Τα αποτελέσματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως, με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα» Τα αποτελέσματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως, με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα»
Στα αποτελέσματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα», που διοργανώθηκε... Τα αποτελέσματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως, με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα»

Στα αποτελέσματα της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα προγράμματα», που διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και το Μουσείο Ακρόπολης, αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση της ΥΣΜΑ.

   Οι εργασίες της συνάντησης, που διεξήχθη στο Μουσείο Ακρόπολης και διήρκεσαν τρεις μέρες, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021. Το συνέδριο ξεκίνησε την πρώτη ημέρα (Πέμπτη 11 Νοεμβρίου) με τους χαιρετισμούς του προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως καθ. Δημήτρη Παντερμαλή και του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως καθ. Νίκου Σταμπολίδη, καθώς και με την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως και σε αυτά που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών χορηγιών.

   Τη δεύτερη ημέρα (Παρασκευή 12 Νοεμβρίου) οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάσθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο επεμβάσεων στα τείχη της Ακρόπολης και παραδείγματα από αρχαιολογικούς χώρους στην Ιταλία. Την τρίτη ημέρα (Σάββατο 13 Νοεμβρίου) διεξήχθη επιστημονικός διάλογος, με τοποθετήσεις των συνέδρων επί όλων όσων προηγήθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες. Οι τοποθετήσεις έγιναν από συνέδρους που συμμετείχαν δια ζώσης και άλλους που συμμετείχαν διαδικτυακά.   Τα αποτελέσματα της Συνάντησης -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- συνοψίζονται στα εξής:

   1. Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση οδηγούν σε μια νέα προσέγγιση, που δεν αφορά μόνο στα μνημεία στο Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από αυτόν. Στα 45 χρόνια που πέρασαν από την έναρξη των έργων, οι συνθήκες άλλαξαν, νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν και είναι βέβαιο ότι και άλλα θα εμφανιστούν στο μέλλον. Ένα νέο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας, είναι αναγκαίο και στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι μελλοντικές μελέτες και τα έργα.

   2. Στη Συνάντηση παρουσιάσθηκε το έργο των νέων διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου, για το οποίο έχουν διατυπωθεί διαφωνίες. Δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χάραξη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι το έργο εκτελέστηκε με απόλυτο σεβασμό στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ακρόπολης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς. 

   3. Στη Συνάντηση εκφράστηκε η αποδοχή των προτάσεων για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης. Αναγνωρίσθηκε από τους συνέδρους ότι η μελέτη είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΣΜΑ, διορθώνει λάθη του παρελθόντος, αποκαθιστά την τοπογραφία, ενώ βασίζεται σε εξαντλητική μελέτη τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών καταλοίπων. Διαπιστώθηκε επίσης, η ανάγκη εμβάθυνσης με την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και ελεγχόμενη ροή τους.

   4. Στη Συνάντηση εκφράστηκε η ευρύτερη συναίνεση σχετικά με την μελέτη των Τειχών, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των τεκμηρίων όλων των περιόδων. Πρωταρχικός στόχος των επεμβάσεων είναι η εξασφάλιση του τείχους από δομικής άποψης, αλλά και η ανάδειξη της αρχικής δομής του με την αποκατάσταση της κλασικής μορφής μόνο σε περιοχές του τείχους που έχουν επισκευαστεί προχείρως, κατά τρόπο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον.

   5. Τέλος, στη Συνάντηση επισημάνθηκε ότι η ΕΣΜΑ και η ΥΣΜΑ εξακολουθούν και βρίσκονται στην πρωτοπορία, κυρίως όσον αφορά στην έρευνα για τον σχεδιασμό υλικών επεμβάσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

   Όπως ενημερώνει η ΥΣΜΑ, στη Συνάντηση, η οποία είχε υβριδικό χαρακτήρα, συμμετείχαν συνολικά 250 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, οι 75 από τους οποίους με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά. Επιπλέον η ιστοσελίδα της συνάντησης συγκέντρωσε 2.725 προβολές, από 423 μοναδικούς επισκέπτες, από 16 χώρες. Στη διάρκεια του συνεδρίου, σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι Youtube, καταγράφηκαν 3.579 προβολές (views). Οι εργασίες της Συνάντησης είναι διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο, στο κανάλι της ΥΣΜΑ στο Youtube: Acropolis Restoration Service.

   Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην 6η διεθνή συνάντηση συμμετείχαν 300 περίπου σύνεδροι, 27 από τους οποίους είχαν τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτής, μπορούμε να πούμε ότι η 7η διεθνής συνάντηση κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με περισσότερες από 650 συμμετοχές και 30 τοποθετήσεις συνέδρων, παρά τις δυσκολίες στη διοργάνωση λόγω πανδημίας. Κατά την πάγια πρακτική της ΕΣΜΑ, θα ακολουθήσει η έκδοση των Πρακτικών της Συνάντησης. 

   Η έκθεση των σχεδίων των μελετών, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, θα παραμείνει στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης για τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 20-21 και 27-28 Νοεμβρίου, κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου. Επίσης σύνεδροι, που παρακολούθησαν διαδικτυακά την συνάντηση και θέλουν να επισκεφθούν τα εργοτάξια στην Ακρόπολη, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα έως 22 Νοεμβρίου στη διεύθυνση ysma@culture.gr προκειμένου να οργανωθεί μία ακόμη επίσκεψη. 

   Ε.Μ. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!