Η καλύτερη υποβοηθητική τεχνολογία για άτομα με δυσλεξία Η καλύτερη υποβοηθητική τεχνολογία για άτομα με δυσλεξία
Είτε παλεύεις με τις εργασίες για το σπίτι, είτε απλά προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά, τα εργαλεία που θα αναφερθούν παρακάτω,... Η καλύτερη υποβοηθητική τεχνολογία για άτομα με δυσλεξία

Είτε παλεύεις με τις εργασίες για το σπίτι, είτε απλά προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά, τα εργαλεία που θα αναφερθούν παρακάτω, θα σε βοηθήσουν να προσαρμόσεις την τεχνολογία σύμφωνα με τις ανάγκες σου, αντί για το ανάποδο. Πολλά άτομα αποτελούν μέρος του 15-20% του πληθυσμού που έχει διαγνωσθεί με δυσλεξία, είτε μαθητές είτε ενήλικες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Δυσλεξίας, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως, αργή ή ανακριβής ανάγνωση, κακή ορθογραφία και γραφή ή ανάμειξη παρόμοιων λέξεων και αριθμών. Αυτό που τονίζει ο Jamie Martin, ειδικός βοηθητικής τεχνολογίας, είναι ότι «σε όλες τις εφαρμογές αυτού του είδους, υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, και φυσικά δεν θα βρεις εξαρχής κάποια που να κάνει θαύματα. Πρέπει να δοκιμάσεις αρκετές, προτού βρεις την καλύτερη λύση για εσένα ή το παιδί σου».

Voice Dream Reader

Οι ειδικοί τη συστήνουν ανεπιφύλακτα, ως την καλύτερη εφαρμογή για το διάστημα μετατροπής κειμένου σε ομιλία. “Μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις, να υπογραμμίσεις και να συγχρονίσεις την εφαρμογή με το Google Drive, Safari, DropBox και άλλες υπηρεσίες ανάγνωσης”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Jamie Martin. Έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις  τη γραμματοσειρά, τα χρώματα, το διάστιχο, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τα μικρά κείμενα να φαίνονται λιγότερο «τρομακτικά» για τα άτομα με δυσλεξία. Είναι εφικτό να αγοράσει την εφαρμογή, το σχολείο για εσένα ή μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτήν, με 20$ με την επιλογή της πληρωμής εντός αυτής.

Learning Ally

Πρόκειται για μία περιεκτική βιβλιοθήκη, με παραπάνω από 80.000 ηχογραφημένα βιβλία, σχεδιασμένα για κάθε άτομο που σημειώνει διαφορετικότητα στην μάθηση ή οπτικές βλάβες. Πρόκειται για φανταστική υπηρεσία, με τις ρυθμίσεις της οποίας μπορείς να ακούς το κείμενο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με δυσλεξία. Μπορείς να ζητήσεις από τον συντονιστή ειδικής αγωγής του σχολείου σου να σου παρέχει δωρεάν συμμετοχή μέλους ή αν δεν έχεις αυτή την επιλογή, μπορείς να αγοράσεις την εφαρμογή με 11.25$ το μήνα.

Bookshare

Είναι μία εφαρμογή που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά, e-book κείμενα και ψηφιακά κείμενα, απευθυνόμενη σε όλους, ενήλικες και μαθητές. Ο Martin προτείνει το Bookshare με βάση την εκτεταμένη βιβλιοθήκη του, συμπεριλαμβανομένων πολλών σχολικών βιβλίων που χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο. Αλλά, είναι μόνο ψηφιακό κείμενο, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο μετατροπής κειμένου σε ομιλία για να διαβάσετε το κείμενο δυνατά. Σύνδεσμοι Bookshare με διάφορα εργαλεία ανάγνωσης, όπως το Dolphin Easy Reader, το Speech Central, το Capti Voice και το Voice Dream Reader.

Speechify

Αξίζει να αναφερθεί η εφαρμογή speechify, η οποία παρέχεται δωρεάν. Έχετε τη δυνατότητα να σκανάρετε ένα βιβλίο, να εισάγετε αρχείο PDF, να κατεβάσετε από το Google Drive και να το συγχρονίσετε με όλες τις συσκευές σας. 

