφιακή εποχή αναδείχθηκε μέσα από τη δυναμική παρουσία που είχε με το περίπτερό της στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0 στη ΔΕΘ
18/10/2021     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ταχεία μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Ψηφιακή εποχή αναδείχθηκε μέσα από τη δυναμική παρουσία που είχε με το περίπτερό... Η ταχεία μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Ψηφιακή εποχή αναδείχθηκε μέσα από τη δυναμική παρουσία που είχε με το περίπτερό της στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0 στη ΔΕΘ

18/10/2021

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ταχεία μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στην Ψηφιακή εποχή αναδείχθηκε μέσα από τη δυναμική παρουσία που είχε με το περίπτερό της στην Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0 στη ΔΕΘ

Γ. Πατούλης: «Το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει στο επίκεντρο τον πολίτη. Στόχος μας μέχρι το 2030 η Περιφέρεια να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών της»

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε δυναμικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0., που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 14-17 Οκτωβρίου 2021.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής εντυπωσίασε τους επισκέπτες, τόσο για την έκταση των ψηφιακών εφαρμογών που υλοποιούνται προς όφελος των πολιτών, όσο και για τον σχεδιασμό του και την προβολή των δράσεων (δείτε σχετικό video) . Πρόκειται για δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που  καθιστούν την Περιφέρεια πρωτοπόρο στον τομέα αυτό.

Η Περιφέρεια παρέχει ψηφιακά 253 υπηρεσίες, και το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους θα ανέλθει στις 700

Όπως επισημάνθηκε και από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, «το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει στο επίκεντρο τον πολίτη. Στόχος είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών της. Αυτή τη στιγμή είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της Ψηφιακής Εξυπηρέτησης, αφού είμαστε σε θέση να παρέχουμε ψηφιακά 253 υπηρεσίες, με στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός τους να ανέλθει στις 700. Σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από ψηφιακά έργα και δράσεις, σε διάφορους τομείς και με εμπλεκόμενους πολλούς φορείς του Κράτους, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Έργα και δράσεις που αφορούν τις δημόσιες μεταφορές, τον πολιτισμό, την οδική ασφάλεια, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής πρόνοιας, κλπ.».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, υπήρξε συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο 2ο Συνέδριο Πληροφορικής των Περιφερειών Ελλάδος, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτέλεσε ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών. Κατά την έναρξη του συνεδρίου, απηύθυνε χαιρετισμό στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Μαρία Κουρή. Να σημειωθεί ότι στο κεντρικό event της έκθεσης, με συμμετοχή όλων των εκθετών, η κυρία Κουρή αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα της Περιφέρειας Αττικής για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών της και για τη βούληση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την ταχεία ολοκλήρωση της εφαρμογής του στρατηγικού της σχεδιασμού με στόχο την Ψηφιακή Περιφέρεια του αύριο. «Προχωράμε δυναμικά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και εδραιώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία δύο χρόνια για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κουρή.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής λειτούργησε με μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες, ειδική εφαρμογή για την παρακολούθηση της νόσου Alzheimer με χρήση τεχνολογιών Virtual Reality (VR) και Augmented Reality (AR). Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία σε πραγματικό χρόνο και να διενεργήσουν το τεστ, με χρήση ειδικών γυαλιών που τους παρείχε η Περιφέρεια Αττικής.

Κατά το τριήμερο υλοποίησης της δράσης το Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν εκπρόσωποι φορέων, Υπουργείων, των ΟΤΑ,  του ΕΔΔΥΠΠΥ και στελεχών των  Περιφερειών. Ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τα βήματα υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης τους και από τις δικές τους υπηρεσίες. Το Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν και στελέχη της Περιφέρειας. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής Γ. Βλάχος, η Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και  Επιχειρηματικότητας Κ. Αδαμοπούλου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Ε. Κοσμίδη, κ.α.

                       Η Περιφέρεια Αττικής στην ψηφιακή εποχή

Μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει με τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους συναρμόδιους φορείς στην ανάπτυξη:

  • Συστήματος προτεραιότητας με ψηφιακό εισιτήριο που αποστέλλεται στο κινητό (patt.gov.gr/abc)
  • Συστήματος ψηφιακών ραντεβού (patt.gov.gr/appointments)
  • Πληροφοριακού συστήματος  μεταφοράς 25.000 μαθητών,
  • Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη πάνω από 1000 «έξυπνων στάσεων» σε όλη την Αττική για την άμεση πληροφόρηση των επιβατών για τα δρομολόγια, τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των αστικών λεωφορείων
  • Λειτουργία κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης Πολιτών και επιχειρήσεων 1539
  • Στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αντικατάσταση έκδοσης διπλώματος οδήγησης και έκδοση αντιγράφου άδειας
  • Στην δημιουργία 100 hot spot ψηφιακού εγγραμματισμού σε 70 διαφορετικές δομές και σε 30 σχολεία
  • Στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας προγραμματισμού εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
  • Στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής μόνο το έτος 2020 επισκέφθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες μεταξύ του 2019 και του 2020 σημειώθηκε αύξηση των ψηφιακά παρεχόμενων υπηρεσιών σε ποσοστό 100 %. Επίσης περίπου 253 υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά, ενώ δίδεται αναλυτική πληροφόρηση για περισσότερες από 500 υπηρεσίες. 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!