Συγνώμη κ. Ρούσση και σας ευχαριστούμε Συγνώμη κ. Ρούσση και σας ευχαριστούμε
Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2021. Ο αύλειος χώρος του Δημαρχείου είχε γεμίσει από εικαστικούς, επισήμους και απλό κόσμο για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης... Συγνώμη κ. Ρούσση και σας ευχαριστούμε

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2021. Ο αύλειος χώρος του Δημαρχείου είχε γεμίσει από εικαστικούς, επισήμους και απλό κόσμο για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης που διοργάνωσε ο Δήμος με επιμελητή τον Στέλιο Καγιαδάκη επί την ευκαιρία των “ΣΑΛ¨ΑΜΙΝΙΩΝ 2021”. Κατά την διάρκεια της βράβευσης των εικαστικών από το Δήμο Σαλαμίνας για την συμμετοχή τους στην έκθεση, ο συμμετέχων σε αυτή γνωστός γλύπτης Γιώργος Ρούσσης, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 85 προτομές και αγάλματα πανελλήνια συμπεριλαμβανομένων του αγάλματος του Άγνωστου Ναυτικού μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά αλλά και της προτομής του Μακαριστού Ιγνατίου στον αύλειο χώρο του Αγ. Ανδρέα, έκανε μια σημαντική προσφορά στον τόπο μας αλλά και τόπο του, καθώς διαθέτει κατοικία στο Αμπελάκι. Προσφέρθηκε να συντηρήσει εντελώς δωρεάν το άγαλμα του Αίαντα που βρίσκεται στην ομώνυμη όμορφη πλατεία απέναντι από τον φούρνο “Μπεγνή”. Ένα άγαλμα που έστεκε εκεί παραμελημένο και αφημένο στα στοιχεία της φύσης για πάνω από 30 χρόνια. Το έμπειρο μάτι του γλύπτη αλλά και έμπειρου συντηρητή παρόμοιων έργων τέχνης δεν άντεχε να το βλέπει έτσι.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την ΦΩΝΗ της Σαλαμίνας στο παρακάτω λινκ:

Το άγαλμα του Αίαντα πριν

Η Δημοτική Αρχή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τον ευχαρίστησε θερμά για αυτή του την προσφορά και η εκδήλωση έλαβε τέλος. Κάποιοι, αν και παρόντες, μπορεί να μην πίστεψαν στην ανιδιοτελή προσφορά του Γιώργου Ρούσση. Κάποιοι άλλοι όμως μεταξύ αυτών και εμείς περιμέναμε να τον δούμε να πραγματοποιεί αυτό που έταξε στους δημότες και επισκέπτες της Σαλαμίνας και ευελπιστούσαμε να δούμε κάτι παρόμοιο όπως με την προτομή του Πλαστήρα στην ομώνυμη λίμνη.

ο Γιώργος Ρούσσης στη Λίμνη Πλαστήρα

Παραμονή της Εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Γιώργος Ρούσσης μαζί με τον γιό του Μανώλη ήρθε στο νησί να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και ξεκίνησε την συντήρηση του αγάλματος. Μια συντήρηση που δεν γίνεται σε μια μέρα όπως ίσως κάποιοι άσχετοι με το αντικείμενο μπορεί να νόμισαν και έχει συγκεκριμένους τρόπους που πραγματοποιείται, συγκεκριμένα υλικά και μηχανήματα που δεν μπορούν να βλάψουν το άγαλμα. Ιστορίες που κάποιοι θέλησαν να πουν για τους δικούς τους λόγους περί τροχών κλπ είναι ανάξιες σχολιασμού και ειδικά όταν προέρχονται από σχετικούς στον καλλιτεχνικό χώρο, μπορεί να αποδοθούν μόνο σε πλάνη, όντας μη παρευρισκόμενοι εκεί, ώστε να διαπιστώσουν με τα δικά τους μάτια την εργασία και κρίνοντας από μακριά μια φωτογραφία που ανέβασε ο Δήμαρχος στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media. Καλό θα ήταν επίσης, να είμαστε πιο προσεκτικοί στην κρίση μας και να μην παρασυρόμαστε εύκολα από τους διάφορους που έσπευσαν να κριτικάρουν την εργασία του γλύπτη χωρίς να γνωρίζουν το εν λόγω αντικείμενο, προσπαθώντας να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα μέσω των social media, θίγοντας την τιμή και την υπόληψη εγνωσμένων καλλιτεχνών. Και φυσικά θα πρέπει, αν επρόκειτο περί πλάνης, να ζητήσουν άμεσα συγνώμη, ώστε να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που έχουν για τέτοιου είδους δημοσιεύσεις.

Πρώτη μέρα της συντήρησης του αγάλματος του Αίαντα
Πρώτη μέρα της συντήρησης του αγάλματος του Αίαντα

Θα πρέπει όμως να αναφερθούμε και σε κάτι άλλο. Στην ηθική ευθύνη που έχει ο εκάστοτε γλύπτης που πληρώνεται να φτιάξει ένα άγαλμα σε εξωτερικό χώρο να μην το αφήνει στην μοίρα του. Σαφώς και είναι έργο του, αλλά δεν θα πρέπει πρώτα από όλους να ενδιαφερθεί ο ίδιος για την φθορά που επιφέρει ο χρόνος στο δημιούργημά του; Και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί ο ίδιος, δεν θα πρέπει ο Δήμος ως κύριος του έργου να ενδιαφερθεί και να το αναθέσει φυσικά στους ανθρώπους που θέλει ο ίδιος ο Δήμος και εμπιστεύεται και όχι σε όποιους προσπαθήσουν να του επιβάλλουν διάφορα συμφέροντα και συντεχνίες; Στη προκειμένη περίπτωση είχαμε μια δωρεά προς τον Δήμο που την αποδέχθηκε και η οποία εργασία συντήρησης δέχθηκε και τις ευχαριστίες της οικογένειας του δημιουργού για την ανάδειξη του αγάλματος, αφού ο ίδιος δεν βρίσκεται εν ζωή. Πάλι θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω τα όσα γράφτηκαν στα social media. Θα ξαναπώ μόνο, ότι ο κύριος του έργου, αυτός που το πλήρωσε ρε αδελφέ σε τελική ανάλυση, αυτός που του ανήκει μπορεί και να διαλέξει ποιος θα του το συντηρήσει ή να δεχθεί την δωρεάν συντήρησή του με την υποχρέωση φυσικά να μην καταστραφεί το έργο.

Για να δούμε λοιπόν ΄για να μην μακρηγορούμε πως ήταν το άγαλμα του Αίαντα πριν την ΔΩΡΕΑΝ συντήρηση από τον Γιώργο Ρούσση:

Κατά την Διάρκεια της συντήρησης

Και ας θαυμάσουμε πλέον το άγαλμα μετά την συντήρησή του

Ας δούμε όμως και κάτι ακόμα, το οποίο θα μας λυπήσει. Την κατάσταση των αγαλμάτων της κεντρικής πλατείας του νησιού μας , της πλατείας Εθνικής Αντίστασης για την οποία γίνονται προσπάθειες αναβάθμισής της.

Τελειώνοντας έχω μόνο ένα να πω

ΣΥΓΝΩΜΗ κε Ρούσση και σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

error: Content is protected !!