Αρχαία Ολυμπία: Ψηφιακή αναβίωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης (video) Αρχαία Ολυμπία: Ψηφιακή αναβίωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης (video)
Στα εγκαίνια της ψηφιακής αναβίωσης της αρχαίας Ολυμπίας έδωσε το παρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο... Αρχαία Ολυμπία: Ψηφιακή αναβίωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης (video)

Στα εγκαίνια της ψηφιακής αναβίωσης της αρχαίας Ολυμπίας έδωσε το παρόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα, να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν».

Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός εξιστόρησε το πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη συνεργασία με τη Microsoft για την ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομίας, αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα. «Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα. Φυσικά, τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν –στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον– αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός».

Το έργο ονομάζεται “Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος” και αποτελεί “παιδί” της σύμπραξης υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft. Eπιτρέπει στους θεατές να εξερευνήσουν την αρχαία Ολυμπία όπως αυτή ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αυτό συμβαίνει με μία διαδραστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, για υπολογιστή αλλά και μέσω της έκθεσης Microsoft HoloLens2, του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών, ενώ αποκαθίστανται από το έργο 27 ψηφιακά μνημεία.

Ανάμεσα σε αυτά τα μνημεία βρίσκονται το Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας, το εργαστήρια του Φειδία. Πρόκειται για έργα που επέζησαν για εκατοντάδες χρόνια από πολέμους, καταιγίδες, σεισμούς και που τους είναι απαραίτητη η ψηφιακή συντήρηση για να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και στις επόμενες γενιές. Δείτε την εμπειρία στο olympiacommongrounds.gr, ενώ η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά iOS και Android από εδώ.

slpress.gr

error: Content is protected !!