«Ανάγκη   άμεσης    αντιπλημμυρικής   θωράκισης    του   Λεκανοπεδίου   της Αττικής» «Ανάγκη   άμεσης    αντιπλημμυρικής   θωράκισης    του   Λεκανοπεδίου   της Αττικής»
ΕΡΩΤΗΣΗ Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τoν... «Ανάγκη   άμεσης    αντιπλημμυρικής   θωράκισης    του   Λεκανοπεδίου   της Αττικής»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη   άμεσης    αντιπλημμυρικής   θωράκισης    του   Λεκανοπεδίου   της Αττικής»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση και προειδοποιήσεις από γεωλόγους ειδικούς επιστήμονες και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, θεωρείται αναμενόμενο να πλημμυρίσουν κατά το τρέχον Φθινόπωρο και κατά τον επερχόμενο Χειμώνα αρκετές περιοχές στην Αττική, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις του νομού. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας («ΟΑΣΠ»), σε συνεργασία με επιστήμονες από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέδωσαν χάρτη με τις περιοχές που αναμένεται ότι θα εμφανίσουν πλημμυρικά φαινόμενα, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Αναφορικά με την Αττική, οι περιοχές αυτές είναι οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο, τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο αλλά και ο Πειραιάς. Ο «ανέμελος» χειρισμός του θέματος από την Πολιτεία, με εξαγγελίες και λόγια παχιά, χωρίς σχέδιο και χωρίς προτεραιότητες, καθιστά ανήσυχους τους επιστήμονες, οι οποίοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι, αρκετές περιοχές της Αττικής θα πνιγούν στη λάσπη με την πρώτη δυνατή βροχή. Ειδικότερα για Αθήνα και Πειραιά, με την εξαφάνιση από την πρόσφατη πυρκαγιά της Πάρνηθας 83.700 στρεμμάτων δάσους και θαμνωδών εκτάσεων, στη θέση των παλιών ρυακιών, ένα ποτάμι-χείμαρρος, πλέον, θα κατεβάζει από 2 εκ. έως 14 εκ. κυβικά μέτρα νερού, το οποίο θα αναζητήσει να βρει ανεμπόδιστα και σε ελάχιστο χρόνο την συντομότερη έξοδο προς τον Σαρωνικό. Ούτε το δάσος ούτε οι θαμνώδεις πλαγιές που έχουν εξαφανιστεί θα είναι εκεί για να το συγκρατήσουν. Στα πλαίσια λήψης μέτρων για Αθήνα και Πειραιά έχει προταθεί σκάψιμο αντιπλημμυρικού καναλιού και εκβάθυνση στην εκβολή του βυθού στο Φάληρο, στήσιμο φραγμάτων ανάσχεσης και διαμόρφωσης των πλαγιών της Πάρνηθας με κορμοδέματα, καθώς και δημιουργία αξιόπιστου σχεδίου αντιμετώπισης της υπερχείλισης στις γέφυρες και στις όχθες του Κηφισού. Η Πολιτεία, ανταποκρινόμενη στις ιδιάζουσες συνθήκες, οφείλει άμεσα να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και τα απαραίτητα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ώστε να μην βυθιστούν γειτονιές του ευρύτερου Λεκανοπεδίου στη λάσπη αλλά και στην απόγνωση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να θωρακίσετε αντιπλημμυρικά το Λεκανοπέδιο της Αττικής;
  • Προτίθεσθε να προστατέψετε, ως οφείλετε, με άμεσα μέτρα προστασίας και με δημόσια έργα τις περιουσίες των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, παρέχοντάς τους αίσθημα ασφάλειας από την όποια φυσική απειλή;
  • Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκταμιευθούν όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχυθούν αντιπλημμυρικά οι Δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

error: Content is protected !!