Εθνικό Τυφέκιο: Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Εθνικό Τυφέκιο: Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε κοινοβουλευτικό έλεγχο Εξελίξεις φαίνεται ότι δρομολογούνται για το εθνικό τυφέκιο, καθώς όπως υποστηρίζει... Εθνικό Τυφέκιο: Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε κοινοβουλευτικό έλεγχο

Εξελίξεις φαίνεται ότι δρομολογούνται για το εθνικό τυφέκιο, καθώς όπως υποστηρίζει ι υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το ΓΕΣ προχωρά στην αξιολόγηση 8 εταιρειών, με προϋπόθεση την συμπαραγωγή του τυφεκίου στην Ελλάδα.

Συνδέει αυτή τη βασική προϋπόθεση με προγράμματα που θα αναλάβουν τα ΕΑΣ, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για την κάλυψη των επιχειρησιακών του αναγκών έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες ενεργοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων από τα ΕΑΣ».

Αυτά, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι:

  • «Προμήθεια 1000 Ελαφρών Πολυβόλων 5,56 χιλ. ΡΝ ΜΙΝΙΜΙ», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 10.917.950 ευρώ.
  • «Μετατροπή 500 Πολυβόλων 0,50″ Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 2.132.500 ευρώ.
  • «Αναβάθμιση Ρουκετών 122 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 87.912.500 ευρώ.
  • «Προμήθεια Φυσιγγίων 7,62 x 51 χιλ.», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος: 14.463.876 ευρώ.
  • Προγράμματα 115 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ

Για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 115.426.826 ευρώ, όπως υπογραμμίζει ο ΥΕΘΑ, «θα απαιτηθεί προηγουμένως η εξασφάλιση αντίστοιχης χρηματοδότησης, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό».

Επιπλέον σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος «είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια 13.000 φυσιγγίων, διαμετρήματος 76/62, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 7.870.000 ευρώ μέσω Συμφωνίας Πλαίσιο πενταετούς διάρκειας, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα ΕΑΣ και εκτιμώμενο έτος ενεργοποίησης το 2022».

Εθνικό Τυφέκιο: Εξετάζονται 8 προτάσεις λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Για το μελλοντικό πρόγραμμα του εθνικού τυφεκίου, συμπλήρωσε ο υπουργός, «αξιολογούνται από το ΓΕΣ οι προτάσεις οκτώ εταιρειών, του εξωτερικού, και από πλευράς μας αξιώνουμε ως δεσμευτική προϋπόθεση την συμπαραγωγή του τυφεκίου στην Ελλάδα, με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

armyvoice.gr

error: Content is protected !!