Μέσω των ρυθμίσεων συσκευής Apple ή Android

Από προεπιλογή, η ρύθμιση από κείμενο σε ομιλία είναι απενεργοποιημένη. Για συσκευές Apple, πηγαίνεις στις ρυθμίσεις, επιλέγεις Προσιτότητα, έπειτα Προφορικό περιεχόμενο, για να ενεργοποιήσεις τη ρύθμιση μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Για συσκευές Androidπηγαίνεις στις Ρυθμίσεις, επιλογή Προσιτότητα και τέλος προϊόν μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Κείμενο, ορθογραφία και γραμματική. Επειδή η δυσλεξία, είναι μία διαταραχή βασισμένη στη γλώσσα, προβλήματα με ορθογραφία, γραμματική και έκφραση σκέψεων, είναι συχνά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά μπορεί να μη θέλουν να χρησιμοποιούν ομιλία για κείμενο στην τάξη επειδή είναι ενοχλητικό για τους άλλους μαθητές ή νιώθουν αμήχανα να βγουν έξω από την αίθουσα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά, αλλά οι δάσκαλοι δε συμφωνούν πάντα με αυτήν την επιλογή κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Προγράμματα που βοηθούν στην πρόβλεψη λέξεων, τη διόρθωση ορθογραφίας και τη γραμματική μορφοποίηση όπως αυτά, θα βοηθήσουν στην ψηφιακή γραφή.

Read and Write for Google Chrome

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί εργαλεία όπως «μάσκα οθόνης» όπου μόνο η γραμμή που διαβάζεται, είναι ορατή, απλοποιεί τη γλώσσα συνοψίζοντας τη σύνθετη, μιλά και πληκτρολογεί με την επιλογή μετατροπής κειμένου σε ομιλία.Grammarly

Το Grammarly είναι λίγο περισσότερο από αυτό που χρειάζονται τα περισσότερα παιδιά και απευθύνεται σε ηλικίες 13 ετών και άνω, οπότε λάβετε το υπόψη αυτό. Είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε σύννεφο και ενσωματώνεται με τα Έγγραφα Google και διαθέτει μια προσθήκη για το Microsoft Word. Αυτό που είναι σημαντικό για το Grammarly είναι ότι λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο που περιβάλλει μια λέξη και μπορεί να προτείνει να το αλλάξετε όταν χρειάζεται.

Η εφαρμογή κάνει επίσης προτάσεις για την εκ νέου φράση φρασεολογικών προτάσεων και την προσθήκη μεταβατικών φράσεων που μπορούν να βελτιώσουν τη γραφή σας. Ωστόσο, το πλήρες φάσμα των λειτουργιών δεν είναι διαθέσιμο στην δωρεάν έκδοση. Θα πρέπει να αναβαθμίσετε σε Premium για 29,95 $/μήνα ή 139,95 $/έτος.

Όσον αφορά τα μαθηματικά, δεν δυσκολεύονται όλα τα άτομα με δυσλεξία με αυτά, επομένως οι επιλογές δεν είναι τόσο πολλές, όσο οι εφαρμογές που βασίζονται στη γλώσσα.  

Math Learning Center

Το Κέντρο Μάθησης Μαθηματικών είναι μια συλλογή εφαρμογών που απευθύνονται σε μαθητές έως την 5η τάξη. Αυτές οι εφαρμογές υποστηρίζουν αυτά που διδάσκονται στο σχολείο και παρέχουν επιπλέον πόρους για γονείς, δασκάλους και παιδιά. Όλα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, λειτουργικά συστήματα IOS ή Android και παρέχουν επιλογές στα αγγλικά και στα ισπανικά. 

Microsoft Math Solver

Αυτή η δωρεάν εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να γράψουν μαθηματικό πρόβλημα στην οθόνη ή να χρησιμοποιήσουν την κάμερά τους για να τραβήξουν μια φωτογραφία του προβλήματος. Στη συνέχεια, η εφαρμογή παρέχει την απάντηση και οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να φτάσετε στη λύση. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα ως οδηγό για την ολοκλήρωση άλλων προβλημάτων. 

csii.gr

error: Content is protected !!